Kromka chleba dla sąsiada 2019

XXI Światowy Dzień Chorego

W poniedziałek, 11 lutego 2013 roku, obchodzony będzie XXI Światowy Dzień Chorego. Hasłem tegorocznego dnia są słowa Chrystusa, które skierował do uczonego w Prawie w rozmowie o tym, kto jest bliźnim: "Idź, i Ty czyń podobnie" (Łk 10,37).

Tradycyjnie już Caritas w Polsce przygotowała obrazki z modlitwą za chorych i fragmentem orędzia Benedykta XVI na XXI Światowy Dzień Chorego. Księża dyrektorzy i kapelan hospicjum domowego łódzkiej Caritas odwiedzą w tym dniu podopiecznych hospicjum. W kościele Matki Bożej Bolesnej, u ojców pasjonistów w Łodzi, przy Alei Pasjonistów 23, o godz. 10.00 odprawiona zostanie msza święta w intencji chorych. Po homilii kapłani udzielą chorym sakramentu namaszczenia chorych. Po eucharystii zaplanowano adorację Najświętszego Sakramentu i błogosławieństwo indywidualne chorych.

Chłopiec znaleziony w Oknie Życia został porwany!

Półtoraroczny chłopiec, podrzucony w piotrkowskim Oknie Życia 30 stycznia przed południem, został wcześniej porwany. Dziecko uprowadził z Sulejowa 21-letni mężczyzna. Policja ustala przyczyny zdarzenia.

30 stycznia 2013
Chłopiec w Oknie Życia w Piotrkowie Trybunalskim

Półtoraroczny chłopiec został znaleziony w Oknie Życia w Piotrkowie Trybunalskim. Siostry salezjanki, opiekujące się Oknem usłyszały alarm dźwiękowy ok. godz. 11.10. Po kilkunastu minutach chłopiec trafił do miejscowego szpitala. To już trzecie dziecko w piotrkowskim Oknie.

Spotkania wigilijne Caritas dla 500 osób

Caritas Archidiecezji Łódzkiej w tygodniu poprzedzającym święta Bożego Narodzenia organizuje spotkania wigilijne dla różnych grup swoich podopiecznych i wolontariuszy. Łącznie przy wigilijnym stole Caritas zasiądzie prawie 500 osób. Podopieczni Caritas znajdą na wigilijnym stole tradycyjne potrawy, które przygotuje dla nich kuchnia Caritas: zupę grzybową lub czerwony barszcz, pierogi, smażonego, karpia, kapustę z grochem, śledzie. Zgodnie ze świąteczną tradycją nie zabraknie choinki i gwiazdkowych prezentów.

Wigilijne Dzieło Pomocy Dzieciom w Łodzi

Po raz pierwszy w historii naszego miasta Wigilijne Dzieło Pomocy Dzieciom ma rzeczywisty wymiar ekumeniczny. Kapłani trzech wyznań: katolickiego, prawosławnego i luterańskiego wspólnie mówią o dziele, zachęcają mieszkańców Łodzi do zaangażowania w pomoc dzieciom, a w I niedzielę adwentu zapalą świece Wigilijnego Dzieła w ewangelickiej parafii św. Mateusza w Łodzi.