Start » Projekty

Dom w Tuszynie Lesie - mamy strop!

Rehabilitacja lecznicza dla mieszkańców województwa łódzkiego

Celem projektu jest poprawa stanu psychofizycznego ok. 40 osób z niepełnosprawnością mieszkańców województwa łódzkiego poprzez rehabilitację leczniczą do końca grudnia 2017.  Cel będzie realizowany poprzez indywidulane i grupowe działania fizjoterapeutyczne dostosowane do potrzeb i możliwości uczestników m.in.: ćwiczenia bierne kończyn górnych i dolnych, ćwiczenia równowagi, hydromasaż, ćwiczenia postawy, ćwiczenia kontroli głowy, ćwiczenia redresyjne, ćwiczenia wzmacniające. Działania będą realizowane między innymi w Łodzi w Domach Dziennego Pobytu oraz w Ośrodku Rehabilitacyjno – Wypoczynkowym Caritas w Drzewocinach.

Pomoc psychologiczna dla dorosłych mieszkańców województwa łódzkiego

Caritas Archidiecezji Łódzkiej realizuje projekt „Pomoc psychologiczna dla dorosłych mieszkańców województwa łódzkiego w stanie kryzysu psychicznego”. Celem projektu jest zmniejszenie lub zniwelowanie kryzysu psychicznego wśród co najmniej 50 mieszkańców województwa łódzkiego poprzez dokonaną diagnozę problemu i wspólne poszukiwanie ze specjalistą sposobu jego rozwiązania.

Program wspierający rozwiązywanie problemu bezdomności

Celem projektu proponowanego przez Caritas Archidiecezji Łódzkiej jest wzmocnienie i usprawnienie systemu interwencji wobec osób bezdomnych. Zapobieganie  degradacji biologicznej i społecznej, poprzez udzielanie wsparcia adekwatnego do potrzeb i oczekiwań. Cel będzie realizowany poprzez udzielanie wsparcia adekwatnego do potrzeb i oczekiwań beneficjentów projektu.

Rehabilitacja dzieci i młodzieży

Głównym celem zadania jest poprawa stanu psychofizycznego niepełnosprawnych dzieci i młodzieży z terenu Łodzi (uczestników turnusu rehabilitacyjnego) poprzez rehabilitację leczniczą. Cel będzie realizowany poprzez prowadzenie zabiegów fizjoterapeutycznych dostosowanych do potrzeb i możliwości dzieci i młodzieży.

Akademia talentów

akademia talentów 240Projekt „Akademia Talentów” współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Łódzkiego na lata 2014-2020 skierowany jest do 30 pracowników Zakładu Aktywności Zawodowej Caritas Archidiecezji Łódzkiej.