Uczynki Caritas- Grzeszących upominać

Bezpłatnie rozliczymy Twój PIT

bezpłatnie PIT 1Od początku lutego 2018 roku, każdy, kto chce rozliczyć swój podatek za 2017 rok może zgłosić się do jednej z placówek Caritas Archidiecezji Łódzkiej w Łodzi. Oprócz rozliczenia podatku i przekazania 1%, Caritas może również przesłać rozliczoną deklarację do urzędu skarbowego drogą elektroniczną. W zeszłym roku z pomocy Caritas w rozliczeniu PIT skorzystało ponad 1750 podatników. Podobnie jak w ubiegłym roku, uruchomiliśmy 7 punktów na terenie Łodzi, gdzie można zgłosić się z dokumentami.

Łódzka Caritas na Wielki Post 2018

skarbonka_JW_2018_130 tysięcy tekturowych skarbonek Jałmużny Wielkopostnej przygotowała Caritas Archidiecezji Łódzkiej. Przez cały okres Wielkiego Postu wierni wrzucać będą do nich datki na rzecz potrzebujących. W tym roku zebrane pieniądze  przeznaczone będą na pomoc osobom starszym. Jałmużna Wielkopostna organizowana jest w archidiecezji łódzkiej po raz 12. A u progu Wielkiego Postu, w Środę Popielcową, 14 lutego 2018 roku, we wszystkich kościołach archidiecezji łódzkiej przeprowadzona zostanie zbiórka do puszek na charytatywną działalność Caritas.

Światowy Dzień Chorego 2018

dzienchorego2018W niedzielę, 11 lutego 2018 roku, obchodzimy XXVI Światowy Dzień Chorego. Caritas przygtowała na tę okazję obrazki z fragmentem orędzia papieża Franciszka na Dzień Chorego, które przekazane zostanym chorym - podopiecznym placówek Caritas oraz chorym w łódzkich szpitalach i hospicjach. O godz. 12.30 w łódzkiej archikatedrze odprawiona zostanie Msza święta z sakramentem namaszczenia chorych. Liturgii przewodniczył będzie Ksiądz Arcybiskup Grzegorz Ryś Metropolita Łódzki. Na zakończenie Eucharystii rozesłani do posługi zostaną wolontariusze hospicjum domowgo Caritas.

Ogrzewalnia dla osób bezdomnych

Caritas Archidiecezji Łódzkiej zaprasza osoby bezdomne do ogrzewalni, która działa w Punkcie Pomocy Charytatywnej przy ul. Wólczańskiej 108 w Łodzi, od poniedziałku do piątku, w godz. 16:00 - 20:00. W okresie zimowym, kiedy na zewnątrz temperatura spada często poniżej zera potrzeba miejsca, gdzie osoby bezdomne znajdą schroninie. Tu na potrzebujących pomocy czeka ciepłe wnętrze, gorąca herbata oraz słodka bułka. Jest również możłiwość skorzystania z prysznica. Pracownicy socjalni Caritas służą również pomocą w kwestiach socjalnych. W każdą środę, w godz. 18:00 - 20:00, w naszej ogrzewalni jest również fryzjer, który pomoże uporządkować fryzurę. Serdecznie dziękujemy wszystkich, któzy wspierają funkcjonowanie ogrzewalni i ciągle prosimy o pomoc.

Kurs dla kandydatów na wolontariuszy hospicyjnych

kurs_hospi9 stycznia 2018 roku,  o godzinie 18.00 rozpoczyna się kolejny kurs dla kandydatów na wolontariuszy hospicyjnych. Kurs jest organizowany przez Hospicjum domowe Caritas Archidiecezji Łódzkiej. Wykłady będą odbywały się w siedzibie Caritas w Łodzi, przy ul. Gdańskiej 111 (I piętro, wejście od ul. Gdańskiej).