Bezdomni - pani Ewa

91-473 Łódź, ul. Zgierska 121
tel./faks: (+48 42) 636 24 08
e-mail:hospicjum.caritas@toya.net.pl

Zespół Domowej Opieki Hospicyjnej Caritas Archidiecezji Łódzkiej kieruje swoją pomoc do ludzi dotkniętych chorobami nowotworowymi (szczególnie w fazie zaawansowanej) oraz do ich najbliższych.
Wykwalifikowany Zespół ZDOH Caritas udziela osobom chorym fachowej pomocy medycznej w zakresie zwalczania bólu oraz innych niekorzystnych objawów występujących w zaawansowanej chorobie nowotworowej oraz podejmuje inne działania mające poprawić jakość życia chorego; nie zajmuje się natomiast leczeniem samej choroby nowotworowej (leczeniem onkologicznym, np. radio i chemioterapią). Nasza pomoc obejmuje porady lekarskie oraz zabiegi pielęgniarskie w domu chorego, ewentualnie z pomocą opiekuna-wolontariusza przeszkolonego pielęgnacyjnie, a także wszechstronne wsparcie pacjenta i jego rodziny w aspekcie psychicznym, duchowym, socjalnym i prawnym.

ZDOH Caritas działa od 1995 roku jako Niepubliczny Zakład Opieki Zdrowotnej świadcząc usługi medyczne w zakresie opieki paliatywnej (od 2000 roku - na podstawie kontraktu z Łódzką Regionalną Kasą Chorych - obecnie Łódzkim Oddziałem Wojewódzkim Narodowego Funduszu Zdrowia).

Tomasz Kopytowski
<- wróć