Aktualności.

Pomoc dla Bejrutu

bejrut_1We wtorek, 4 sierpnia 2020 roku w porcie stolicy Libanu – Bejrucie, doszło do potężnego wybuchu. Zniszczeniu uległa spora część miasta. Śmierć w wyniku eksplozji poniosło ponad 140 osób, rannych jest już ponad 4000 ludzi, a szacuje się, że około 300 tysięcy mieszkańców pozostało bez dachu nad głową. W tym kraju cierpiącym z powodu głębokiego kryzysu ekonomicznego i politycznego, eksplozja na niewyobrażalną skalę dokłada cierpienia cierpiącym już ludziom. Zbiórkę pieniężną na pomoc mieszkańcom Bejrutu zorganizowały wspólnie: Stowarzyszenie „Dom Wschodni - Domus Orientalis”, Caritas Archidiecezji Łódzkiej i Caritas Poznań.

Tornister pełen uśmiechów 2020

TPU2019_1Caritas Archidiecezji Łódzkiej zaprasza do wsparcia dzieci i młodzieży, którzy potrzebują naszej pomocy u progu nowego roku szkolnego. Po raz 12. rusza akcja „Tornister pełen uśmiechów”. Zwykle Caritas prosiła o wypełnienie pustych tornistrów artykułami szkolnymi i przekazywała je potrzebującym pomocy dzieciom z terenu archidiecezji łódzkiej, albo wysyłała artykuły szkolne dzieciom na Wschodzie. Tylko zeszłym roku dzieci z diecezji pińskiej na Białorusi otrzymały ponad 20 tysięcy różnych artykułów szkolnych o łącznej masie 1,5 tony i wartości prawie 100 tysięcy złotych. W poprzednich latach wierni archidiecezji łódzkiej przygotowywali w wakacje około tysiąca wyprawek szkolnych. W tym roku, w odpowiedzi na kryzys związany z epidemią koronawirusa, akcja została rozszerzona o działania związane ze wsparciem w zakresie dostępu dzieci do nauki zdalnej. Ze względów bezpieczeństwa do parafii nie trafią tornistry do wypełnienia, ani nie będą zbierane wyprawki szkolne. W zamian za to łódzka Caritas prosi o wsparcie finansowe akcji

Pierwszy krok - program stypendialny dla uczniów z Aleppo

Pierwszy_krok_400_200Długofalowe wsparcie edukacji otrzymają uczniowie ze szkół w Aleppo w Syrii. Caritas Archidiecezji Łódzkie i Stowarzyszenie "Dom Wschodni - Domus Orientalis" uruchomiły program stypendialny "Pierwszy krok". Jednym z pierwszych darczyńców programu został Ksiądz Arcybiskup Grzegorz Ryś, który przez rok wspierał będzie edukację 13-letniej Cyntii. Dostęp do edukacji jest w Syrii ograniczony nie tylko ze względu na epidemię koronawirusa, ale przede wszystkim z uwagi na rosnące opłaty w szkołach. Również wciąż niestabilna sytuacja militarna i gospodarcza w Syrii, najbardziej dotyka najmłodszych.

Więcej aktualności »»

1 procent dla Caritas - dziękujemy