Kromka chleba dla sąsiada 2019

20 grudnia 2012
Pół tysiąca osób na spotkaniach wigilijnych Caritas

Niemal 500 osób weźmie udział w spotkaniach wigilijnych organizowanych w tym roku przez łódzką Caritas. Biorą w nich udział wolontariusze, ale przede wszystkim podopieczni - m.in. osoby niepełnosprawne, bezrobotne, dzieci i dorośli z ubogich rodzin, dzieci ze świetlic środowiskowych i seniorzy.

3 grudnia 2012
Ruszyła akcja Serce na Gwiazdkę

Po raz 10. łódzka Caritas organizuje akcję charytatywną "Serce na gwiazdkę". Każdego popołudnia, w dniach 3–13 grudnia, trzy ekipy złożone z Mikołaja i Aniołka odwiedzą dzieci w domach i obdarują prezentami świątecznymi. Pomoc trafi do 1200 dzieci.

19 listopada 2012
W każdej parafii musi powstać zespół Caritas

"W każdej parafii musi powstać parafialny zespół Caritas" - mówił abp Marek Jędraszewski podczas niedawnego spotkania z księżmi. Jak dotąd takie zespoły powołało jedynie 37 parafii (na ponad 200 działających na terenie archidiecezji łódzkiej).

6 listopada 2012
Klerycy pomagają w kuchni Caritas

Klerycy z łódzkiego seminarium duchownego pomagają przy pracach kuchennych i wydawaniu posiłków w jadalni Caritas. 9-osobowa grupa alumnów II roku rozpoczęła 6 listopada drugą część swoich praktyk w ramach roku propedeutycznego.

Program PEAD 2012

9 lipca 2012 roku rozpoczął się drugi etap realizacji programu "Dostarczanie nadwyżek żywności najuboższej ludności Unii Europejskiej" (PEAD), w ramach którego do końca lutego 2013 roku Caritas Archidiecezji Łódzkiej obejmie comiesięczną pomocą żywnościową 12 tysięcy podopiecznych. W dystrybucji żywności łódzką Caritas wspierać będzie 50 podmiotów (parafie, stowarzyszenia). Łącznie najubożsi podopieczni w naszym regionie otrzymają ponad 700 ton żywności o wartości 2,3 mln złotych.