Caritas Archidiecezji Łódzkiej


Konferencja prasowa przed Światowym Tygodniem Ubogich 2019 w Łodzi

Nasze galerie

Ratatouille w trzech odsłonach

carrefour_2014_2Koniec maja i początek czerwca to idealny czas na przygotowanie potrawy wywodzącej się ze słonecznej Prowansji – Ratatouille. Dzieciaki nazwę potrawy natychmiast skojarzyły z bajką o sympatycznym szczurze oraz początkującym kucharzu – czyli „Ratatuj”. Ośmiu wspaniałych, początkujących kucharzy ze Świetlicy Caritas, przez trzy dni zmagało się z francuską potrawą.

Pierwszego dnia dzieciaki poznały przepis oraz historię potrawy. Kucharze bacznie obserwowali wychowawcę, który instruował ich, jak ugotować Ratatouille według następującego przepisu:

 

Składniki:

  • 2 puszki pomidorów
  • 2 cukinie
  • 1 bakłażan
  • 2 cebule
  • 3 papryki czerwone
  • 4 ząbki czosnku
  • oliwa
  • tymianek, oregano, bazylia, sól

Sposób wykonania:

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Smażymy na patelni, pod koniec dodajemy zmiażdżony czosnek. Bakłażan kroimy w grubą kostkę, dodajemy do cebuli i czosnku. Smażymy chwilkę. Następnie dodajemy kolejno: pokrojoną w grubą kostkę cukinię i paprykę. Na koniec zalewamy wszystko pomidorami z puszki, doprawiamy ziołami (z przewagą tymianku) według uznania, solimy. Gotujemy na małym ogniu ok. 20 minut.

Drugiego dnia nasi kucharze wykonywali potrawę z małą pomocą wychowawcy. Dzieciaki miały do wykorzystania 10 pytań pomocniczych, które mogły zadać prowadzącemu zajęcia. Okazało się, że kucharze wiele wynieśli z poprzednich zajęć, bo wykorzystali tylko 4 pytania, a danie wyszło znakomite.

Finał zmagań z Ratatouille przerodził się w wariację na temat popularnego programu telewizyjnego - Master Chef. Dzieciaki były bardzo podekscytowane wyzwaniem, jakie przed nimi postawiliśmy. Grupa została podzielona na dwie ekipy – Czerwonych i Niebieskich. Kucharze mieli do dyspozycji spiżarnię, z której mogli wybrać niezbędne do wykonania Ratatouille składniki. Przez 50 minut dzieciaki dawały przykład swojego kulinarnego profesjonalizmu. Obie ekipy znakomicie odtworzyły przepis. W grupie Czerwonych panował spokój, grupa Niebieskich to kontrolowany chaos. Mimo różnych systemów pracy obie ekipy wykonały wspaniałe Ratatouille. Oceniający kulinarne dokonanie mieli twardy orzech do zgryzienia. Ostatecznie, po burzliwych naradach, zdecydowano, że tytuł Francuskiego Master Chefa otrzymała grupa Czerwonych. GratulujemyJ

Zajęcia kulinarne odbyły się w ramach programu „Dożywianie z Carrefour”

Katarzyna Sekieta     
Zobacz zdjęcia: Ratatouille w trzech odsłonach

<- wróć
Wykorzystanie powyższego materiału lub jego fragmentów na własnej stronie internetowej jest możliwe pod warunkiem podania źródła oraz autora.
Wspierają nas
  • Wspirają nas
  • Wspirają nas
  • Wspirają nas
  • Wspirają nas
  • Wspirają nas
  • Wspirają nas
  • Wspirają nas
  • Wspirają nas
  • Wspirają nas
  • Wspirają nas
  • Wspirają nas
  • Wspirają nas

Caritas Archidiecezji Łódzkiej

wpłać on-line
przekaż 1 % podatku
przekaż dary rzeczowe