Pierwszy krok | ks. Przemysław Szewczyk i ks. Andrzej Partyka

Organizacja pracy łódzkiej Caritas w czasie epidemii - stan na 23 października 2020

W związku z trwającym stanem epidemii Caritas Archidiecezji Łódzkiej informuje o bieżącej organizacji pracy. We wszystkich placówkach Caritas przyjmujemy zasadę, że jeśli nie ma konieczności osobistej obecności osoby zainteresowanej/podopiecznego, zachęcamy do załatwiania spraw telefonicznie lub korespondencyjnie (mailowo). Wszędzie obowiązują nałożone restrykcje: dystans społeczny, dezynfekcja rąk, zasłonięte usta i nos. Apelujemy o przełożenie na późniejszy okres spraw, które mogą poczekać i pozostanie w swoich domach.

Tytka charytatywna 2020

tytka_2018_120 tysięcy specjalnych toreb przekazała do wszystkich parafii w archidiecezji łódzkiej Caritas Archidiecezji Łódzkiej, zapraszając do włączenia się w ogólnopolską akcję wsparcia najuboższych, w okresie poprzedzającym Światowy Dzień Ubogich. "Tytka charytatywna" – to papierowa torba, którą wypełniamy żywnością lub artykułami chemicznymi i przynosimy z powrotem do parafii przed 15 listopada (Światowy Dzień Ubogich). Zebrane w ten sposób dary mogą być przekazane ubogim w parafii w postaci paczek. Niech to nasze zaangażowanie będzie spełnieniem prośby papieża Franciszka, o otwarcie się na wspólnotę z biednymi i na każdą formę solidarności z nimi, jako konkretny znak braterstwa.

Pierwszy krok - program stypendialny dla uczniów z Aleppo

Pierwszy_krok_400_200Długofalowe wsparcie edukacji otrzymają uczniowie ze szkół w Aleppo w Syrii. Caritas Archidiecezji Łódzkie i Stowarzyszenie "Dom Wschodni - Domus Orientalis" uruchomiły program stypendialny "Pierwszy krok". Jednym z pierwszych darczyńców programu został Ksiądz Arcybiskup Grzegorz Ryś, który przez rok wspierał będzie edukację 13-letniej Cyntii. Dostęp do edukacji jest w Syrii ograniczony nie tylko ze względu na epidemię koronawirusa, ale przede wszystkim z uwagi na rosnące opłaty w szkołach. Również wciąż niestabilna sytuacja militarna i gospodarcza w Syrii, najbardziej dotyka najmłodszych.

Solidarni z Bejrutem

Solidarni z Bejrutem 2020W najbliższą niedzielę, 16 sierpnia, we wszystkich kościołach i kaplicach archidiecezji łódzkiej przeprowadzona zostanie zbiórka ofiar do puszek w ramach ogólnopolskiej akcji „Solidarni z Bejrutem”. Zebrane datki za pośrednictwem Caritas Archidiecezji Łódzkiej trafią bezpośrednio do Bejrutu, gdzie pomoc mieszkańcom organizuje Stowarzyszenie „Dom Wschodni – Domus Orientalis”. Cały czas datki na pomoc Bejrutowi można wpłacać na rachunki łódzkiej Caritas i "Domu Wchodniego" lub wziąć udział w zbiórce Caritas na Facebooku.

17 września 2020
Moda na sukces - zapytanie ofertowe nr 1

W związku z realizacją projektu pt. „Moda na sukces” współfinansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Łódzkiego na lata 2014-2020, Caritas Archdiecezji Łódzkiej prowadzi postępowanie w trybie zapytania ofertowego dotyczącego zadania: Zapewnienie cateringu dla uczestników/uczestniczek w ramach projektu "Moda na sukces” współfinansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Łódzkiego na lata 2014-2020. Zapraszamy do składania ofert. Szczegóły w załącznikach.