Bejrut w dzień po eksplozji

Pomoc dla Bejrutu

bejrut_1We wtorek, 4 sierpnia 2020 roku w porcie stolicy Libanu – Bejrucie, doszło do potężnego wybuchu. Zniszczeniu uległa spora część miasta. Śmierć w wyniku eksplozji poniosło ponad 140 osób, rannych jest już ponad 4000 ludzi, a szacuje się, że około 300 tysięcy mieszkańców pozostało bez dachu nad głową. W tym kraju cierpiącym z powodu głębokiego kryzysu ekonomicznego i politycznego, eksplozja na niewyobrażalną skalę dokłada cierpienia cierpiącym już ludziom. Zbiórkę pieniężną na pomoc mieszkańcom Bejrutu zorganizowały wspólnie: Stowarzyszenie „Dom Wschodni - Domus Orientalis”, Caritas Archidiecezji Łódzkiej i Caritas Poznań.

Tornister pełen uśmiechów 2020

TPU2019_1Caritas Archidiecezji Łódzkiej zaprasza do wsparcia dzieci i młodzieży, którzy potrzebują naszej pomocy u progu nowego roku szkolnego. Po raz 12. rusza akcja „Tornister pełen uśmiechów”. Zwykle Caritas prosiła o wypełnienie pustych tornistrów artykułami szkolnymi i przekazywała je potrzebującym pomocy dzieciom z terenu archidiecezji łódzkiej, albo wysyłała artykuły szkolne dzieciom na Wschodzie. Tylko zeszłym roku dzieci z diecezji pińskiej na Białorusi otrzymały ponad 20 tysięcy różnych artykułów szkolnych o łącznej masie 1,5 tony i wartości prawie 100 tysięcy złotych. W poprzednich latach wierni archidiecezji łódzkiej przygotowywali w wakacje około tysiąca wyprawek szkolnych. W tym roku, w odpowiedzi na kryzys związany z epidemią koronawirusa, akcja została rozszerzona o działania związane ze wsparciem w zakresie dostępu dzieci do nauki zdalnej. Ze względów bezpieczeństwa do parafii nie trafią tornistry do wypełnienia, ani nie będą zbierane wyprawki szkolne. W zamian za to łódzka Caritas prosi o wsparcie finansowe akcji

Pierwszy krok - program stypendialny dla uczniów z Aleppo

Pierwszy_krok_400_200Długofalowe wsparcie edukacji otrzymają uczniowie ze szkół w Aleppo w Syrii. Caritas Archidiecezji Łódzkie i Stowarzyszenie "Dom Wschodni - Domus Orientalis" uruchomiły program stypendialny "Pierwszy krok". Jednym z pierwszych darczyńców programu został Ksiądz Arcybiskup Grzegorz Ryś, który przez rok wspierał będzie edukację 13-letniej Cyntii. Dostęp do edukacji jest w Syrii ograniczony nie tylko ze względu na epidemię koronawirusa, ale przede wszystkim z uwagi na rosnące opłaty w szkołach. Również wciąż niestabilna sytuacja militarna i gospodarcza w Syrii, najbardziej dotyka najmłodszych.

Moda na sukces

Moda na sukces button 400Caritas Archidiecezji Łódzkiej rozpoczęła realizację nowego projektu: „Moda na sukces”, współfinansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego, w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Łódzkiego na lata 2014-2020.  Celem projektu jest podniesienie kompetencji i kwalifikacji zawodowych oraz umiejętności społecznych mieszkańców w wieku 18-65 lat, zagrożonych ubóstwem i wykluczeniem społecznym oraz przywrócenie zdolności do zatrudnienia do lipca 2021 roku. Uczestnikami projektu mogą być mieszkańcy powiatów: brzezińskiego, łódzkiego wschodniego, pabianickiego, zgierskiego lub miasta Łodzi. Caritas oferuje im udział w kompleksowym i zindywidualizowanym wsparciu zawierającym instrumenty aktywizacji społecznej, edukacyjnej i zawodowej.

Wsparcie psychologiczne dla pracowników ZAZ

Caritas Archidiecezji Łódzkiej rozpoczęła realizację projektu „Wsparcie psychologiczne dla pracowników Zakładu Aktywności Zawodowej Caritas Archidiecezji Łódzkiej”. Głównym celem projektu jest poprawa sprawności psychofizycznej oraz zmniejszenie kryzysu i osiągnięcie równowagi psychicznej wśród 15 mieszkańców Łodzi, pracowników Zakładu Aktywności Zawodowej Caritas Archidiecezji Łódzkiej. Projekt polega na przeprowadzeniu 100 godzin konsultacji psychologicznych. Miejsce realizacji: Zakład Aktywności Zawodowej Caritas Archidiecezji Łódzkiej, ul. M. Gogola 12, 92-513 Łódź, tel.: 42 673 05 35.