Wigilijne Dzieło Pomocy Dzieciom 2018 - bp Atanazy

10 sierpnia 2010
Zbiórka na powodzian

Łódzka Caritas zbiera dary na rzecz ofiar powodzi w Bogatyni. Poza artykułami chemicznymi potrzebne są woda do picia i artykuły spożywcze o długim terminie przydatności do spożycia. 15 sierpnia w parafiach archidiecezji łódzkiej odbędzie się zbiórka ofiar na ten cel.

29 kwietnia 2010
Podsumowanie akcji Pola Nadziei

Ponad tysiąc osób, głównie uczniów, wzięło udział w tegorocznej akcji "Pola Nadziei". W jej ramach, jeszcze jesienią, powstało 28 pól, na których wolontariusze zasadzili żonkile. W 24 szkołach prowadzona była akcja edukacyjna na temat idei opieki hospicyjnej. Całość zorganizowała łódzka Caritas.

11 kwietnia 2010
Caritas obchodziła jubileusz w cieniu tragedii

Dzięki Caritas na rzesze potrzebujących pada cień wielorakiego dobra - mówił 11 kwietnia w łódzkiej katedrze abp Władysław Ziółek. Łódzka Caritas świętuje w tym roku 20-lecie istnienia. Eucharystia w bazylice archikatedralnej była głównym punktem obchodów jubileuszu.

8 kwietnia 2010
Caritas szuka zdjęć

Łódzka Caritas poszukuje zdjęć dokumentujących działalność charytatywną Kościoła w Łodzi zarówno w okresie przedwojennym jak i tuż po wojnie - przed likwidacją organizacji. "Z pewnością żyje jeszcze wielu ludzi, którzy byli choćby wychowankami prowadzonych przez Caritas dzieł" - uważa ks. Jacek Ambroszczyk, dyrektor łódzkiej Caritas.

Drugi chłopiec w Oknie Życia w Piotrkowie Trybunalskim

W środę, 31 marca 2010 roku, o godz.16.15, w domu Sióstr Salezjanek przy parafii Najświętszego Serca Jezusowego w Piotrkowie Trybunalskim po raz kolejny odezwał się alarm z Okna Życia. I tym razem siostry znalazły niemowlę! Okazało się, że to chłopiec. - Przy chrzcie z wody otrzymał imię Dominik -informuje s. Jadwiga, salezjanka.