Aktualności.

Serce na gwiazdkę 2018

Serce na gwiazdkę 2018 240Caritas Archidiecezji Łódzkiej po raz 16. organizuje akcję charytatywną dla dzieci "Serce na gwiazdkę". Do 22 grudnia 2018 roku, Caritas, za pośrednictwem Świętego Mikołaja i pomagających mu Aniołów, dostarczy prezenty bezpośrednio do domów ponad 600 dzieci z rodzin wielodzietnych i ubogich, w Łodzi, Tomaszowie Mazowieckim, Piotrkowie Trybunalskim, Łasku, Pabianicach, Aleksandrowie Łódzkim i Zelowie. Dodatkowo, gwiazdkowe prezenty otrzyma ponad 600 seniorów.

Wigilijne Dzieło Pomocy Dzieciom 2018

WDPD2018_240W I Niedzielę Adwentu, 2 grudnia 2018 roku, po raz dwudziesty piąty rozpoczyna się Wigilijne Dzieło Pomocy Dzieciom, które z racji 25. rocznicy dzieła realizowane jest pod hasłem „Świeca, która tworzy polską wigilię”. Tradycyjnie symbolem akcji jest świeca, która znajdzie swoje miejsce na wigilijnym stole. Jej płomień jest znakiem solidarności z najbardziej potrzebującymi w Polsce i na świecie. Datki otrzymane w ramach WDPD przeznaczone są na całoroczne dożywianie dzieci w szkołach i świetlicach, a także leczenie i rehabilitację, pomoc edukacyjną oraz letni wypoczynek. Łódzka Caritas przygotowała 100 tysięcy świec, które dostępne są w parafiach naszej archidiecezji.

Różaniec za braci

różaniec_za_braciKsiądz Arcybiskup Grzegorz Ryś, Caritas Archidiecezji Łódzkiej oraz Stowarzyszenie "Dom Wschodni - Domus Orientalis" zapraszają do wsparcia modlitwą i braterską jałmużną Kościół żyjący na Bliskim Wschodzie, poprzez włączenie się parafii oraz wspólnot w inicjatywę "Różaniec za braci". Polega on ana organizowaniu w parafii lub wspólnocie comiesięcznego spotkania modlitewnego w duchowej jedności z Kośiołami na Bliskim Wschodzie oraz przekazanie tamtejszym chrześcijanom systematycznej, konkretnej pomocy materialnej. Jak włączyć się w "Różaniec za braci"?

Więcej aktualności »»

Wigilijne Dzieło Pomocy Dzieciom 2018 - bp Atanazy