Przedszkolaki na dzień dobry :)

Kolonie letnie Caritas 2017

kolonie2017_1_OKCaritas Archidiecezji Łódzkiej zaprasza dzieci na kolonie letnie pod hasłem „W 14 dni dookoła świata”. Organizując kolonie letnie pod tym hasłem chcemy zaprosić dzieci i młodzież do wędrówki śladami Świętego Jana Pawła II. Zgodnie z tegorocznym hasłem duszpasterskim "Idźcie i głoście" każdego dnia będziemy "podróżować" w miejsca, które podczas swoich licznych podróży odwiedził Ojciec Święty. Łódzka Caritas jest organizatorem wypoczynku letniego od 27 lat.

Życzenia wielkanocne 2017

wielkanoc_2017

Jezus powiedział do swoich Apostołów:
Idźcie i głoście: Bliskie już jest królestwo niebieskie.
Uzdrawiajcie chorych, wskrzeszajcie umarłych,
oczyszczajcie trędowatych, wypędzajcie złe duchy!
Darmo otrzymaliście, darmo dawajcie!
                                               (Mt 10, 7-8)

Miłosierny Bóg poświęcił swojego jedynego Syna, żeby wykupił nas od śmierci. Zupełnie darmo otrzymaliśmy najcenniejszy dar – życie wieczne. Czym możemy odwzajemnić ten dar? Wszystko, co możemy zrobić to odpowiedzieć na wezwanie: Idźcie i głoście! Każdy nowy dzień jest okazją, by dać świadectwo o Bożym miłosierdziu. Każdy nowy dzień jest okazją, by podarować bliźniemu odrobinę miłości – darmo. Niech Zmartwychwstały Chrystus będzie naszym przewodnikiem na tej drodze miłości.

Z życzeniami wielkanocnej radości
Dyrekcja i pracownicy Caritas Archidiecezji Łódzkiej

Pracownicy Caritas wzięli udział w Tygodniu Pracy Socjalnej

Tydzień Pracy Socjalnej 20176 kwietnia 2017 roku pracownicy Biura Wolontariatu i Punktu Pomocy Charytatywnej Caritas Archidiecezji Łódzkiej wzięli udział w targach organizacji pozarządowych, w ramach Ogólnopolskiego Tygodnia Pracy Socjalnej. Organizatorem wydarzenia w Łodzi jest Wydział Ekonomiczno-Socjologiczny Uniwersytety Łódzkiego.

BEZ RESZTY 2017

BR2017_gazeta_www_1Jaka jest prawda o ludziach bezdomnych? Kim są? O czym marzą? W jaki sposób Kościół wspiera rodzinę? Dlaczego Syryjczycy potrzebują naszej pomocy? Czemu Caritas prosi o 2 procent podatku? To tylko niektóre z tematów poruszanych w tegorocznym wydaniu gazety Bez Reszty. Wydawcą czasopisma jest Caritas Archidiecezji Łódzkiej. W gazecie znajdziemy również m.in. najnowsze wieści z Caritas, informację o naszej platformie pomocowej DOBROMAT24.PL oraz zaproszenie na kolonie i turnusy rehabilitacyjne w Drzewocinach. Są też stałe rubryki - przepisy kulinarne i krzyżówka.

XII Zbiórka Żywności Caritas

zbiórka żywności 2013 - 1W piątek i sobotę, 24 i 25 marca 2017 roku, Caritas Archidiecezji Łódzkiej organizuje kolejną, dwunastą, zbiórkę żywności  w ramach Zbiórki Żywności Caritas w Polsce. Na terenie naszej archidiecezji zbiórka zostanie przeprowadzona w ponad 90 sklepach sieci m.in. Biedronka, Kaufland, Carrefour, Tesco oraz Polomarket w Łodzi, Pabianicach, Tomaszowie Mazowieckim,  Łasku,  Konstantynowie, Bełchatowie, Ksawerowie, Zgierzu,  Strykowie, Poddębicach, Piotrkowie Trybunalskim, Tuszynie, Moszczenicy, Koluszkach, Dobroniu, Brzezinach, Zelowie i Rzgowie. W zbiórkę zaangażuje się niemal 800 wolontariuszy z Parafialnych Zespołów i Szkolnych Kół Caritas. Serdecznie prosimy o włączenie się w zbiórkę i hojne wsparcie!