Apel abpa Rysia do księży o wsparcie syryjskich dzieci

Wigilijne Dzieło Pomocy Dzieciom 2020

WDPD2019_1W I Niedzielę Adwentu, 29 listopada 2020 roku, po raz dwudziesty siódmy rozpocznie się Wigilijne Dzieło Pomocy Dzieciom, które realizowane jest pod hasłem „Świeca, która tworzy polską wigilię”. Symbolem akcji jest świeca, która znajdzie swoje miejsce na wigilijnym stole. Jej płomień jest znakiem solidarności z najbardziej potrzebującymi w Polsce i na świecie. Pozyskane w ramach dzieła datki przeznaczone są na całoroczne dożywianie dzieci w szkołach i świetlicach, a także leczenie i rehabilitację, pomoc edukacyjną oraz letni wypoczynek. Łódzka Caritas przygotowała prawie 60 tysięcy świec, które dostępne są w parafiach naszej archidiecezji.

Sieć wolontariatu kryzysowego Caritas

W związku z sytuacją epidemiczną, Caritas Archidiecezji Łódzkiej ponownie uruchamia sieć wolontariatu kryzysowego w Łodzi. Wolontariusze Caritas pomagają ludziom starszym i chorym, będącym w grupie ryzyka zakażenia, w podstawowych zakupach żywności i leków. Zachęcamy osoby dorosłe, zdrowe, które dysponują czasem, by włączyły się w pomoc osobom potrzebującym. Zgłoszenia przyjmowane są pod numerem telefonu: 661 111 991, od poniedziałku do piątku, w godz. 9:00 – 17:00, w bądź mailowo: biurowolontariatu@toya.net.pl.

150 tysięcy złotych na testy COVID-19 dla bezdomnych w archidiecezji łódzkiej

zbiórka COVID- Chcę najpierw podziękować wszystkim, a jest takich osób 785, którzy złożyli się na testy dla naszych sióstr i braci bezdomnych, by mogli w sposób bezpieczny otrzymać schronienie w którymś z naszych domów, które prowadzi Stowarzyszenie Brata Alberta i Siostry Kalkutki – powiedział abp Grzegorz Ryś, na zakończenie mszy świętej transmitowanej z kaplicy domowej, w sobotę, 21 listopada 2020 roku. - Zebraliśmy prawie 150 tysięcy złotych i myślę, że to jest ten moment, w którym należy zamknąć tę zbiórkę - ogłosił metropolita łódzki. Prowadzone przez Caritas Archidiecezji Łódzkiej zbiórki zostały zakończone. Dobiega końca przygotowanie ośrodka w Drzewocinach i wdrożenie niezbędnych procedur związanych z zabezpieczeniem transportu i opieki nad osobami bezdomnymi, zanim trafią do schroniska.

Tytka charytatywna 2020

tytka_2018_120 tysięcy specjalnych toreb przekazała do wszystkich parafii w archidiecezji łódzkiej Caritas Archidiecezji Łódzkiej, zapraszając do włączenia się w ogólnopolską akcję wsparcia najuboższych, w okresie poprzedzającym Światowy Dzień Ubogich. "Tytka charytatywna" – to papierowa torba, którą wypełniamy żywnością lub artykułami chemicznymi i przynosimy z powrotem do parafii przed 15 listopada (Światowy Dzień Ubogich). Zebrane w ten sposób dary mogą być przekazane ubogim w parafii w postaci paczek. Niech to nasze zaangażowanie będzie spełnieniem prośby papieża Franciszka, o otwarcie się na wspólnotę z biednymi i na każdą formę solidarności z nimi, jako konkretny znak braterstwa.

Zbiórka na testy COVID-19

zbiórka COVIDZgodnie z zaproszeniem Księdza Arcybiskupa Grzegorza Rysia Caritas Archidiecezji Łódzkiej uruchamia zbiórkę funduszy na opłacenie testów dla osób bezdomnych oraz wydatków związanych z zabezpieczeniem obsługi testów i bezpiecznego dotarcia do schroniska. Dla osób zmagających się z kryzysem bezdomności zima jest szczególnie trudnym czasem. Część spośród osób bezdomnych szuka możliwości spędzenia tego czasu w schronisku da bezdomnych. W czasie pandemii koronawirusa, zgodnie z przyjętymi zasadami bezpieczeństwa, na przyjęcie do schroniska mogą liczyć osoby, które mają negatywny wynik testu na COVID-19. Niestety, za test trzeba zapłacić. Osoby, które wykonają test, czas oczekiwania na wyniki spędzą w Ośrodku Rehabilitacyjno-Wypoczynkowym Caritas w Drzewocinach. Transport osób ubogich zorganizują mężczyźni przygotowujący się do posługi diakonatu stałego.