Aktualności.

Serce na gwiazdkę 2019

serce2019_1Caritas Archidiecezji Łódzkiej po raz 17. organizuje akcję charytatywną dla dzieci "Serce na gwiazdkę". Do 22 grudnia 2019 roku, Caritas, za pośrednictwem Świętego Mikołaja i pomagających mu Aniołów, dostarczy prezenty bezpośrednio do domów 400 dzieci z rodzin wielodzietnych i ubogich, w Łodzi, Tomaszowie Mazowieckim, Piotrkowie Trybunalskim, Łasku, Pabianicach, Aleksandrowie Łódzkim i Zelowie. Dodatkowo, gwiazdkowe prezenty otrzyma ponad 600 seniorów.

XVII Zbiórka Żywności Caritas

zbiórka_grudzień_2017_240w piątek i sobotę, 6 i 7 grudnia 2019 roku, Caritas Archidiecezji Łódzkiej organizuje kolejną, siedemnastą, zbiórkę żywności w ramach Zbiórki Żywności Caritas w Polsce. Na terenie naszej archidiecezji zbiórka zostanie przeprowadzona w 105 sklepach sieci m.in. Biedronka, Lidl, Carrefour, Tesco,  POLOmarket czy Kaufland, ale również mniejszych sieci handlowych i lokalnych placówkach w Łodzi i oraz Bełchatowie, Pabianicach, Zgierzu, Aleksandrowie Łódzkim, Dłutowie, Dobroniu, Piotrkowie Trybunalskim, Tomaszowie Mazowieckim, Koluszkach, Konstantynowie Łódzkim, Łasku, Zelowie, Moszczenicy, Tuszynie, Rzgowie, Poddębicach i Gałkówku. W naszej archidiecezji w zbiórkę zaangażuje się prawie tysiąc wolontariuszy z Parafialnych Zespołów i Szkolnych Kół Caritas.

Wigilijne Dzieło Pomocy Dzieciom 2019

WDPD2019_1W I Niedzielę Adwentu, 1 grudnia 2019 roku, po raz dwudziesty szósty rozpoczyna się Wigilijne Dzieło Pomocy Dzieciom, które realizowane jest pod hasłem „Świeca, która tworzy polską wigilię”. Symbolem akcji jest świeca, która znajdzie swoje miejsce na wigilijnym stole. Jej płomień jest znakiem solidarności z najbardziej potrzebującymi w Polsce i na świecie. Datki otrzymane w ramach WDPD przeznaczone są na całoroczne dożywianie dzieci w szkołach i świetlicach, a także leczenie i rehabilitację, pomoc edukacyjną oraz letni wypoczynek. Łódzka Caritas przygotowała ponad 80 tysięcy świec, które dostępne są w parafiach naszej archidiecezji.

Więcej aktualności »»

Konferencja prasowa przed Światowym Tygodniem Ubogich 2019 w Łodzi