Aktualności.

Organizacja pracy łódzkiej Caritas w czasie epidemii - stan na 23 października 2020

W związku z trwającym stanem epidemii Caritas Archidiecezji Łódzkiej informuje o bieżącej organizacji pracy. We wszystkich placówkach Caritas przyjmujemy zasadę, że jeśli nie ma konieczności osobistej obecności osoby zainteresowanej/podopiecznego, zachęcamy do załatwiania spraw telefonicznie lub korespondencyjnie (mailowo). Wszędzie obowiązują nałożone restrykcje: dystans społeczny, dezynfekcja rąk, zasłonięte usta i nos. Apelujemy o przełożenie na późniejszy okres spraw, które mogą poczekać i pozostanie w swoich domach.

Tytka charytatywna 2020

tytka_2018_120 tysięcy specjalnych toreb przekazała do wszystkich parafii w archidiecezji łódzkiej Caritas Archidiecezji Łódzkiej, zapraszając do włączenia się w ogólnopolską akcję wsparcia najuboższych, w okresie poprzedzającym Światowy Dzień Ubogich. "Tytka charytatywna" – to papierowa torba, którą wypełniamy żywnością lub artykułami chemicznymi i przynosimy z powrotem do parafii przed 15 listopada (Światowy Dzień Ubogich). Zebrane w ten sposób dary mogą być przekazane ubogim w parafii w postaci paczek. Niech to nasze zaangażowanie będzie spełnieniem prośby papieża Franciszka, o otwarcie się na wspólnotę z biednymi i na każdą formę solidarności z nimi, jako konkretny znak braterstwa.

Pierwszy krok - program stypendialny dla uczniów z Aleppo

Pierwszy_krok_400_200Długofalowe wsparcie edukacji otrzymają uczniowie ze szkół w Aleppo w Syrii. Caritas Archidiecezji Łódzkie i Stowarzyszenie "Dom Wschodni - Domus Orientalis" uruchomiły program stypendialny "Pierwszy krok". Jednym z pierwszych darczyńców programu został Ksiądz Arcybiskup Grzegorz Ryś, który przez rok wspierał będzie edukację 13-letniej Cyntii. Dostęp do edukacji jest w Syrii ograniczony nie tylko ze względu na epidemię koronawirusa, ale przede wszystkim z uwagi na rosnące opłaty w szkołach. Również wciąż niestabilna sytuacja militarna i gospodarcza w Syrii, najbardziej dotyka najmłodszych.

Więcej aktualności »»

Tytka Charytatywna