Dom w Tuszynie Lesie - mamy strop!

Caritas na Święcie Eucharystii

swietoeucharystii2013W niedzielę, 9 czerwca 2013 roku, obchodziliśmy w Łodzi archidiecezjalne Święto Eucharystii, ustanowione na pamiątkę pobytu w naszym mieście bł. Jana Pawła II w 1987 roku. Tradycyjnie przeszła procesja z kościoła Matki Boskiej Zwycięskiej na Plac Katedralny, gdzie odprawiona została msza święta polowa. Podczas eucharystii pracownicy Caritas zebrali tacę na organizację kolonii letnich. Po zakończonej liturgii uczestnicy uroczystości zaproszeni zostali na wspólny posiłek - zupę gulaszową, słodkości i herbatę, które przygotowali kucharze Caritas, Centrum Służby Rodzinie, Wyższego Seminarium Duchownego i Technikum Gastronomicznego.

Opieka nad osobą starszą, przewlekle chorą, niepełnosprawną

pomocchoremu2013W dniach 7 maja 2013 – 4 czerwca 2013 zostało przeprowadzone szkolenie „Opieka nad osobą starszą, przewlekle chorą, niepełnosprawną”. Podczas zajęć uczestnicy w teorii i praktyce mogli poznać zagadnienia dot. sprawowania opieki nad osobą leżącą. Poznali m.in.: teorię wolontariatu, jak komunikować się w rodzinie chorego, potrzeby psychiczne i duchowe osób starszych, warunki pielęgnacji chorego w domu, jak dbać o higienę osobistą w domu chorego, jak właściwie przeżywać chorobę, system opieki zdrowotnej i potrzeby socjalne osób chorych; sposoby podawania leków, fizjoterapię oddechową, pierwszą pomoc. Szkolenie poprowadzili pracownicy Zespołu Domowej Opieki Hospicyjnej. Zdjęcia ze szkolenia na facebookowym profilu Caritas: https://www.facebook.com/caritas.lodz.

Obiad dla wszystkich na Święcie Eucharystii

Zupa gulaszowa dla wszystkich, oprócz tego ciasto i słodkie bułki oraz herbata - tak wyglądać będzie agapa, którą przygotuje łódzka Caritas po Święcie Eucharystii. Uroczystość odbędzie się 9 czerwca na placu katedralnym w Łodzi. Taca podczas mszy świętej przeznaczona zostanie na wypoczynek letni dla dzieci - podopiecznych Caritas.

Festyn Rodzinny Caritas w Łasku "Bądźmy razem"

DD2013_foto_1W sobotę, 1 czerwca 2013 roku, łódzka Caritas zorganizowała festyn rodzinny w ramach Ogólnopolskiego Festynu Rodzinnego Caritas z okazji Dnia Dziecka "Bądźmy razem". Caritas zaprosiła do Łasku do wspólnej zabawy dzieci i rodziców z terenu archidiecezji łódzkiej. Mimo niestabilnej pogody, częstych opadów deszczu i mokrej murawy boiska, mieszkańcy łasku i okolic przyszli na festyn. Współorganizatorami wydarzenia byli: Urząd Miejski w Łasku, Starostwo Powiatowe w Łasku i Parafia Niepokalanego Poczęcia NMP i św. Michała Archanioła w Łasku. Partnerem strategicznym była firma Jerenimo Martins S.A. - właściciel sklepów sieci Biedronka, który ufundował paczki dla dzieci.

Grupy wsparcia dla młodzieży dotkniętej przemocą

Caritas Archidiecezji Łódzkiej zaprasza młodych ludzi, w przedziale wiekowym 16-24 lat, na cotygodniowe spotkania dla osób, wychowujących się w rodzinach, w których występowała przemoc fizyczna lub psychiczna. Celem spotkań jest zmiana funkcjonowania w życiu prywatnym oraz zmiana podejścia do samego siebie. W ramach zajęć młodzi ludzie będą mieli okazję do pracy nad osobistymi problemami, postrzeganiem i rozumieniem siebie, a także poprawą relacji z innymi. Bezpłatne zajęcia odbywać się będą w godzinach popołudniowych.