Zapalenie świecy Wigilijnego Dzieła Pomocy Dzieciom | abp Grzegorz Ryś | Łódź 2020

Drugie życie ubrań z Caritas, Biedronką i Vanishem

drugie_życie_1Aż 2,5 mln ton tekstyliów jest wyrzucane w Polsce każdego roku, a tylko około 32% Polaków oddaje swoje nienoszone już ubrania potrzebującym. Teraz można to zmienić – dzięki akcji „Daj swoim ubraniom drugie życie”, prowadzonej przez Biedronkę i producenta odplamiaczy Vanish. W jej ramach niepotrzebne, ale nadające się do użytku ubrania można przynieść do 300 sklepów sieci Biedronka w całej Polsce i wrzucić do specjalnego kontenera. Po wypraniu zostaną one przekazane podopiecznym Caritas. Na terenie archidiecezji łódzkiej odzież można przynieść do 12 sklepów: 6 w Łodzi i po jednym w Bełchatowie, Koluszkach, Piotrkowie Trybunalskim, Tomaszowie Mazowieckim i Zgierzu. Akcja potrwa do 25 lipca.

Remont elewacji siedziby Caritas

budynek_caritas_przedJeszcze w tym roku budynek Caritas odzyska dawny blask. Wniosek złożony do Urzędu Miasta Łodzi otrzymał dofinansowanie na wykonanie remontu fasady budynku. Po oczyszczeniu budynku, nastąpi uzupełnienia tynku i odtworzanie uszkodzeń.Nowy blask zyskają kraty.

Piknik dla dzieci "Bądźmy razem" 2019

piknik_DD_2015_2W czwartek, 6 czerwca 2019 roku, w godzinach 10:00 – 14:00, w Parku im. Józefa Piłsudskiego na Zdrowiu, na terenie przylegającym do muszli koncertowej łódzka Caritas zorganizuje piknik dla dzieci „Bądźmy razem”. Podczas imprezy wolontariusze Szkolnych Kół Caritas pobiegną w VIII Biegu Charytatywnym „Biegnijmy z pomocą”Uzyskane w ramach biegu pieniądze w całości zostaną przeznaczone na leczenie i rehabilitację 11 – letniej Zuzi ze Zgierza, u której wykryto guza pnia mózgu

Dzieci ugotują z Michelem Moranem

daj_przepisa_1Z radością informujemy, że podopieczni Specjalistycznej Świetlicy Środowiskowej łódzkiej Caritas zwyciężyli w kategorii grupowej konkursu "Daj Przepisa". Organizatorem konkursu jest Kulczyk Foundation. Nasza świetlicowa ekipa przygotowała film z przepisem na nadziewane łódeczki bakłażana, z produktów z Listy Produktów Żółtego Talerza. Nagrodą w konkursie jest spotkanie i wspólne gotowanie z Michelem Moranem w Warszawie w Centrum Efektu Domina przy ul. Ogrodowej 3. Spotkanie odbędzie się w czerwcu br.

75. Tydzień Miłosierdzia

TM_2019W dniach 28 kwietnia - 4 maja 2019 roku Kościół w Polsce przeżywa 75. Tydzień Miłosierdzia, który obchodzony jest pod hasłem: Miłosierni Miłosierdzia dostąpią. Tydzień otwiera Niedziela Miłosierdzia Bożego, święto patronalne Caritas w Polsce. W tym dniu, o godz. 12:30 w łódzkiej archikatedrze odprawiona zostanie uroczysta Msza święta pod przewodnictwem ks. abpa Grzegorza Rysia, która zgromadzi pracowników i wolontariuszy łódzkiej Caritas. Eucharystia będzie wspólnym dziękczynieniem i modlitwą za wszystkich, którzy w archidiecezji łódzkiej podejmują dzieła miłosierdzia i wspierają je. W Niedzielę Miłosierdzia Bożego we wszystkich kościołach archidiecezji łódzkiej przeprowadzona zostanie również zbiórka do puszek na wsparcie działań charytatywnych Caritas. Pieniądze zebrane w łódzkich parafiach przekazane zostaną na wsparcie mieszkańców Aleppo w Syrii, w ramach przygotowanego przez Stowarzyszenie Dom Wschodni wydarzenia "Łódź dla Aleppo".