Dom w Tuszynie Lesie - mamy strop!

3 grudnia 2012
Ruszyła akcja Serce na Gwiazdkę

Po raz 10. łódzka Caritas organizuje akcję charytatywną "Serce na gwiazdkę". Każdego popołudnia, w dniach 3–13 grudnia, trzy ekipy złożone z Mikołaja i Aniołka odwiedzą dzieci w domach i obdarują prezentami świątecznymi. Pomoc trafi do 1200 dzieci.

19 listopada 2012
W każdej parafii musi powstać zespół Caritas

"W każdej parafii musi powstać parafialny zespół Caritas" - mówił abp Marek Jędraszewski podczas niedawnego spotkania z księżmi. Jak dotąd takie zespoły powołało jedynie 37 parafii (na ponad 200 działających na terenie archidiecezji łódzkiej).

6 listopada 2012
Klerycy pomagają w kuchni Caritas

Klerycy z łódzkiego seminarium duchownego pomagają przy pracach kuchennych i wydawaniu posiłków w jadalni Caritas. 9-osobowa grupa alumnów II roku rozpoczęła 6 listopada drugą część swoich praktyk w ramach roku propedeutycznego.

Program PEAD 2012

9 lipca 2012 roku rozpoczął się drugi etap realizacji programu "Dostarczanie nadwyżek żywności najuboższej ludności Unii Europejskiej" (PEAD), w ramach którego do końca lutego 2013 roku Caritas Archidiecezji Łódzkiej obejmie comiesięczną pomocą żywnościową 12 tysięcy podopiecznych. W dystrybucji żywności łódzką Caritas wspierać będzie 50 podmiotów (parafie, stowarzyszenia). Łącznie najubożsi podopieczni w naszym regionie otrzymają ponad 700 ton żywności o wartości 2,3 mln złotych.

17 grudnia 2010
Magazyn Caritas: swetry, szaliki i... szpilki

Zima to czas ciężkiej pracy dla magazynu Caritas. Mieszkańcy Łodzi, których nie stać na nowe ubrania, przychodzą na ulicę Wólczańską 108, by prosić o pomoc. A ta - w postaci swetrów, bluzek, spodni,ubranek dziecięcych czy szalików - wisi na setkach wieszaków. To rzeczy używane, przynoszone przez prywatne osoby.