Tornister Pełen Uśmiechów jedzie na Białoruś

Wakacyjne treningi "Ze sportem mi do twarzy"

ze_sportem_2013_lipiecTreningi ogólnorozwojowe i koszykarskie - to elementy programu "Ze sportem mi do twarzy", realizowanego przez łódzką Caritas i ŁKS Stowarzyszenie Koszykówki Kobiet. W projekcie uczestniczy kilkadziesiąt dzieci ze świetlic środowiskowych. Treningi rozpoczęły się w połowie kwietnia 2013 roku. Zajęcia, w hali ŁKS, prowadzą trenerzy Łódzkiego Klubu Sportowego: Bożena Sędzicka, Witold Bak i Adam Marciniak. W bezpłatnych zajęciach biorą udział dzieci ze świetlic środowiskowych Caritas. Dzięki programowi mogą poznać swoje mocne, sportowe strony, a te utalentowane koszykarsko - rozwiną swoje umiejętności.

Indiańskie wakacje Caritas w Drzewocinach

kolonie_drzewociny_II_2Poranna Rosa, Promień Słońca, Dziki Niedźwiedź, Sokole Oko - każdy z uczestników kolonii Caritas w Drzewocinach nosi indiańskie imię przez 14 kolonijnych dni. Poszczególne szczepy mają własną nazwę, totem no i swojego wodza. Odbyło się już pasowanie na członków indiańskiej społeczności - na zakończenie którego każdy czerwonoskóry stawał osobiście przed obliczem wielkiego wodza. W indiańskiej wiosce w Drzewocinach przebywają na wspólnym wakacyjnym wypoczynku dzieci z regionu łódzkiego i dzieci z polonijnych rodzin z Białorusi. Turnus odbywa się w dniach 15 - 28 lipca 2013 roku.

Oczyszczalnia ścieków w Drzewocinach gotowa!

oczyszczalnia2013_2Zakończyła się budowa oczyszczalni ścieków w ośrodku Caritas w Drzewocinach w ramach zadania: Budowa oczyszczalni ścieków sanitarnych dla Ośrodka Rehabilitacyjno-Wypoczynkowego Caritas Archidiecezji Łódzkiej. Obecnie trwa etap "wpracowania" systemu i próby oczyszczania ścieków. Inwestycja dofinansowana jest ze środków Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Łodzi.

II turnus kolonii letnich Caritas w Drzewocinach 2013

kolonie_drzewociny_II_1W dniach 15 – 28 lipca 2013 roku w ośrodku Caritas w Drzewocinach odbywają się kolonie letnie, w których uczestniczą dzieci z regionu łódzkiego i dzieci z rodzin polskich z Białorusi. Łódzkie dzieci już zadomowiły się w ośrodku, czekamy na naszych gości z Białorusi, którzy już są w drodze. Tegoroczne wakacje z Caritas organizowane są pod hasłem „Czarne stopy”. Uczestnicy kolonii poznają życie i obyczaje Indian. Dzieci z Białorusi będą poznawać przy okazji kraj swoich przodków.

Dzieci z domów dziecka wypoczywają w Kolumnie

kolonie_kolumna_2013-145 dzieci z domów dziecka wypoczywa na koloniach łódzkiej Caritas w ośrodku w Łasku-Kolumnie. Pod czujnym okiem siostry Barbary Sitek poznają życie Indian. 3-tygodniowy turnus odbywa się w dniach 29 czerwca - 20 lipca 2013 roku. Hasłem wszystkich tegorocznych kolonii letnich łódzkiej Caritas są „Czarne stopy”.