Tornister Pełen Uśmiechów jedzie na Białoruś

III Światowy Dzień Ubogich

III Światowy Dzień UbogichW niedzielę, 17 listopada 2019 roku, przypada III Światowy Dzień Ubogich. Od samego początku papież Franciszek pragnął, aby to nie było święto jednodniowe, ale by przekształciło się ono w Tydzień Ubogich – co w Łodzi ma swoje zastosowanie. Nasz Tydzień Ubogich trwa w tym roku 9 dni. Współorganizatorami wydarzeń są: Archidiecezja Łódzka, Caritas Archidiecezji Łódzkiej, Centrum Służby Rodzinie, Stacja Opieki Środowiskowej Konwentu Bonifratrów w Łodzi, Siostry Misjonarki Miłości, Towarzystwo Pomocy im. Św. Alberta Koło Łódzkie, Fundacja Sarepta i Zupa na Pietrynie.

Tytka charytatywna 2019

Tytka charytatywna 2017W niedzielę, 17 listopada 2019 roku, obchodzimy III Światowy Dzień Ubogich. Papież Franciszek ofiarował Kościołowi ten dzień, aby  wspólnoty chrześcijańskie na całym świecie stawały się coraz wyraźniejszym i konkretnym znakiem miłości Chrystusa do tych ostatnich i najbardziej potrzebujących. Łódzka Caritas przekazała do wszystkich parafii w archidiecezji łódzkiej „Tytkę charytatywną”, zapraszając do włączenia się w ogólnopolską akcję wsparcia najuboższych, w okresie poprzedzającym Światowy Dzień Ubogich. Tytka – to papierowa torba, która dostępna jest w parafii od 4 do 17 listopada. Co z nią zrobić?

Szkolne Koła Caritas na Dzień Papieski 2019

kremówki_2015_1W niedzielę, 13 października 2019 roku, z okazji XIX Dnia Papieskiego, wolontariusze z 48 Szkolnych Kół Caritas z terenu archidiecezji Łódzkiej zapraszają na papieskie kremówki. Złożone przy tej okazji ofiary przeznaczone zostaną na działalność Szkolnych Kół Caritas i formację wolontariuszy Caritas. Niech te słodkości, wraz z popołudniową kawą lub herbatą, tak ulubione przez św. Jana Pawła II, będą okazją do rodzinnych rozmów i rozważań nauki i myśli naszego umiłowanego Ojca Świętego. Kremówki papieskie będą dostępne w 43 parafiach w Łodzi i okolicznych miejscowościach. Kremówki to wypiek Cukierni Dybalski. W niedzielę rozprowadzimy ponad 20 tysięcy ciastek.

Kromka chleba dla sąsiada 2019

kromka_2019Caritas, przychodząc z pomocą osobom niedożywionym i głodnym, prowadzi kampanię społeczną „Kromka chleba dla sąsiada”. W ramach łódzkiej odsłony kampanii, w piątek i w sobotę, 20 i 21 września 2019 roku, kilkuset wolontariuszy Szkolnych Kół i Parafialnych Zespołów Caritas z terenu archidiecezji łódzkiej, przeprowadzi zbiórkę żywności w 20 sklepach sieci Biedronka w Łodzi, Konstantynowie Łódzkim, Tomaszowie Mazowieckim, Zgierzu i Rzgowie. Serdecznie zapraszamy i prosimy o wsparcie potrzebujących pomocy. A może w bezpośrednim sąsiedztwie mieszka ktoś, kto potrzebuje pomocy w codziennych zakupach? A może warto czasem podzielić się z samotną lub schorowaną sąsiadką gorącą zupą?

Ikony generała Andersa wrócą do Syrii

Ikony_Andersa_1Stowarzyszenie „Dom Wschodni” oraz Caritas Archidiecezji Łódzkiej organizują powrót ikon generała Władysława Andersa do Maluli – małego miasteczka, niedaleko stolicy Syrii. Ikony Andersa, przekazane przez generała podczas pobytu jego żołnierzy w 1943 roku w Maluli, zostały skradzione podczas ataku dżihadystów w 2013 roku. Kopie ikon Chrystusa i Maryi zostaną przekazane kościołowi w Maluli pod koniec sierpnia. Spotkanie będzie również okazją do wspólnej polsko-syryjskiej modlitwy o pokój.