1% podatku dla Caritas - opieka nad dziećmi

Wigilijne Dzieło Pomocy Dzieciom w Łodzi

Po raz pierwszy w historii naszego miasta Wigilijne Dzieło Pomocy Dzieciom ma rzeczywisty wymiar ekumeniczny. Kapłani trzech wyznań: katolickiego, prawosławnego i luterańskiego wspólnie mówią o dziele, zachęcają mieszkańców Łodzi do zaangażowania w pomoc dzieciom, a w I niedzielę adwentu zapalą świece Wigilijnego Dzieła w ewangelickiej parafii św. Mateusza w Łodzi.

20 grudnia 2012
Pół tysiąca osób na spotkaniach wigilijnych Caritas

Niemal 500 osób weźmie udział w spotkaniach wigilijnych organizowanych w tym roku przez łódzką Caritas. Biorą w nich udział wolontariusze, ale przede wszystkim podopieczni - m.in. osoby niepełnosprawne, bezrobotne, dzieci i dorośli z ubogich rodzin, dzieci ze świetlic środowiskowych i seniorzy.

3 grudnia 2012
Ruszyła akcja Serce na Gwiazdkę

Po raz 10. łódzka Caritas organizuje akcję charytatywną "Serce na gwiazdkę". Każdego popołudnia, w dniach 3–13 grudnia, trzy ekipy złożone z Mikołaja i Aniołka odwiedzą dzieci w domach i obdarują prezentami świątecznymi. Pomoc trafi do 1200 dzieci.

19 listopada 2012
W każdej parafii musi powstać zespół Caritas

"W każdej parafii musi powstać parafialny zespół Caritas" - mówił abp Marek Jędraszewski podczas niedawnego spotkania z księżmi. Jak dotąd takie zespoły powołało jedynie 37 parafii (na ponad 200 działających na terenie archidiecezji łódzkiej).

6 listopada 2012
Klerycy pomagają w kuchni Caritas

Klerycy z łódzkiego seminarium duchownego pomagają przy pracach kuchennych i wydawaniu posiłków w jadalni Caritas. 9-osobowa grupa alumnów II roku rozpoczęła 6 listopada drugą część swoich praktyk w ramach roku propedeutycznego.