Niedziela Miłosierdzia Bożego 2017

Nagrody w krzyżówce "BEZ RESZTY" 2017

losowanie_krzyżówka_2017W dniu 21 kwietnia 2017 roku komisja redakcyjna gazety "BEZ RESZTY" rozlosowała nagrody za prawidłowe rozwiązanie krzyżówki w siódmym numerze naszej gazety. Do przewidzianego regulaminem krzyżówki terminu nadsyłania odgadniętego hasła, nadesłano 34 odpowiedzi, z czego 30 spełniły wymogi regulaminowe. Przypominamy, że z prawidłowo rozwiązanej krzyżówki należało ułożyć hasło: JEDEN PROCENT Z MIŁOŚCI. Poniżej prezentujemy wyniki losowania. Gratulujemy nagrodzonym!

Caritas rozlicza PITy

bezpłatnie PIT 1Od początku lutego 2017 roku, każdy, kto chce rozliczyć swój podatek za 2016 rok może zgłosić się do jednej z placówek Caritas Archidiecezji Łódzkiej w Łodzi. W tym roku, oprócz rozliczenia podatku i przekazania 1%, Caritas może również przesłać rozliczoną deklarację do urzędu skarbowego drogą elektroniczną. W zeszłym roku z pomocy Caritas w rozliczeniu PIT skorzystało prawie 1600 podatników. Podobnie jak w ubiegłym roku, uruchomiliśmy 7 punktów na terenie Łodzi, gdzie można zgłosić się z dokumentami.

Kolonie letnie Caritas 2017

kolonie2017_1_OKCaritas Archidiecezji Łódzkiej zaprasza dzieci na kolonie letnie pod hasłem „W 14 dni dookoła świata”. Organizując kolonie letnie pod tym hasłem chcemy zaprosić dzieci i młodzież do wędrówki śladami Świętego Jana Pawła II. Zgodnie z tegorocznym hasłem duszpasterskim "Idźcie i głoście" każdego dnia będziemy "podróżować" w miejsca, które podczas swoich licznych podróży odwiedził Ojciec Święty. Łódzka Caritas jest organizatorem wypoczynku letniego od 27 lat.

Życzenia wielkanocne 2017

wielkanoc_2017

Jezus powiedział do swoich Apostołów:
Idźcie i głoście: Bliskie już jest królestwo niebieskie.
Uzdrawiajcie chorych, wskrzeszajcie umarłych,
oczyszczajcie trędowatych, wypędzajcie złe duchy!
Darmo otrzymaliście, darmo dawajcie!
                                               (Mt 10, 7-8)

Miłosierny Bóg poświęcił swojego jedynego Syna, żeby wykupił nas od śmierci. Zupełnie darmo otrzymaliśmy najcenniejszy dar – życie wieczne. Czym możemy odwzajemnić ten dar? Wszystko, co możemy zrobić to odpowiedzieć na wezwanie: Idźcie i głoście! Każdy nowy dzień jest okazją, by dać świadectwo o Bożym miłosierdziu. Każdy nowy dzień jest okazją, by podarować bliźniemu odrobinę miłości – darmo. Niech Zmartwychwstały Chrystus będzie naszym przewodnikiem na tej drodze miłości.

Z życzeniami wielkanocnej radości
Dyrekcja i pracownicy Caritas Archidiecezji Łódzkiej

Pracownicy Caritas wzięli udział w Tygodniu Pracy Socjalnej

Tydzień Pracy Socjalnej 20176 kwietnia 2017 roku pracownicy Biura Wolontariatu i Punktu Pomocy Charytatywnej Caritas Archidiecezji Łódzkiej wzięli udział w targach organizacji pozarządowych, w ramach Ogólnopolskiego Tygodnia Pracy Socjalnej. Organizatorem wydarzenia w Łodzi jest Wydział Ekonomiczno-Socjologiczny Uniwersytety Łódzkiego.