Dom w Tuszynie Lesie - mamy strop!

Ogólnopolski Zjazd Młodych Wolontariuszy Caritas w Łodzi

zjazd SKC 2017 - logoW dniach 9 – 10 września 2017 roku, odbędzie się w Łodzi Ogólnopolski Zjazd Młodych Wolontariuszy Caritas. W wydarzeniu udział weźmie 1,5 tysiąca młodych ludzi ze szkół podstawowych, gimnazjalnych oraz ponadgimnazjalnych z całej Polski. Uczestnicy spotkania to młodzież skupiona w Szkolnych Kołach Caritas i centrach wolontariatu z całej Polski. Do Łodzi przyjadą wraz ze swoimi opiekunami. Hasłem spotkania jest: Światło – follow it!

Czas na rower, czyli odLOTTOwa jazda

odLOTTOwa jazda - adam1Z radością zawiadamiamy, że wniosek „Nakręć się na wolontariat”, złożony przez Caritas Archidiecezji Łódzkiej do Fundacji Lotto, w ramach projektu „odLOTTOwa jazda z OSHEE”, przeszedł wstępną eliminację i dostał się do 2. etapu konkursu!  Celem projektu jest pozyskanie funduszy m.in. na stworzenie aplikacji dla wolontariuszy. Drugi etap polega na przejechaniu na rowerach jak największej liczby kilometrów, w terminie od 3 lipca, godz. 00:00:01 do 15 września 2017, godz. 23:59:59. Dofinansowanie otrzymają tylko 4 projekty, na rzecz których zostanie wyjeżdżonych na rowerze, najwięcej kilometrów. Przyłączcie się! Zaproście swoje rodziny, przyjaciół, znajomych i nieznajomych! Wygrajmy razem tę rywalizację!

Zaproszenie na koncert "Solidarni z Allepo"

allepo1Fundacja Życie i Caritas Archidiecezji Łódzkiej serdecznie zapraszają na koncert „Solidarni z Aleppo”, który odbędzie się 1 września 2017 r. o godz. 18.30 w Łódzkiej Specjalnej Strefie Ekonomicznej. Wstęp na koncert jest bezpłatny. Wejściówki dostępne są na stronie: www.aleppo.evenea.pl

Solidarni z ofiarami nawałnic

nawałnice2017Łódzka Caritas apeluje o wsparcie dla osób poszkodowanych przez nawałnice, które przeszły w ostatnim czasie przez Polskę. Najwięcej szkód żywioł wyrządził w województwie pomorskim i kujawsko - pomorskim. Wielu poszkodowanych jest również w łódzkiem. Wyrywane z korzeniami drzewa niszczyły domy, powodując ogromne straty materialne. Przekaż darowiznę, pomóż m.in.: położyć nowy dach, odbudować ściany, wstawić okna. Darowizny można przekazywać poprzez Dobromat24.pl.

Tornister pełen uśmiechów 2017

tornister_1Zapraszamy do włączenia się do kampanii charytatywnej Caritas Archidiecezji Łódzkiej, pod hasłem „Tornister pełen uśmiechów”, której celem jest skompletowanie i przekazanie najuboższym dzieciom z archidiecezji łódzkiej wyprawek szkolnych. Akcję prowadzimy we współpracy z parafiami. Tornistry i plecaki zakupiliśmy ze środków pozyskanych z 1% podatku. Wiele ubogich dzieci nie ma swojego tornistra - możemy to zmienić. Podarujmy im Tornister Pełen Uśmiechów!