Dom w Tuszynie Lesie - mamy strop!

Dary ŁSSE dla ośrodka w Drzewocinach

sprzęt dla Caritas 2013Ośrodek Rehabilitacyjno-Wypoczynkowy Caritas Archidiecezji Łódzkiej w Drzewocinach otrzymał laser biostymulacyjny ze skanerem z automatycznym pomiarem odległości i wielkości pola zabiegowego oraz dwa rowery magnetyczne Ergometr o łącznej wartości 30 tysięcy złotych, ufundowane przez inwestorów i partnerów Łódzkiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej. Sprzęt rehabilitacyjny służył będzie pensjonariuszom ośrodka dla których Caritas organizuje turnusy rehabilitacyjne w Drzewocinach. ŁSSE przekazała również pieniądze na dożywianie dzieci w świetlicach Caritas i organizację turnusu rehabilitacyjnego dla dzieci.

Festyn Rodzinny Caritas z okazji Dnia Dziecka

logoBądźmyrazemW sobotę, 1 czerwca 2013 roku, łódzka Caritas organizuje festyn rodzinny w ramach Ogólnopolskiego Festynu Rodzinnego Caritas z okazji Dnia Dziecka "Bądźmy razem". Po raz pierwszy impreza odbędzie się w Łasku. Caritas zaprasza do wspólnej zabawy dzieci i rodziców z terenu archidiecezji łódzkiej. Festyn ma charakter imprezy otwartej, niebiletowanej. Współorganizatorami wydarzenia są: Urząd Miejski w Łasku, Starostwo Powiatowe w Łasku i Parafia Niepokalanego Poczęcia NMP i św. Michała Archanioła w Łasku. Partnerem strategicznym jest Jerenimo Martins S.A. - właścicie sklepów sieci Biedronka, który ufunduje paczki dla dzieci.

Podarujemy Skrzydła dla 5 uczniów

logo skrzydłaNa mocy umowy zawartej z Caritas Polska, łódzka Caritas obejmie pomocą 5 uczniów w ramach programu Skrzydła. Troje uczniów wybranych zostało do porgramu ze Szkoły Podstawowej nr 204 w Łodzi, a dwie uczennice z I Liceum Ogólnokształcącego w Łodzi. W ramach pomocy każdy uczeń otrzyma wsparcie w wysokości 1470 zł w terminie od 1 września 2012 roku do 30 czerwca 2013 roku.

Zbiórka na kolonie letnie Caritas

W najbliższą niedzielę, 26 maja 2013 roku, we wszystkich parafiach archidiecezji łódzkiej przeprowadzona zostanie zbiórka pieniężna do puszek na kolonie letnie dla dzieci, organizowane przez Caritas Archidiecezji Łódzkiej.  Pracownicy i wolontariusze Caritas przeprowadzą zbiórkę i przygotują atrakcje dla dzieci w parafii Trójcy Przenajświętszej w Pabianicach. Uprzejmie prosimy o hojne wsparcie.

Mediacje z łódzką Caritas

Zapraszamy wszystkie osoby pozostające w konflikcie z rodziną, mające problemy prawne, zadłużone, zagrożone eksmisją do skorzystania z bezpłatnych usług mediatora. Mediacje są nową formą mającą na celu podjęcie próby doprowadzenia do ugodowego, satysfakcjonującego obie strony rozwiązania konfliktu na drodze dobrowolnych negocjacji prowadzonych przy udziale trzeciej osoby, neutralnej wobec stron i ich konfliktu, czyli mediatora, który wspiera przebieg negocjacji, łagodzi powstające napięcia i pomaga – nie narzucając jednak żadnego rozwiązania – w wypracowaniu kompromisu.