Abp Ryś zaprasza na III Światowy Dzień Ubogich w Łodzi

Kolonie letnie Caritas 2013

koonie2013_1Caritas Archidiecezji Łódzkiej zaprasza dzieci na kolonie letnie pod hasłem "Czarne stopy". Organizując wypoczynek pod tym hasłem zabieramy uczestników kolonii do nietypowej wędrówki po Polsce, w której przewodnikami będą bohaterowie indiańskich opowieści.Organizując kolonie letnie pod hasłem "Czarne Stopy" chcemy zaprosić dzieci i młodzież do nietypowej wędrówki po krainie Indian – Dzikim Zachodzie. Uczestnicy będą mogli na czas trwania kolonii przenieść się w dawne czasy, wcielić się w rolę Indian, budować szałasy, wziąć do ręki łuk i spróbować upolować „bizona”, zmierzyć się w indiańskich konkurencjach. Wypoczynek letni organizowany jest dla dzieci w wieku 7 - 15 lat.

Turnusy rehabilitacyjne Caritas 2013 w Drzewocinach

Drzewociny_kaplica_1Caritas Archidiecezji Łódzkiej zaprasza na turnusy rehabilitacyjne w Ośrodku Rehabilitacyjno-Wypoczynkowym w Drzewocinach, usytuowanym w lesie sosnowo-liściastym, w dolinie rzeki Grabi. Okolica ma swoisty mikroklimat i czyste powietrze, zapewniając uczestnikom zdrowy, regenerujący siły wypoczynek. Na terenie ośrodka znajdują się: parking, alejki spacerowe, plac zabaw, boisko do piłki siatkowej, nożnej i koszykówki, otwarte kąpielisko, kaplica i budynek rehabilitacyjny.

Dzieci ze świetlic Caritas trenują koszykówkę

ze sportem 1Rozpoczęły się treningi koszykówki dla podopiecznych świetlic środowiskowych Caritas. Zajęcia odbywają się w ramach projektu "Ze sportem mi do twarzy", realizowanego przez Caritas Archidiecezji Łódzkiej i Łódzki Klub Sportowy Stowarzyszenie Koszykówki Kobiet. Celem projektu jest wsparcie rozwoju dzieci zagrożonych wykluczeniem społecznym, podopiecznych świetlic łódzkiej Caritas, poprzez objęcie ich kompleksowym programem sportowym. Zajęcia dla dzieci prowadzą trenerzy ŁKS: Bożena Sędzicka, Witold Bak i Adam Marciniak.

Pomóż szkole w Czarnym Borze na Litwie

Caritas Archidiecezji Łódzkiej zaprasza do wsparcia finansowego Polskiej Szkoły Średniej im. św. Urszuli Ledóchowskiej w Czarnym Borze na Litwie. Grono pedagogiczne szkoły oraz jej wychowankowie podtrzymują tradycję zapoczątkowaną przez św. Urszulę i siostry urszulanki, które pracowały tam w okresie międzywojennym. Do dziś wartością nadrzędną jest dobre katolickie i patriotyczne wychowanie młodzieży. Szkoła, jak większość polskich szkół na Wschodzie, boryka się z dużymi problemami finansowymi. Niestety nie może liczyć na pomoc władz litewskich.

Budowa oczyszczalni ścieków w Drzewocinach

oczyszczalnia2013_logo_wfosigwCaritas Archidiecezji Łódzkiej rozpoczęła budowę oczyszczalni ścieków w swoim ośrodku w Drzewocinach w ramach zadania: Budowa oczyszczalni ścieków sanitarnych dla Ośrodka Rehabilitacyjno-Wypoczynkowego Caritas Archidiecezji Łódzkiej. Inwestycja dofinansowana jest ze środków Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Łodzi, w formie pożyczki w kwocie 500.000 zł. Całkowita wartość zadania to 637.632 zł.