Dom w Tuszynie Lesie - mamy strop!

Dzieci z domów dziecka wypoczywają w Kolumnie

kolonie_kolumna_2013-145 dzieci z domów dziecka wypoczywa na koloniach łódzkiej Caritas w ośrodku w Łasku-Kolumnie. Pod czujnym okiem siostry Barbary Sitek poznają życie Indian. 3-tygodniowy turnus odbywa się w dniach 29 czerwca - 20 lipca 2013 roku. Hasłem wszystkich tegorocznych kolonii letnich łódzkiej Caritas są „Czarne stopy”.

Kolonie AmaDeum w Drzewocinach

amadeum2013_1W dniach 30 czerwca - 13 lipca 2013 roku w ośrodku Caritas w Drzewocinach odbywają się kolonie AmaDeum. Wypoczynek dla niepełnosprawnych dzieci prowadzą klerycy łódzkiego seminarium duchownego. Tutaj uczą się zmieniać pampersy, dźwigać wózek, rozmawiać za pomocą gestów. To ważne doświadczenie w ich drodze do kapłaństwa - jak sami podkreślają. W Drzewocinach wypoczywa obecnie 50 niepełnosprawnych dzieci. Opiekuje się nimi 37 wolontariuszy, w tym kilkunastu kleryków.

Rozpoczęły się Kolonie Caritas 2013

kolonie2012Rozpoczęły się kolonie letnie organizowane przez Caritas Archidiecezji Łódzkiej. Do ośrodka Caritas w Łasku-Kolumnie wyjechały dzieci z domów dziecka. W Drzewocinach wypoczywają niepełnosprawne dzieci i młodzież. Kolonie Ama Deum prowadzą dla nich klerycy łódzkiego Wyższego Seminarium Duchownego. W Drzewocinach zaplanowane są jeszcze kolejne dwa turnusy. Od połowy lipca gościć będziemy dzieci z polskich rodzin na Białorusi. Już wkrótce relacje z kolonii Caritas.

Budujemy oczyszczalnię ścieków w Drzewocinach

oczyszczalnia2013_1Trwa budowa oczyszczalni ścieków w ośrodku Caritas w Drzewocinach w ramach zadania: Budowa oczyszczalni ścieków sanitarnych dla Ośrodka Rehabilitacyjno-Wypoczynkowego Caritas Archidiecezji Łódzkiej. Za nami najtrudniejszy etap prac ziemnych - posadowienie obudowy oczyszczalni na głębokości prawie 6 metrów! Doświadczenie ekipy budowlanej, mocny sprzęt i udało się. Po zmontowaniu betonowej konstrukcji, w środku zamieszczone zostaną urządzenia oczyszczalni, a potem uruchomienie i "wpracowanie" systemu.

Dzieci ze świetlic Caritas w Teatrze Kamienica

teatrKamienica2013W dniu 11 czerwca 2013 roku, 44 wychowanków świetlic Caritas wzięło udział w wydarzeniu "Dzień Dziecka z Prezesami-wolontariuszami w Teatrze". Liderzy biznesu już po raz trzeci wzięli czynny udział w imprezie, wcielając się w rolę personelu teatralnego. Spektakl "Czerwony Kapturek" zaprezentowany był w Warszawie, w Teatrze Kamienica i został przygotowany specjalnie dla dzieci przez Koalicję "Prezesi-wolontariusze 2011", w ramach programu wolontariackiego pracowników krakowskiej firmy Capgemini. Do złożenia wizyty w  Warszawie dzieci zostały zaproszone przez firmę ICP Group, która była jednym z organizatorów Dnia Dziecka. Na dzieci po spektaklu czekał poczęstunek oraz upominki przygotowane przez organizatorów.