Start » Projekty

Wigilijne Dzieło Pomocy Dzieciom 2018 - bp Atanazy

Sztafeta Pokoleń

pomoc_psychologicznaCaritas Archidiecezji Łódzkiej realizuje innowacyjny projekt "Sztafta Pokoleń". Działanie, które zostanie przetestowane będzie polegało na systematycznych, cyklicznych odwiedzinach w domach osób zależnych i spędzaniu z nimi czasu przez społeczność lokalną z terenu parafii (przedstawicieli Szkolnych Kół Caritas oraz Parafialnych Zespołów Caritas).

Wolontariat na miarę

logo_wolontariatCelem projektu jest rozwinięcie oraz wzmocnienie potencjału 15 parafii archidiecezji łódzkiej poprzez podnoszenie kompetencji obecnych i przyszłych wolontariuszy - członków Parafialnych Zespołów Caritas, co pozwoli na wzrost zaangażowania i mądrego pomagania społeczności lokalnej. Adresatami projektu będą obecni i przyszli wolontariusze Parafialnych Zespołów Caritas działających na terenie archidiecezji łódzkiej oraz osoby duchowne (proboszczowie, wikariusze) z parafii archidiecezji łódzkiej, w których Parafialne Zespoły Caritas działają od niedawna/ad hoc lub jeszcze nie zostały powołane.

Wsparcie społeczne dla osób z niepełnosprawnością oraz osób w wieku emerytalnym

warsztaty_kulinarne_2018Celem projektu jest reintegracja oraz poprawa jakości życia uczestników projektu - osób z niepełnosprawnością i osób w wieku emerytalnym – mieszkańców województwa łódzkiego znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej.

Wakacje z Caritas

kolonie_2018_2„Polskie drogi” to temat przewodni kolonii organizowanych w 2018 roku przez Caritas Archidiecezji Łódzkiej.   Pod tym hasłem zapraszamy dzieci i młodzież do wędrówki po Polsce. Każdego dnia zagoszczą w innym miejscu naszej ojczyzny, aby poznać jej historię, sławnych Polaków i najważniejsze wydarzenia z dziejów naszego państwa.

Rehabilitacja dla seniora

100na100_małyCaritas Archidiecezji Łódzkiej realizuje projekt „Rehabilitacja dla seniora” w ramach programu 100 projektów na 100 lecie Odzyskania Niepodległości Polski. Celem projektu jest poprawa stanu poprawa stanu psychofizycznego ok. 30 mieszkańców archidiecezji łódzkiej. Cel będzie realizowany poprzez indywidulane i grupowe działania fizjoterapeutyczne dostosowane do potrzeb i możliwości uczestników.