Kromka chleba dla sąsiada 2019

8 kwietnia 2010
Caritas szuka zdjęć

Łódzka Caritas poszukuje zdjęć dokumentujących działalność charytatywną Kościoła w Łodzi zarówno w okresie przedwojennym jak i tuż po wojnie - przed likwidacją organizacji. "Z pewnością żyje jeszcze wielu ludzi, którzy byli choćby wychowankami prowadzonych przez Caritas dzieł" - uważa ks. Jacek Ambroszczyk, dyrektor łódzkiej Caritas.

Drugi chłopiec w Oknie Życia w Piotrkowie Trybunalskim

W środę, 31 marca 2010 roku, o godz.16.15, w domu Sióstr Salezjanek przy parafii Najświętszego Serca Jezusowego w Piotrkowie Trybunalskim po raz kolejny odezwał się alarm z Okna Życia. I tym razem siostry znalazły niemowlę! Okazało się, że to chłopiec. - Przy chrzcie z wody otrzymał imię Dominik -informuje s. Jadwiga, salezjanka.

25 marca 2010
Spacerownik dla Caritas

Co czwarta złotówka pochodząca ze sprzedaży przewodnika "Spacerownik łódzki" pójdzie na wsparcie działalności hospicyjnej łódzkiej Caritas. Akcja trwa do końca marca w Manufakturze.

24 marca 2010
Świąteczne śniadanie dla ubogich w katedrze

Około tysiąca śniadań wielkanocnych dla ubogich fundują co roku parafianie z łódzkiej katedry. Akcja "Świąteczne śniadanie dla ubogich" organizowana jest od ośmiu lat.

Okno Życia w domu Sióstr Urszulanek

W dniu 19 marca 2010 roku, w Uroczystość św. Józefa Oblubieńca Najświętszej Maryi Panny, Ksiądz Biskup Adam Lepa poświęcił kolejne Okno Życia, które powstało pod patronatem Caritas Archidiecezji Łódzkiej. Okno Życia usytuowane zostało w domu Sióstr Urszulanek SJK w Łodzi, przy ul. Obywatelskiej 60. Uroczystość odbyła się tuż przed przybyciem obrazu Matki Boskiej Jasnogórskiej do parafii pw. św. Urszuli Ledóchowskiej.