Start » Projekty

1% podatku dla Caritas - wsparcie seniorów

Poznajmy się lepiej!

Głównym celem projektu jest nawiązanie lub wzmocnienie więzi z sąsiadami Caritas – firmami i mieszkańcami Polesia. Zależy nam na tym, żeby zaznaczyć, że ważnym punktem na mapie Polesia jest ul. Gdańska 111, gdzie mieści się siedziba Caritas. Chcemy opowiedzieć sąsiadom, co ciekawego robimy, zachęcić ich do wspólnych przedsięwzięć na rzecz mieszkańców naszej dzielnicy i szerzej na rzecz mieszkańców Łodzi.

Integracyjne Kółko Teatralne

Celem projektu jest włączanie osób niepełnosprawnych w nurt życia społecznego poprzez kształtowanie pozytywnych zachowań w realizowaniu działań kulturalnych. Uczestnicy dzięki warsztatom teatralnym poszerzą swoją świadomość w zakresie własnych możliwości i ograniczeń.

Promowanie zdrowego stylu życia w trzeźwości i abstynencji „Nie wymiękaj”

Celem projektu jest wzrost/nabycie przez dzieci i młodzież wiedzy i umiejętności niezbędnych do prawidłowego i konstruktywnego dokonywania wyboru życia bez alkoholu. W działaniach wezmą udział podopieczni świetlicy przy ul. Piotrkowskiej 85.

Projekt: Aktywizacja

Celem projektu jest przeszkolenie osób, w wieku 18-67 lat, mieszkających w województwie łódzkim, w szczególności z powiatów łódzkiego wschodniego, pabianickiego, zgierskiego, łaskiego i bełchatowskiego (tereny wiejskie), które wykazują potrzebę analizy własnych zachowań społecznych, a także zdobycie wiedzy na temat poruszania się po rynku pracy.

Turnus rehabilitacyjny dla dzieci i młodzieży

Głównym celem zadania jest poprawa stanu psychofizycznego niepełnosprawnych dzieci i młodzieży z terenu Łodzi (uczestników turnusu rehabilitacyjnego) poprzez rehabilitację leczniczą. Cel będzie realizowany poprzez prowadzenie zabiegów fizjoterapeutycznych dostosowanych do potrzeb i możliwości dzieci i młodzieży.