Pierwszy krok | ks. Przemysław Szewczyk i ks. Andrzej Partyka

Życzenia Paschalne 2013

zyczeniawielkanoc2013

Otrzymujemy błogosławieństwo Chrystusa Zmartwychwstałego. Jest to dar, ale i zadanie. Świat wciąż potrzebuje świadków wiary w Boga. Świat potrzebuje w nas przykładu nowego życia, wynikającego z mocy zmartwychwstania. Czy jesteśmy gotowi, by sprawdzić siłę swojej wiary? Jeśli tak, to możemy radować się z wiary i życia, jako "błogosławieni, którzy nie widzieli, a uwierzyli". Błogosławionych Świąt Paschalnych!

Dyrekcja i pracownicy

Jałmużna kapłańska 2013

Już po raz trzeci księża pracujący w archidiecezji łódzkiej składają ofiarę pieniężną w ramach Jałmużny Kapłańskiej 2013 roku. Do wielkopostnej ofiarności swoich kapłanów zaprosił Metropolita Łódzki Ksiądz Arcybiskup Marek Jędraszewski. Celem tegorocznej jałmużny jest wsparcie ubogich, którymi opiekują się Siostry Misjonarki Miłości.

Bieg po zdrowie Kuby

W dniach 13 – 14 kwietnia 2013 roku zorganizowana zostania impreza Łódź Maraton Dbam o Zdrowie, której towarzyszyć będzie akcja charytatywna pod hasłem BIEGAM-POMAGAM. Jedną z organizacji partnerskich jest łódzka Caritas, która zachęca uczestników i kibiców maratonu do wsparcia finansowego operacji kardiologicznej 3-letniego Kuby Domagały. Kuba urodził się ze złożoną wadą serca (Zespół hipoplazji lewego serca) i został zakwalifikowany do operacji w Münster w Niemczech. Koszt tej niezbędnej dla zdrowia i życia operacji trzylatka wynosi 30 tysięcy euro.

26 marca 2013
Ze sportem mi do twarzy

„Ze sportem mi do twarzy” to wspólne działanie Caritas Archidiecezji Łódzkiej i Łódzkiego Klubu Sportowego Stowarzyszenia Koszykówki Kobiet. Celem projektu jest wsparcie rozwoju dzieci zagrożonych wykluczeniem społecznym, podopiecznych świetlic łódzkiej Caritas, poprzez objęcie ich kompleksowym programem sportowym.

Caritas i Radio Plus wydają nowy numer "Bez Reszty"

bezreszty2013

Trzeci już numer bezpłatnego pisma "Bez Reszty" ukaże się 22 marca na terenie archidiecezji łódzkiej. Gazeta będzie rozdawana na ulicach Łodzi oraz w parafiach.

W tym numerze "Bez Reszty" można przeczytać m.in. wywiad z prof. Jackiem Mollem, kardiochirurgiem dziecięcym, kawalerem Orderu Uśmiechu i członkiem Rady Społecznej przy Arcybiskupie Łódzkim. W piśmie są reportaże pokazujące m.in. działalność jednego z Parafialnych Zespołów Caritas z Pabianic oraz Szkolnego Koła Caritas z Łodzi.