Start » Projekty

Konferencja prasowa przed Światowym Tygodniem Ubogich 2019 w Łodzi

Wakacje z Caritas

kolonie_2018_2„Polskie drogi” to temat przewodni kolonii organizowanych w 2018 roku przez Caritas Archidiecezji Łódzkiej.   Pod tym hasłem zapraszamy dzieci i młodzież do wędrówki po Polsce. Każdego dnia zagoszczą w innym miejscu naszej ojczyzny, aby poznać jej historię, sławnych Polaków i najważniejsze wydarzenia z dziejów naszego państwa.

Rehabilitacja dla seniora

100na100_małyCaritas Archidiecezji Łódzkiej realizuje projekt „Rehabilitacja dla seniora” w ramach programu 100 projektów na 100 lecie Odzyskania Niepodległości Polski. Celem projektu jest poprawa stanu poprawa stanu psychofizycznego ok. 30 mieszkańców archidiecezji łódzkiej. Cel będzie realizowany poprzez indywidulane i grupowe działania fizjoterapeutyczne dostosowane do potrzeb i możliwości uczestników.

Rehabilitacja neurologopedyczna seniorów dotkniętych udarem

100na100_małyCaritas Archidiecezji Łódzkiej realizuje projekt „Rehabilitacja neurologopedyczna seniorów dotkniętych udarem” w ramach programu 100 projektów na 100 lecie Odzyskania Niepodległości Polski. Celem projektu jest poprawa stanu zdrowia 10 mieszkańców archidiecezji łódzkiej  dotkniętych udarem mózgu. Dzięki dofinansowaniu możliwy był zakup systemu rehabilitacji afazji. Na bieżąco realizowane są sesje neurologopedyczne.

Pomoc psychologiczna dla osób w stanie kryzysu psychicznego

pomoc_psychologicznaCaritas Archidiecezji Łódzkiej realizuje projekt „Pomoc psychologiczna dla osób w stanie kryzysu psychicznego”. Celem projektu jest zmniejszenie lub zniwelowanie kryzysu psychicznego wśród co najmniej 40 mieszkańców województwa łódzkiego poprzez dokonaną diagnozę problemu i wspólne poszukiwanie ze specjalistą sposobu jego rozwiązania.

Akademia Zawodowców

akademia_zawodowców_200Ośrodek Aktywizacji Zawodowej i Społecznej Caritas Archidiecezji Łódzkiej rozpoczyna rekrutację do projektu „Akademia Zawodowców”. Celem naszego wsparcia jest podniesienie kompetencji społecznych oraz kwalifikacji zawodowych wśród mieszkańców Łódzkiego Obszaru Metropolitalnego (powiaty: m.Łódź, łódzki wschodni, zgierski, brzeziński, pabianicki), w wieku 18 – 65 lat. Osoby będą szkoliły się w jednej z trzech ścieżek zawodowych: magazynier – logistyk, kucharz z obsługą sali, opiekun klienta – przedstawiciel handlowy. Po skończonych szkoleniach, uczestnicy odbędą 3-miesięczne staże zawodowe.