Walczymy z bezradnością - Iwona Jordańska-Moszyńska

15 stycznia 2010
Zbiórka na rzecz ofiar w Haiti

24 stycznia we wszystkich parafiach archidiecezji łódzkiej przeprowadzona zostanie zbiórka ofiar do puszek na rzecz poszkodowanych w tragedii na Haiti. Za zdobyte w ten sposób pieniądze Caritas Polska kupi lekarstwa, wodę pitną, koce i inne niezbędne środki konieczne do ratowania życia.

Program PEAD 2009

W ramach programu „Dostarczanie żywności dla najuboższej ludności Unii Europejskiej 2009” Caritas Archidiecezji Łódzkiej przekaże do końca roku nieodpłatnie dla podopiecznych parafii i stowarzyszeń ponad 1 110 ton artykułów spożywczych. W tym roku przygotowano 18 artykułów żywnościowych, m.in.: cukier, dania gotowe, dżem, herbatniki, kaszę, kawę zbożową, makarony, masło, mąkę, mleko, musli, płatki kukurydziane, ser topiony, ser żółty, syropy owocowe i zupę krupnik.

23 listopada 2009
Aktywizacja niepełnosprawnych na rynku pracy

Prawie pół tysiąca niepełnosprawnych i 250 opiekunów wzięło dotychczas udział w ogólnopolskim projekcie "Wsparcie osób niepełnosprawnych ruchowo na rynku pracy". Warsztaty, szkolenia i spotkania z doradcami zawodowymi czy psychologami zorganizowała Caritas Polska.

19 października 2009
Łódzki Zakład Aktywności Zawodowej Caritas pozytywnie oceniony przez NIK

Najwyższa Izba Kontroli pozytywnie oceniła działalność łódzkiego Zakładu Aktywności Zawodowej – oświadcza łódzka Caritas w odpowiedzi na tekst „Polski Dziennika Łódzkiego”. Kontrolerzy NIK stwierdzili też nieprawidłowości, ale nie dotyczą one realizacji podstawowego celu, czyli aktywizacji osób niepełnosprawnych.

9 października 2009
Ruszyła akcja "Pola Nadziei"

Półtora tysiąca cebulek żonkili zasadzili dzisiaj za łódzką katedrą wolontariusze Caritas. W ten sposób ruszyła akcja promująca ruch hospicyjny "Pola nadziei". W jej ramach w samej Łodzi pojawi się prawie 30 żonkilowych pól.