Ks. Kutynia P. o Centrum Służby Rodzinie w Tygodniu Ubogich

Rajd wolontariuszy Caritas 2013

rajd wolontariuszy 2013Jesienną tradycją stał się rajd dla wolontariuszy organizowany przez Biuro Wolontariatu łódzkiej Caritas. Formuła rajdu jest otwarta i mogą w nim wziąć udział nie tylko wolontariusze Caritas, ale również innych łódzkich organizacji. W tym roku rajd odbywa się w dwóch odsłonach. Pierwsza, dla wolontariuszy Szkolnych Kół Caritas miała swoje miejsce 13 września, w Łagiewnikach. Druga, dla wszystkich otwartych na trud piechura, w najbliższy weekend, 21-22 września 2013 roku. Współorganizatorem rajdu jest Stowarzyszenie Drogi Pielgrzyma.

Wolontariusze SKC u św. Stanisława

SKC_katedra_118 września 2013 roku wolontariusze Szkolnych Kół Caritas z archidiecezji łódzkiej uczestniczyli w uroczystościach odpustowych ku czci św. Stanisława Kostki, patrona dzieci i młodzieży. Po mszy świętej i procesji wokół archikatedry, uczestnicy spotkania zjedli hot dogi przygotowane przez kuchnię Caritas. To kolejne z wydarzeń w ramach 10-lecia działalności SKC w archidiecezji łódzkiej.

Turnusy rehabilitacyjne dla seniorów w Drzewocinach

turnus_seniorzy_2013_1Jesień to czas, kiedy w ośrodku Caritas w Drzewocinach odbywają się turnusy rehabilitacyjne dla seniorów. Przez kolejnych 14 dni aktywnie wypoczywają, bawią się, poddają się rehabilitacji, tańczą i śpiewają. Na każdym turnusie mają zapewnioną opiekę lekarską i pielęgniarską, ćwiczą pod okiem doświadczonych fizjoterapeutów. Jest z nimi również kapłan, który obejmuje grono pensjonariuszy opieką duchową.

Wyprawki szkolne dla dzieci ze świetlic Caritas

Tornister pełen uśmiechów 2013 - świetliceDzieci i młodzież - podopieczni świetlic środowiskowych Caritas otrzymali wyprawki szkolne w ramach akcji "Tornister pełen usmiechów 2013". Poświęcenie i wręczenie tornistrów odbyło się 10 września 2013 roku, podczas mszy świętej na rozpoczęcie roku szkolnego w świetlicach Caritas. Dzieci i młodzież składają serdeczne BÓG ZAPŁAĆ darczyńcom ponad 100 wyprawek.

Caritas pomaga wyjść z bezdomności

bezdomność2013Punkt Pomocy Charytatywnej Caritas Archidiecezji Łódzkiej od kilku lat pomaga osobom bezdomnym i zagrożonym bezdomnością. W tym roku działania finansowane są ze środków Ministerstwa Pracy i Polityki Społecznej oraz Wojewody Łódzkiego. Z otrzymanych środków zakupione zostaną m.in. artykuły spożywcze, ciepłe posiłki, leki i środki opatrunkowe, opał i wyprawki szkolne. Będziemy mogli również doposażyć Kuchnię Społeczną, Punktu Pomocy Charytatywnej oraz przeprowadzić remont pomieszczeń magazynowych.