Nagroda Miasta Łodzi dla Iwony Sitarskiej

Warsztaty cyrkowe dla dzieci

warsztaty_cyrkoweW Biurze Wolontariatu Caritas Archidiecezji Łódzkiej trwają warsztaty cyrkowe. W warsztatach bierze udział 10 osób, w wieku 9-15 lat, podopiecznych łódzkiej Pieczy Zastępczej. Zajęcia prowadzi Pani Zuzanna Jarmakowska, pedagog cyrku. Spotkania odbywają się cyklicznie, w soboty.

Nagroda Miasta Łodzi dla Iwony Sitarskiej

Nagroda Miasta Łodzi dla Iwony SitarskiejW poniedziałek, 15 maja 2017 roku, o godz. 11:00, podczas uroczystej sesji Rady Miejskiej w Łodzi, wręczone zostały Nagrody Miasta Łodzi. Jednym z laureatów tegorocznej nagrody jest Iwona Sitarska, lekarz i kierownik hospicjum domowego Caritas Archidiecezji Łódzkiej. Nagroda Miasta Łodzi przyznawana jest za wybitne osiągnięcia w działalności naukowej, artystycznej lub społecznej. Oprócz prestiżu, nagroda ma również wymiar finansowy. Laureaci otrzymują 25 tysięcy złotych.

Poradnictwo specjalistyczne dla osób potrzebujących

Poradnictwo_2017Caritas Archidiecezji Łódzkiej zaprasza na konsultacje indywidualne, które odbywają się w naszym Punkcie Pomocy Charytatywnej przy ul. Wólczańskiej 108 w Łodzi. Specjaliści dostępni podczas dyżurów to prawnik, psycholog, terapeuta uzależnień, pracownik socjalny, kurator zawodowy. Poradnictwo jest skierowane przede wszystkim do osób uzależnionych od alkoholu, członków rodzin osób z problemami używania narkotyków i zagrożonych uzależnieniem, osób bezdomnych, zagrożonych bezdomnością, wychodzących z bezdomności oraz innych osób potrzebujących wsparcia.

XIV Pielgrzymka do Krakowa - Łagiewnik

pielgrzymka_caritas_2017W sobotę, 29 kwietnia 2017 roku, odbyła się XIV Pielgrzymka Pracowników i Wolontariuszy Caritas do Sanktuarium Bożego Miłosierdzia w Krakowie – Łagiewnikach. Z archidiecezji łódzkiej autokarami wyruszyło ok. 200 pielgrzymów. Pielgrzymka odbyła się pod hasłem „Czy jesteście zdolni do marzeń?”.

Zakończenie przyjmowania PITów

Pit-koniec

W piątek, 21 kwietna 2017, zakończyliśmy przyjmowanie PITów. Wszystkim Państwu, którzy nam zaufali zarówno przekazując dokumenty do rozliczenia, jak równie przekazując swój 1% serdecznie dziękujemy. W tym roku z pomocy Caritas w rozliczeniu PIT skorzystało prawie 1700 podatników. Podobnie jak w ubiegłym roku było uruchomionych 7 punktów na terenie Łodzi, gdzie można było zgłosić się z dokumentami.