Dom w Tuszynie Lesie - mamy strop!

Budowa oczyszczalni ścieków w Drzewocinach

oczyszczalnia2013_logo_wfosigwCaritas Archidiecezji Łódzkiej rozpoczęła budowę oczyszczalni ścieków w swoim ośrodku w Drzewocinach w ramach zadania: Budowa oczyszczalni ścieków sanitarnych dla Ośrodka Rehabilitacyjno-Wypoczynkowego Caritas Archidiecezji Łódzkiej. Inwestycja dofinansowana jest ze środków Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Łodzi, w formie pożyczki w kwocie 500.000 zł. Całkowita wartość zadania to 637.632 zł.

Już 4 tysiące złotych na operację Kuby!

maraton2013_1Już ponad 4 tysiące złotych zgromadziła łódzka Caritas na operację  3-letniego Kuby. Zbiórka pieniężna odbywała się podczas wydarzeń Łódź Maratonu Dbam o Zdrowie, w dniach 12-14 kwietnia 2013 roku. Wolontariusze i pracownicy Caritas kawestowali w Atlas Arenie i podczas pikniku rodzinnego towarzyszącego wydarzeniu. W niedzielę dla Kuby trudzili się w biegu - ks. Jacek Ambroszczyk (na dystansie 10 km) i Leszek Jerzewski (na dystansie 42 km 195 m). Równolegle można było wpałacać pieniądze do kasy Caritas oraz na rachunek bankowy. Nadal jest możliwość przekazania darowizny za pośrednictwem naszej strony internetowej w zakładce "możesz pomóc".

Serce dla Kuby – łódzka Caritas w Łódź Maraton Dbam o Zdrowie

sercedlakubyW dniach 12 - 14 kwietnia 2013 roku będzie miało miejsce jedno z największych wydarzeń sportowych w naszym mieście – Łódź Maraton Dbam o zdrowie. Jednym z partnerów charytatywnych imprezy jest Caritas Archidiecezji Łódzkiej, której celem w maratonie jest ratowanie życia 3-letniego Kuby. Podczas wszystkich wydarzeń związanych z łódzkim maratonem wolontariusze i pracownicy Caritas, a także rodzina i przyjaciele małego Kuby będą zbierać pieniądze na operację jego małego serca.

69. Tydzień Miłosierdzia

tydzienmilosierdzia2013Codzienna modlitwa z rozważaniami uczynków miłosierdzia co do duszy, zbiórka pieniężna na operację serca 3-letniego Kuby i pielgrzymka pracowników i wolontariuszy do krakowskich Łagiewnik to działania zaplanowane przez Caritas Archidiecezji Łódzkiej w rozpoczynającym się od najbliższej niedzieli Tygodniu Miłosierdzia. W niektórych parafiach naszej archidiecezji przeprowadzona zostanie również akcja Torba Miłosierdzia, w ramach której wierni przekażą artykuły żywnościowe i chemiczne najuboższym parafianom. Produkty przyniosą w ciągu tygodnia w przygotowanych przez Caritas Torbach Miłosierdzia.

Konkurs "Znamy się z tej strony" - lista nagrodzonych

Komisja konkursowa wylosowała zwycięzców w ogłoszonym na naszych stronach konkursie. Spośród autorów poprawnych odpowiedzi wylosowaliśmy 3 osoby, które otrzymają elektryczne nawilżacze powietrza. A są to panie: Ewa Tomczak z Łodzi, Joanna Kucińska z Dmosina i Anna Rutkowska z Łodzi. Gratulujemy! Poniżej prezentujemy poprawne odpowiedzi na konkursowe pytania.