Walczymy z bezradnością - Iwona Jordańska-Moszyńska

Festyn Rodzinny Caritas w Łasku "Bądźmy razem"

DD2013_foto_1W sobotę, 1 czerwca 2013 roku, łódzka Caritas zorganizowała festyn rodzinny w ramach Ogólnopolskiego Festynu Rodzinnego Caritas z okazji Dnia Dziecka "Bądźmy razem". Caritas zaprosiła do Łasku do wspólnej zabawy dzieci i rodziców z terenu archidiecezji łódzkiej. Mimo niestabilnej pogody, częstych opadów deszczu i mokrej murawy boiska, mieszkańcy łasku i okolic przyszli na festyn. Współorganizatorami wydarzenia byli: Urząd Miejski w Łasku, Starostwo Powiatowe w Łasku i Parafia Niepokalanego Poczęcia NMP i św. Michała Archanioła w Łasku. Partnerem strategicznym była firma Jerenimo Martins S.A. - właściciel sklepów sieci Biedronka, który ufundował paczki dla dzieci.

Grupy wsparcia dla młodzieży dotkniętej przemocą

Caritas Archidiecezji Łódzkiej zaprasza młodych ludzi, w przedziale wiekowym 16-24 lat, na cotygodniowe spotkania dla osób, wychowujących się w rodzinach, w których występowała przemoc fizyczna lub psychiczna. Celem spotkań jest zmiana funkcjonowania w życiu prywatnym oraz zmiana podejścia do samego siebie. W ramach zajęć młodzi ludzie będą mieli okazję do pracy nad osobistymi problemami, postrzeganiem i rozumieniem siebie, a także poprawą relacji z innymi. Bezpłatne zajęcia odbywać się będą w godzinach popołudniowych.

Dary ŁSSE dla ośrodka w Drzewocinach

sprzęt dla Caritas 2013Ośrodek Rehabilitacyjno-Wypoczynkowy Caritas Archidiecezji Łódzkiej w Drzewocinach otrzymał laser biostymulacyjny ze skanerem z automatycznym pomiarem odległości i wielkości pola zabiegowego oraz dwa rowery magnetyczne Ergometr o łącznej wartości 30 tysięcy złotych, ufundowane przez inwestorów i partnerów Łódzkiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej. Sprzęt rehabilitacyjny służył będzie pensjonariuszom ośrodka dla których Caritas organizuje turnusy rehabilitacyjne w Drzewocinach. ŁSSE przekazała również pieniądze na dożywianie dzieci w świetlicach Caritas i organizację turnusu rehabilitacyjnego dla dzieci.

Festyn Rodzinny Caritas z okazji Dnia Dziecka

logoBądźmyrazemW sobotę, 1 czerwca 2013 roku, łódzka Caritas organizuje festyn rodzinny w ramach Ogólnopolskiego Festynu Rodzinnego Caritas z okazji Dnia Dziecka "Bądźmy razem". Po raz pierwszy impreza odbędzie się w Łasku. Caritas zaprasza do wspólnej zabawy dzieci i rodziców z terenu archidiecezji łódzkiej. Festyn ma charakter imprezy otwartej, niebiletowanej. Współorganizatorami wydarzenia są: Urząd Miejski w Łasku, Starostwo Powiatowe w Łasku i Parafia Niepokalanego Poczęcia NMP i św. Michała Archanioła w Łasku. Partnerem strategicznym jest Jerenimo Martins S.A. - właścicie sklepów sieci Biedronka, który ufunduje paczki dla dzieci.

Podarujemy Skrzydła dla 5 uczniów

logo skrzydłaNa mocy umowy zawartej z Caritas Polska, łódzka Caritas obejmie pomocą 5 uczniów w ramach programu Skrzydła. Troje uczniów wybranych zostało do porgramu ze Szkoły Podstawowej nr 204 w Łodzi, a dwie uczennice z I Liceum Ogólnokształcącego w Łodzi. W ramach pomocy każdy uczeń otrzyma wsparcie w wysokości 1470 zł w terminie od 1 września 2012 roku do 30 czerwca 2013 roku.