Kromka chleba dla sąsiada 2019

Kościół w służbie ubogim

kościół_w_służbie_2013_1W dniu 17 października 2013 roku łódzkie organizacje kościelne zajmujące się ubogimi – Caritas Archidiecezji Łódzkiej, Centrum Służby Rodzinie, Stacja Opieki Środowiskowej Konwentu Bonifratrów w Łodzi i Zgromadzenie Sióstr Misjonarek Miłości w Łodzi – po raz drugi organizują łódzkie obchody Dnia Walki z Ubóstwem pod hasłem „Kościół w służbie ubogim”. W tym dniu zapraszamy naszych podopiecznych na godz. 12.00 do łódzkiej archikatedry na wspólną mszę świętą dziękczynną za tych, którzy prowadzą dzieła miłosierdzia. Po mszy świętej nasze cztery organizacje przygotują dla ubogich mieszkańców Łodzi ciepły posiłek – 1800 porcji bigosu, który wydawany będzie na Placu Katedralnym. Każdego roku łódzkie organizacje kościelne wydają ubogim naszego miasta 180 tysięcy ciepłych posiłków i tysiące paczek żywnościowych.

Inauguracja kampanii Pola Nadziei 2013/2014

PN2013_1Mszą święta w niedzielę, 13 października 2013 roku, o godz. 11.30 w kościele ojców pasjonistów pw. Matki Bożej Bolesnej, przy ul. Pasjonistów 23, na łódzkim Teofilowie, zainaugurowana zostanie tegoroczna kampania Pola Nadziei. Po mszy świętej przed kościołem zasadzone zostaną cebulki żonkili - symbolu kampanii. Organizatorem Pól Nadziei w Łodzi jest Zespół Domowej Opieki Hospicyjnej Caritas Archidiecezji Łódzkiej.

Caritas poszukuje kuratora zawodowego

Caritas Archidiecezji Łódzkiej, realizator projektu „Akademia życia 3” skierowanego do osób w wieku 18-30 lat, współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego, poszukuje kandydata/kandydatki na stanowisko kuratora zawodowego. Do osoby zatrudnionej na tym stanowisku należeć będzie przygotowanie konspektu i przeprowadzenie 18 godzin zajęć dla 3 grup szkoleniowych z zakresu problematyki związanej z usamodzielnieniem się (np.: możliwość ubiegania się o przyznanie lokalu, alimenty, prawo do renty rodzinnej), struktury organizacyjnej sądu i odpowiedzialności karnej.

Zbiórka na rzecz ofiar wojny w Syrii

Syria_2013W niedzielę, 6 października 2013 roku, we wszystkich parafiach i kościołach archidiecezji łódzkiej zostanie podjęta modlitwa oraz przeprowadzona zbiórka ofiar do puszek na rzecz ofiar wojny w Syrii. Zbiórkę dla Syryjczyków można także wesprzeć przekazując darowiznę na rachunek łódzkiej Caritas lub wysyłając SMS charytatywny z hasłem POMAGAM na numer 72052.

Kurs bukieciarstwa dla seniorów

seniorzy_2013_2W dniach 17-25  września 2013 roku, w Ośrodku Aktywizacji Zawodowej i Społecznej Caritas Archidiecezji Łódzkiej, odbywa się kurs bukieciarstwa w ramach projektu "Wsparcie społeczne osób z niepełnosprawnością oraz osób w wieku emerytalnym", współfinansowanego ze środków Wojewody Łódzkiego. 40-godzinny kurs ma przygotować uczestników do wykonywania bukietów na stół, wianków na drzwi, wiązanek okolicznościowych i innych dekoracji, które mogą być przydatne w życiu codziennym. Zajęcia cieszą się bardzo dużym zainteresowaniem, a same jego uczestniczki wyrażają głęboki żal, że trwają one tak krótko.