Wigilijne Dzieło Pomocy Dzieciom 2018 - bp Jan Cieślar

Godziny otwarcia:
poniedziałek, środa, piątek: 9:00 - 15:00
wtorek, czwartek: 11:00 - 17:00

Dojazd do Biura wolontariatu tramwajami linii: 2,3,6,11,16 lub autobusem linii 99 i 99A

Pracownicy:

• Danuta Sażyn - kierownik Biura Wolontariatu Caritas
  • Maja Dziechciaruk - pracownik Biura Wolontariatu Caritas

Czym jest wolontariat?

To bezpłatne i dobrowolne działania, do których zapraszamy każdą osobę, która dysponuje jakąś określoną porcją czasu wolnego, ma ochotę i potrzebę niesienia pomocy drugiemu, chce rozwijać swoją motywację, spotkać nowych ludzi, którzy funkcjonują podobnie oraz przeżyć swoją przygodę.

W ramach Biura Wolontariatu Caritas możecie Państwo podejmować różnorodne zadania. W ciągu całego roku realizujemy akcje charytatywne, do udziału których serdecznie zapraszamy, działa wolontariat świetlicowy, udzielane są korepetycje dla dzieci m.in. z rodzin zastępczych, wolontariat domowy (u osób starszych, niepełnosprawnych i chorych przewlekle), wolontariat instytucjonalny (w kuchni, magazynie czy punkcie pomocy charytatywnej), można także zgłaszać się na wolontariat kolonijny czy wolontariat w Domach Dziennego Pobytu dla osób starszych.

Pośredniczymy także w kontakcie z innymi organizacjami pozarządowymi z terenu Łodzi, współpracującymi z wolontariuszami. Zapewniamy szkolenia, opiekę koordynatorek wolontariuszy i wsparcie psychologów. Organizujemy spotkania integracyjne, warsztaty i grupy wsparcia dla wolontariuszy.

Serdecznie zapraszamy!

Danuta Sażyn