Start » Projekty

Uczynki Caritas - Wątpiącym dobrze radzić / Strapionych pocieszać

Turnus rehabilitacyjny dla dzieci i młodzieży

Głównym celem zadania jest poprawa stanu psychofizycznego niepełnosprawnych dzieci i młodzieży z terenu Łodzi (uczestników turnusu rehabilitacyjnego) poprzez rehabilitację leczniczą. Cel będzie realizowany poprzez prowadzenie zabiegów fizjoterapeutycznych dostosowanych do potrzeb i możliwości dzieci i młodzieży.

Prowadzenie specjalistycznej świetlicy środowiskowej przy ul. Czarnieckiego 4

Specjalistyczna Świetlica Środowiskowa przy ul. Czarnieckiego 4 jest przeznaczona dla  dzieci w wieku od 6 do 16 lat, których rodziny znalazły się w trudnej sytuacji materialnej i życiowej. Cele projektu to: zagospodarowanie dzieciom czasu wolnego jako alternatywy do przebywania na ulicy, dbanie o prawidłowy rozwój edukacyjny podopiecznych w celu zapobiegania ich wypadnięciu z systemu szkolnego lub powtarzania kolejny raz tej samej klasy.

Grupy wsparcia dla dzieci i młodzieży

Celem głównym projektu jest udzielanie pomocy i wsparcia młodzieży dotkniętej przemocą domową. Cel ten będzie realizowany poprzez spotkania w formie grupy wsparcia i podnoszenie świadomości wśród uczestników w zakresie zjawiska przemocy i sposobów radzenia sobie z tym problemem.

Zajęcia korekcyjno - edukacyjne

Celem projektu jest kształtowano pożądanych zachowań prospołecznych u dzieci stosujących przemoc, nie umiejących poradzić sobie ze stresem, agresją i konfliktem poprzez udział zajęciach korekcyjno – edukacyjnych. Realizacja projektu pozwoli by uczestnicy między innymi nabyli podstawowe umiejętności z zakresu komunikacji interpersonalnej, kształtowali i rozwijali umiejętności radzenia sobie ze stresem.

Poradnictwo psychologiczne dla dzieci, młodzieży i ich rodzin

Głównym celem poradnictwa psychologicznego jest wsparcie dziecka i rodziny w sytuacji doświadczania i przeżywania przemocy w rodzinie, szkole, środowisku rówieśniczym. Wśród podopiecznych świetlic znajduje się duża grupa dzieci i młodzieży, która doświadczała przemocy w rodzinie lub była jej świadkiem. Dzieci mają także problemy z własną agresją.