Kromka chleba dla sąsiada 2019

BEZ RESZTY 2018

bez_reszty_2018_foto_2Dlaczego powinniśmy być blisko z potrzebującymi – wyjaśnia abp Grzegorz Ryś. Czy młody człowiek to dobry materiał na wolontariusza? Kim są wolontariusze Caritas? Czy praca to atrakcyjna oferta na życie? To tylko niektóre z tematów poruszanych w tegorocznym wydaniu gazety Bez Reszty. Wydawcą czasopisma jest Caritas Archidiecezji Łódzkiej. W gazecie znajdziemy również m.in. najnowsze wieści z Caritas oraz zaproszenie na turnusy rehabilitacyjne w Drzewocinach. Są też stałe rubryki - przepisy kulinarne i krzyżówka. "Bez Reszty" dostępne jest od 22 marca 2018 roku. Pismo rozdawane jest na kilkudziesięciu najbardziej ruchliwych skrzyżowaniach Łodzi, a także w parafiach archidiecezji łódzkiej. Jego nakład wynosi 50 tysięcy egzemplarzy.

Życzenia wielkanocne 2018

Patrz! Oto jest Serce, które tak bardzo ukochało ludzi,
że poświęciło się do samego końca,
aż do całkowitego wyczerpania i udręczenia,
aby dać im świadectwo swojej miłości.
- Jezus do św. Małgorzaty Marii Alacoque
ukazując swe Boskie Serce (1675)

Męka, śmierć i zmartwychwstanie Chrystusa
to świadectwo bezgranicznej miłości Boga do człowieka.
To miłość, która nigdy nie gaśnie.
To miłość, która nieustannie płonie płomieniem Miłosierdzia.

Niech ten wielkanocny czas na nowo roznieca w nas
ogień miłości. Niech nasze serca – na wzór Jezusowego
– na nowo zapłoną wiarą, miłością i nadzieją.

Z wdzięcznością za codzienną życzliwość i wsparcie
Dyrekcja i pracownicy
Caritas Archidiecezji Łódzkiej

Caritas poszukuje osoby do prowadzenia szkolenia "Organizacja pracy z klientem"

W związku z realizacją projektu  „Akademia Zawodowców” współfinansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Łódzkiego na lata 2014-2020 Caritas Archidiecezji Łódzkiej zaprasza do złożenia oferty na realizację zamówienia polegającego na przeprowadzeniu szkolenia „Organizacja pracy z klientem” dla 11 uczestniczek/ uczestników projektu.

XIV Zbiórka Żywności Caritas

zbiórka_grudzień_2017_240W piątek i sobotę, 9 i 10 marca 2018 roku, Caritas Archidiecezji Łódzkiej organizuje kolejną, czternastą, zbiórkę żywności  w ramach Zbiórki Żywności Caritas w Polsce. Na terenie naszej archidiecezji zbiórka zostanie przeprowadzona w 103 sklepach sieci m.in. Biedronka, Lidl, Carrefour, Tesco, Intermarche, POLOmarket, Lewiatan, ale także Dino, Rosa, Netto,Vobiano, MOCADI, w Łodzi, Aleksandrowie Łódzkim, Bełchatowie, Brzezinach, Dobroniu, Koluszkach, Konstantynowie Łódzkim, Ksawerowie, Łasku, Moszczenicy, Pabianicach, Piotrkowie Trybunalskim, Poddębicach, Rzgowie, Tomaszowie Mazowieckim, Tuszynie, Zelowie, Zduńskiej Woli i Zgierzu. Uprzejmie prosimy o hojne wsparcie.

Łódzka Caritas na Wielki Post 2018

skarbonka_JW_2018_130 tysięcy tekturowych skarbonek Jałmużny Wielkopostnej przygotowała Caritas Archidiecezji Łódzkiej. Przez cały okres Wielkiego Postu wierni wrzucać będą do nich datki na rzecz potrzebujących. W tym roku zebrane pieniądze  przeznaczone będą na pomoc osobom starszym. Jałmużna Wielkopostna organizowana jest w archidiecezji łódzkiej po raz 12. A u progu Wielkiego Postu, w Środę Popielcową, 14 lutego 2018 roku, we wszystkich kościołach archidiecezji łódzkiej przeprowadzona zostanie zbiórka do puszek na charytatywną działalność Caritas.