Życzenia na Boże Narodzenie 2020 z Aleppo - s. Brygida Maniurka

Solidarni z Chorwacją

Chorwacja 2021W niedzielę, 24 stycznia 2021 roku we wszystkich kościołach i kaplicach archidiecezji łódzkiej przeprowadzona zostanie zbiórka datków na rzecz ofiar trzęsienia ziemi w Chorwacji, które miało miejsce 29 grudnia 2020 roku. Według pierwszych doniesień, w wyniku trzęsienia ziemi zginęło siedem osób, a tysiące musiało opuścić swe domy, przy czym miejscowe władze podkreślały, że nie jest to ostateczny bilans tragedii. Już 30 grudnia Caritas Polska podjęła decyzję o przeznaczeniu na pomoc poszkodowanym 50 tys. zł i uruchomieniu zbiórki SMS-owej, która w ciągu kilku dni przyniosła kolejne 50 tys. zł. Odpowiadając na prośbę Caritas Chorwacji, przewodniczący Konferencji Episkopatu Polski, abp Stanisław Gądecki, ogłosił niedzielę 24 stycznia „Dniem solidarności z Chorwacją”. Tego dnia w polskich kościołach będą zbierane ofiary na wsparcie Chorwatów.

Sieć wolontariatu kryzysowego Caritas

W związku z sytuacją epidemiczną, Caritas Archidiecezji Łódzkiej ponownie uruchamia sieć wolontariatu kryzysowego w Łodzi. Wolontariusze Caritas pomagają ludziom starszym i chorym, będącym w grupie ryzyka zakażenia, w podstawowych zakupach żywności i leków. Zachęcamy osoby dorosłe, zdrowe, które dysponują czasem, by włączyły się w pomoc osobom potrzebującym. Zgłoszenia przyjmowane są pod numerem telefonu: 661 111 991, od poniedziałku do piątku, w godz. 9:00 – 17:00, w bądź mailowo: biurowolontariatu@toya.net.pl.

Pierwszy krok - program stypendialny dla uczniów z Aleppo

Pierwszy_krok_400_200Długofalowe wsparcie edukacji otrzymają uczniowie ze szkół w Aleppo w Syrii. Caritas Archidiecezji Łódzkie i Stowarzyszenie "Dom Wschodni - Domus Orientalis" uruchomiły program stypendialny "Pierwszy krok". Jednym z pierwszych darczyńców programu został Ksiądz Arcybiskup Grzegorz Ryś, który przez rok wspierał będzie edukację 13-letniej Cyntii. Dostęp do edukacji jest w Syrii ograniczony nie tylko ze względu na epidemię koronawirusa, ale przede wszystkim z uwagi na rosnące opłaty w szkołach. Również wciąż niestabilna sytuacja militarna i gospodarcza w Syrii, najbardziej dotyka najmłodszych.

Kolejny chłopiec w Oknie życia u sióstr urszulanek w Łodzi

okno życia 15122020We wtorek, 15 grudnia 2020, o godz. 1:35 w domu sióstr urszulanek w Łodzi, przy ul. Obywatelskiej 60, ponownie rozległ się dzwonek informujący o otwarciu Okna życia. Siostry znalazły w nosidełku chłopca. - Maluch prawdopodobnie urodził się tej nocy. Był bardzo dobrze ubrany, wyglądał zdrowo – opowiada s. Anna Reczko, przełożona domu Sióstr Urszulanek Serca Jezusa Konającego w Łodzi. - Ochrzciłyśmy go "z wody", nadając mu imię Józef, bo właśnie rozpoczęliśmy w Kościele rok św. Józefa – dodaje siostra przełożona. Następnie dziecko zostało zabrane do szpitala. Zgodnie z procedurą, sporządzony został policyjny protokół. To już czwarte dziecko w Oknie życia przy ul. Obywatelskiej. Niecałe dwa miesiące temu, 29 października, trafił tu nowo narodzony chłopiec, a wcześniej, w kwietniu i maju 2016 roku – dwie dziewczynki. Tydzień temu, 7 grudnia, do pabianickiego Okna życia trafiła 8-miesięczna dziewczynka.

Wigilijne Dzieło Pomocy Dzieciom 2020

WDPD2019_1W I Niedzielę Adwentu, 29 listopada 2020 roku, po raz dwudziesty siódmy rozpocznie się Wigilijne Dzieło Pomocy Dzieciom, które realizowane jest pod hasłem „Świeca, która tworzy polską wigilię”. Symbolem akcji jest świeca, która znajdzie swoje miejsce na wigilijnym stole. Jej płomień jest znakiem solidarności z najbardziej potrzebującymi w Polsce i na świecie. Pozyskane w ramach dzieła datki przeznaczone są na całoroczne dożywianie dzieci w szkołach i świetlicach, a także leczenie i rehabilitację, pomoc edukacyjną oraz letni wypoczynek. Łódzka Caritas przygotowała prawie 60 tysięcy świec, które dostępne są w parafiach naszej archidiecezji.