Dom w Tuszynie Lesie - mamy strop!

Indiańskie ognisko w Drzewocinach

drzewociny_ognisko_2013Jak na obyczaje Indian przystało, ważnym elementem plemiennego dnia jest wspólne ognisko. Nie mogło go zabraknąć również na indiańskich koloniach Caritas w ośrodku w Drzewocinach. Zachód słońca i blask płomieni ognia to odpowiednia sceneria na indiańskie opowieści i śpiew. To ulubiony czas młodych Indian – uczestników kolonii Caritas. Każdy szczep miał czas na prezentancję swoich umiejętności wokalnych. Były wspólne tańce i śpiewy.

Arcybiskup Marek odwiedził kolonie Caritas

Arcybiskup Marek w DrzewocinachArcybiskup Marek Jędraszewski odwiedził dzieci odpoczywające na koloniach organizowanych przez Caritas w Drzewocinach. Kolonistom rozdawał słodycze i obrazki, a sam został obdarowany m.in. indiańskim pióropuszem i żywiołowymi wykonaniami piosenek. Młodzi Indianie na spotkanie założyli kolorowe pióropusze, a na pamiątkę  wręczyli Metropolicie zdjęcie swojego plemienia. Ksiądz Arcybiskup porozmawiał również z kadrą wychowawczą i pracownikami ośrodka oraz odwiedził najpopularniejsze w ostatnich dniach miejsce – plażę i kąpielisko w ośrodku.

Z wizytą w indiańskiej wiosce

kolonie_drzewociny_III_2W piątek, 2 sierpnia 2013 roku uczestnicy kolonii letnich Caritas w Drzewocinach wybrali się na wycieczkę do wioski indiańskiej „Indianie Świata” w Chociszewie. Upalny dzień doskonale budował atmosferę indiańskiego życia. Młodzi Indianie uczyli się strzelać z łuku, doili krowę, mogli zobaczyć wnętrze tipi i indiańskie pamiątki z obu Ameryk. Na zakończenie pobytu odbył się indiański "chrzest", a każdy otrzymał dyplom ze swoim indiańskim imieniem.

Caritas dla seniorów i osób niepełnosprawnych

seniorzy_2013_1Osoby starsze i niepełnosprawne mogą wziąć udział w nowym projekcie łódzkiej Caritas, który rozpoczyna się w połowie sierpnia. W programie są m.in. wyjścia do kina i teatru, klub dyskusyjny, nordic walking, basen, spacery po Łodzi i... kurs bukieciarstwa. "Nasi podopieczni chcą uczestniczyć w życiu kulturalnym i rozwijać się. Ale często, z powodów finansowych lub zdrowotnych, nie mają na to szans. Dlatego stworzyliśmy ten projekt" - mówi Anna Włodarczyk, z Caritas.

Ciąg dalszy indiańskich opowieści

kolonie_drzewociny_III_1Jeszcze nie wystygły ogniska indiańskich szczepów, które gościły w ośrodku w Drzewocinach w dniach 15-28 lipca 2013 roku, a już nowe plemiona zadomowiły się w tym miejscu. We wtorek, 30 lipca, w leśnej głuszy zaszyły się młode blade twarze. Przez kolejnych 14 dni będą uczyć się m.in. wyplatać koraliki i budować szałasy. Nie ominie ich nauka indińskich pieśni. Nad wszystkimi czuwa Czarna Mamba - wódz plemienia Czarne Stopy. Kolonie Caritas potrwają do 12 sierpnia.