Dom w Tuszynie Lesie - mamy strop!

1 września 2010
100 tysięcy złotych dla Bogatyni

100 tysięcy złotych przekazała łódzka Caritas poszkodowanym przez powódź w Bogatyni. Fundusze pochodzą z ofiar wiernych, które były zbierane w niedzielę, 22 sierpnia we wszystkich parafiach archidiecezji łódzkiej.

10 sierpnia 2010
Zbiórka na powodzian

Łódzka Caritas zbiera dary na rzecz ofiar powodzi w Bogatyni. Poza artykułami chemicznymi potrzebne są woda do picia i artykuły spożywcze o długim terminie przydatności do spożycia. 15 sierpnia w parafiach archidiecezji łódzkiej odbędzie się zbiórka ofiar na ten cel.

29 kwietnia 2010
Podsumowanie akcji Pola Nadziei

Ponad tysiąc osób, głównie uczniów, wzięło udział w tegorocznej akcji "Pola Nadziei". W jej ramach, jeszcze jesienią, powstało 28 pól, na których wolontariusze zasadzili żonkile. W 24 szkołach prowadzona była akcja edukacyjna na temat idei opieki hospicyjnej. Całość zorganizowała łódzka Caritas.

11 kwietnia 2010
Caritas obchodziła jubileusz w cieniu tragedii

Dzięki Caritas na rzesze potrzebujących pada cień wielorakiego dobra - mówił 11 kwietnia w łódzkiej katedrze abp Władysław Ziółek. Łódzka Caritas świętuje w tym roku 20-lecie istnienia. Eucharystia w bazylice archikatedralnej była głównym punktem obchodów jubileuszu.

8 kwietnia 2010
Caritas szuka zdjęć

Łódzka Caritas poszukuje zdjęć dokumentujących działalność charytatywną Kościoła w Łodzi zarówno w okresie przedwojennym jak i tuż po wojnie - przed likwidacją organizacji. "Z pewnością żyje jeszcze wielu ludzi, którzy byli choćby wychowankami prowadzonych przez Caritas dzieł" - uważa ks. Jacek Ambroszczyk, dyrektor łódzkiej Caritas.