Dom w Tuszynie Lesie - mamy strop!

Zbiórka darów rzeczowych dla poszkodowanych

art. chemiczneCaritas Archidiecezji Łódzkiej włączyła się w zbiórkę darów na rzecz osób poszkodowanych przez nawałnice. Dary można dostarczać do siedziby Caritas przy ul. Gdańskiej 111 do czwartku – 24 sierpnia 2017 do godz. 16:00. W piątek – 25 sierpnia 2017 zebrane produkty zostaną przewiezione do Caritas Diecezji Pelplińskiej, na terenie której mieszkają najbardziej poszkodowane osoby.

Akademia talentów

akademia talentów 240Projekt „Akademia Talentów” współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Łódzkiego na lata 2014-2020 skierowany jest do 30 pracowników Zakładu Aktywności Zawodowej Caritas Archidiecezji Łódzkiej.

Caritas poszukuje dostawcy usługi cateringowej

W związku z realizacją projektu "Pepiniera", współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej, w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego, Caritas Archidiecezji Łódzkiej/Specjalistyczna Świetlica Środowiskowa zaprasza do złożenia oferty na realizację zamówienia polegającego na świadczeniu usługi cateringowej dla uczestniczek i uczestników projektu.

Wakacyjna Akcja Caritas 2017

kolonie_Caritas_2015_II_1Turnusy rehabilitacyjne dla niepełnosprawnych dzieci i młodzieży oraz turnus kolonijny - tak łódzka Caritas zaplanowała tegoroczną akcję letnią. Wakacyjna Akcja Caritas rozpoczyna się już w poniedziałek, 26 czerwca 2017 roku, w Ośrodku Rehabilitacyjno-Wypoczynkowym łódzkiej Caritas w Drzewocinach. Na pierwszy turnus rehabilitacyjny, w dniach 26 czerwca – 9 lipca, przyjeżdża 42 niepełnosprawnych dzieci, które wypoczywać będą pod opieką kleryków Wyższego Seminarium Duchownego w Łodzi i grona wolontariuszy „Ama Deum – kochaj Boga”. W połowie lipca w ośrodku rozpocznie się kolejny turnus rehabilitacyjny dla 20-osobowej grupy młodzieży. 29 lipca rozpoczyna się w Drzewocinach turnus kolonijny dla 80 dzieci z regionu łódzkiego.

Orędzie Franciszka na Dzień Ubogich

FranciszekZnaczeniu Światowego Dnia Ubogich, obchodzonego w tym roku po raz pierwszy 19 listopada, poświęcił Franciszek swoje orędzie opublikowane we wtorek w Watykanie. Zaznaczył, że dzień ten będzie obchodzony co roku w XXXIII Niedzielę Zwykłą – tydzień przed uroczystością Chrystusa Króla. Swoje przesłanie Ojciec Święty opatrzył hasłem „Nie miłujmy słowem, ale czynem”, zaczerpniętym z 1 Listu św. Jana.