Aktualności.

Organizacja pracy Caritas - komunikat z 01.06.2020

W związku z wprowadzaniem kolejnych etapów znoszenia ograniczeń związanych z COVID-19, Caritas Archidiecezji Łódzkiej informuje o bieżącej organizacji pracy. Od 1 czerwca 2020 roku otwarte są placówki opiekuńcze Caritas: Domy Dziennego Pobytu i świetlice środowiskowe  przy ul. Gdańskiej 111 i Odolanowskiej 46 w Łodzi. Siedziba główna Caritas przy ul. Gdańskiej 111 jest otwarta w godz. 8:30 – 16:00, z tym, że interesanci obsługiwani są pojedynczo. Nadal zachęcamy do załatwiania spraw telefonicznie lub korespondencyjnie (mailowo).

Wyprzedaż filcowych produktów ZAZ

ZAZ_ratujecie_240Zakład Aktywności Zawodowej Caritas Archdiecezji Łódzkiej rozpoczął akcję wyprzedażową produktów z filcu, które wykonywane są przez niepełnosprawnych pracowników zakładu. Pandemia koronawirusa sprawiła, że działalność zakładu została sparaliżowana. Każdy zakup produktów wspiera zakład w realizacji statutowych założeń rehabilitacji społecznej, zawodowej i zdrowotnej osób niepełnosprawnych a także wspiera działania ekonomii społecznej. Zapraszamy do zapoznania się z ofertą produktów ZAZ na stronie: www.filcmania.pl. Codziennie inny produkt w atrakcyjnej cenie! A poniżej zobaczcie, co sami o ZAZ i o sobie piszą pracownicy zakładu.

AKCJA #PomocDlaSeniora

Pomoc dla seniora 1W odpowiedzi na rosnące zagrożenie koronawirusem, Caritas w Polsce uruchomiła kampanię #PomocDlaSeniora. Na start akcji, skierowanej do osób starszych, które w obecnej sytuacji wymagają szczególnej troski i opieki, każda z 40 Caritas diecezjalnych otrzymała z Caritas Polska po 25 tysięcy złotych – w sumie milion złotych. Równolegle organizacja uruchomiła zbiórkę pieniędzy, żeby stopniowo zwiększać zakres i skalę działania. Caritas Archidiecezji Łódzkiej z otrzymanych środków dofinansuje zakup żywności i posiłków organizowanych przez parafie w Pabianicach, Aleksandrowie Łódzkim, Ksawerowie, Rzgowie i Zelowie. Łódzka Caritas zakupi też żywność, która przekazana zostanie osobom w kryzysie bezdomności w Łodzi.

Więcej aktualności »»

Przekaż swoją jałmużnę seniorom w swojej parafii