Aktualności.

Ikony generała Andersa wrócą do Syrii

Ikony_Andersa_1Stowarzyszenie „Dom Wschodni” oraz Caritas Archidiecezji Łódzkiej organizują powrót ikon generała Władysława Andersa do Maluli – małego miasteczka, niedaleko stolicy Syrii. Ikony Andersa, przekazane przez generała podczas pobytu jego żołnierzy w 1943 roku w Maluli, zostały skradzione podczas ataku dżihadystów w 2013 roku. Kopie ikon Chrystusa i Maryi zostaną przekazane kościołowi w Maluli pod koniec sierpnia. Spotkanie będzie również okazją do wspólnej polsko-syryjskiej modlitwy o pokój.

Tornister pełen uśmiechów 2019

TPU2019_1Caritas Archidiecezji Łódzkiej zaprasza do włączenia się do kolejnej edycji akcji charytatywnej pod hasłem „Tornister pełen uśmiechów”. Celem akcji w tym roku jest skompletowanie i przekazanie wyprawek szkolnych najuboższym dzieciom z diecezji pińskiej na Białorusi. DO tegorocznej akcji zgłosiło się już 50 parafii z terenu archidiecezji łódzkiej. Mamy nadzieję, że wspólnie uda się przygotować 700 szkolnych wyprawek. Akcja potrwa do 15 sieprnia.

Drugie życie ubrań z Caritas, Biedronką i Vanishem

drugie_życie_1Aż 2,5 mln ton tekstyliów jest wyrzucane w Polsce każdego roku, a tylko około 32% Polaków oddaje swoje nienoszone już ubrania potrzebującym. Teraz można to zmienić – dzięki akcji „Daj swoim ubraniom drugie życie”, prowadzonej przez Biedronkę i producenta odplamiaczy Vanish. W jej ramach niepotrzebne, ale nadające się do użytku ubrania można przynieść do 300 sklepów sieci Biedronka w całej Polsce i wrzucić do specjalnego kontenera. Po wypraniu zostaną one przekazane podopiecznym Caritas. Na terenie archidiecezji łódzkiej odzież można przynieść do 12 sklepów: 6 w Łodzi i po jednym w Bełchatowie, Koluszkach, Piotrkowie Trybunalskim, Tomaszowie Mazowieckim i Zgierzu. Akcja potrwa do 25 lipca.

Więcej aktualności »»

Kromka chleba dla sąsiada - pieczemy chleb :)