Wigilijne Dzieło Pomocy Dzieciom 2018

19 stycznia 2010
20 lat łódzkiej Caritas

"Caritas zadaniem Kościoła" - pod takim hasłem świętować będzie 20. rocznicę swojego istnienia Caritas Archidiecezji Łódzkiej. Jednym z głównych akcentów obchodów będzie program wyrównywania szans edukacyjnych dzieci i młodzieży "Skrzydła".

15 stycznia 2010
Abp Ziółek apeluje o pomoc dla Haiti

Zbiórka ofiar do puszek i modlitwa w intencji ofiar - to wsparcie, jakie ma dotrzeć na Haiti z archidiecezji łódzkiej. Abp Władysław Ziółek apeluje do mieszkańców o pomoc dla poszkodowanych w kataklizmie.

15 stycznia 2010
Zbiórka na rzecz ofiar w Haiti

24 stycznia we wszystkich parafiach archidiecezji łódzkiej przeprowadzona zostanie zbiórka ofiar do puszek na rzecz poszkodowanych w tragedii na Haiti. Za zdobyte w ten sposób pieniądze Caritas Polska kupi lekarstwa, wodę pitną, koce i inne niezbędne środki konieczne do ratowania życia.

Program PEAD 2009

W ramach programu „Dostarczanie żywności dla najuboższej ludności Unii Europejskiej 2009” Caritas Archidiecezji Łódzkiej przekaże do końca roku nieodpłatnie dla podopiecznych parafii i stowarzyszeń ponad 1 110 ton artykułów spożywczych. W tym roku przygotowano 18 artykułów żywnościowych, m.in.: cukier, dania gotowe, dżem, herbatniki, kaszę, kawę zbożową, makarony, masło, mąkę, mleko, musli, płatki kukurydziane, ser topiony, ser żółty, syropy owocowe i zupę krupnik.

23 listopada 2009
Aktywizacja niepełnosprawnych na rynku pracy

Prawie pół tysiąca niepełnosprawnych i 250 opiekunów wzięło dotychczas udział w ogólnopolskim projekcie "Wsparcie osób niepełnosprawnych ruchowo na rynku pracy". Warsztaty, szkolenia i spotkania z doradcami zawodowymi czy psychologami zorganizowała Caritas Polska.