Wigilijne Dzieło Pomocy Dzieciom 2018 - bp Jan Cieślar

8 marca 2010
Akademia Kobiecości w Manufakturze

Porady wizażystki, ciasta własnej roboty, porady prawne i zawodowe, możliwość bezpłatnego wypełnienia PIT - to atrakcje, jakie czekały 8 marca na panie w łódzkiej Manufakturze. Akcję "Akademia Kobiecości" zorganizowała łódzka Caritas, która zbierała pieniądze na aktywizację zawodową kobiet.

26 lutego 2010
Pierwsze dziecko w Oknie Życia w Piotrkowie Trybunalskim

W Oknie Życia w Piotrkowie Trybunalskim po raz pierwszy zostawiony został noworodek. Opiekujące się punktem siostry salezjanki usłyszały dzwonek 26 lutego o godz. 6.30. Chłopiec jest zdrowy, podczas chrztu z wody otrzymał imię Jan.

25 lutego 2010
Caritas szkoli wolontariuszy hospicyjnych

47 osób chce zostać wolontariuszami w Zespole Domowej Opieki Hospicyjnej. Od stycznia biorą udział w szkoleniu organizowanym przez Caritas. W programie kursu są wykłady dotyczące psychologicznych aspektów starzenia się, pielęgnacji osób chorych i niedołężnych, a także wiedza na temat chorób nowotworowych. Po szkoleniu uczestnicy kursu mogą zaangażować się w wolontariat hospicyjny.

16 lutego 2010
Zabawa ostatkowa dla 200 seniorów

Prawie 200 seniorów z 20 łódzkich domów dziennego pobytu będzie się bawić 16 lutego na Balu Seniora w Pałacu Poznańskiego w Łodzi. Impreza organizowana jest już po raz piąty przez Caritas Archidiecezji Łódzkiej. Tym razem seniorzy świętują ostatki pod hasłem "Gdzie się podziały tamte prywatki".

11 lutego 2010
Caritas przekazała sprzęt szpitalowi Rydygiera

Nowy sprzęt w szpitalu Rydygiera. Za pieniądze przekazane przez inwestorów Łódzkiej Strefy ekonomicznej Caritas kupiła 3 urządzenia, które będą służyły noworodkom na oddziale preadopcyjnym. W placówce stanęła nowa pompa infuzyjna, urządzenie bakteriobójcze do dezynfekcji powietrza i stanowisko do resuscytacji noworodków.