Wielkanoc 2019

17 grudnia 2010
Magazyn Caritas: swetry, szaliki i... szpilki

Zima to czas ciężkiej pracy dla magazynu Caritas. Mieszkańcy Łodzi, których nie stać na nowe ubrania, przychodzą na ulicę Wólczańską 108, by prosić o pomoc. A ta - w postaci swetrów, bluzek, spodni,ubranek dziecięcych czy szalików - wisi na setkach wieszaków. To rzeczy używane, przynoszone przez prywatne osoby.

1 września 2010
100 tysięcy złotych dla Bogatyni

100 tysięcy złotych przekazała łódzka Caritas poszkodowanym przez powódź w Bogatyni. Fundusze pochodzą z ofiar wiernych, które były zbierane w niedzielę, 22 sierpnia we wszystkich parafiach archidiecezji łódzkiej.

10 sierpnia 2010
Zbiórka na powodzian

Łódzka Caritas zbiera dary na rzecz ofiar powodzi w Bogatyni. Poza artykułami chemicznymi potrzebne są woda do picia i artykuły spożywcze o długim terminie przydatności do spożycia. 15 sierpnia w parafiach archidiecezji łódzkiej odbędzie się zbiórka ofiar na ten cel.

29 kwietnia 2010
Podsumowanie akcji Pola Nadziei

Ponad tysiąc osób, głównie uczniów, wzięło udział w tegorocznej akcji "Pola Nadziei". W jej ramach, jeszcze jesienią, powstało 28 pól, na których wolontariusze zasadzili żonkile. W 24 szkołach prowadzona była akcja edukacyjna na temat idei opieki hospicyjnej. Całość zorganizowała łódzka Caritas.

11 kwietnia 2010
Caritas obchodziła jubileusz w cieniu tragedii

Dzięki Caritas na rzesze potrzebujących pada cień wielorakiego dobra - mówił 11 kwietnia w łódzkiej katedrze abp Władysław Ziółek. Łódzka Caritas świętuje w tym roku 20-lecie istnienia. Eucharystia w bazylice archikatedralnej była głównym punktem obchodów jubileuszu.