Start » Projekty

Kurs dla kandydatów na wolontariuszy hospicyjnych 2020

Rehabilitacja neurologopedyczna osób dotkniętych udarem

logo_PZUCaritas Archidiecezji Łódzkiej realizuje projekt "Rehabilitacja neurologopedyczna osób dotkniętych udarem". Zakłada on  sesje neurologopedyczne z wykorzystaniem nowoczesnego systemu rehabilitacji afazji (AfaSystem) dla osób dotkniętych udarem mózgu. Celem projektu jest poprawa stanu zdrowia mieszkańców województwa łódzkiego dotkniętych udarem mózgu.

Rehabilitacja dla osób z niepełnosprawnością

Głównym celem zadania jest poprawa stanu psychofizycznego osób niepełnosprawnych z terenu Łodzi (uczestników turnusu rehabilitacyjnego) poprzez rehabilitację leczniczą. Cel będzie realizowany poprzez prowadzenie zabiegów fizjoterapeutycznych dostosowanych do potrzeb i możliwości dzieci i młodzieży.

Wsparcie społeczne dla osób z niepełnosprawnością oraz osób w wieku emerytalnym

Celem projektu jest reintegracja oraz poprawa jakości życia uczestników projektu - osób z niepełnosprawnością i osób w wieku emerytalnym – mieszkańców województwa łódzkiego znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej.

Prowadzenie specjalistycznej świetlicy środowiskowej przy ul. Odolanowskiej

Specjalistyczna Świetlica Środowiskowa przy ul. Odolanowskiej 46 jest przeznaczona dla  dzieci w wieku od 6 do 16 lat, których rodziny znalazły się w trudnej sytuacji materialnej i życiowej. Cele projektu to: zagospodarowanie dzieciom czasu wolnego jako alternatywy do przebywania na ulicy, dbanie o prawidłowy rozwój edukacyjny podopiecznych w celu zapobiegania ich wypadnięciu z systemu szkolnego lub powtarzania kolejny raz tej samej klasy.

Prowadzenie specjalistycznej świetlicy środowiskowej przy ul. Gdańskiej

Specjalistyczna Świetlica Środowiskowa przy ul. Gdańskiej 111 jest przeznaczona dla  dzieci w wieku od 6 do 16 lat, których rodziny znalazły się w trudnej sytuacji materialnej i życiowej. Cele projektu to: zagospodarowanie dzieciom czasu wolnego jako alternatywy do przebywania na ulicy, dbanie o prawidłowy rozwój edukacyjny podopiecznych w celu zapobiegania ich wypadnięciu z systemu szkolnego lub powtarzania kolejny raz tej samej klasy.