Wigilijne Dzieło Pomocy Dzieciom 2018 - abp Grzegorz Ryś

Piknik dla dzieci "Bądźmy razem" 2017

logoBądźmyrazemW czwartek, 8 czerwca 2017 roku, w godzinach 10:00 – 14:00, w Parku im. Józefa Piłsudskiego na Zdrowiu, na terenie przylegającym do muszli koncertowej łódzka Caritas zorganizuje piknik dla dzieci „Bądźmy razem”. Podczas imprezy wolontariusze Szkolnych Kół Caritas pobiegną w VI Biegu Charytatywnym „Biegnijmy z pomocą”. Uzyskane w ramach biegu pieniądze w całości zostaną przeznaczone na leczenie i rehabilitację 5 – letniej Ani, mieszkającej na terenie parafii św. Stanisława Biskupa w Bełchatowie, która urodziła się z dziecięcym porażeniem mózgowym.

Warsztaty cyrkowe dla dzieci

warsztaty_cyrkoweW Biurze Wolontariatu Caritas Archidiecezji Łódzkiej trwają warsztaty cyrkowe. W warsztatach bierze udział 10 osób, w wieku 9-15 lat, podopiecznych łódzkiej Pieczy Zastępczej. Zajęcia prowadzi Pani Zuzanna Jarmakowska, pedagog cyrku. Spotkania odbywają się cyklicznie, w soboty.

Nagroda Miasta Łodzi dla Iwony Sitarskiej

Nagroda Miasta Łodzi dla Iwony SitarskiejW poniedziałek, 15 maja 2017 roku, o godz. 11:00, podczas uroczystej sesji Rady Miejskiej w Łodzi, wręczone zostały Nagrody Miasta Łodzi. Jednym z laureatów tegorocznej nagrody jest Iwona Sitarska, lekarz i kierownik hospicjum domowego Caritas Archidiecezji Łódzkiej. Nagroda Miasta Łodzi przyznawana jest za wybitne osiągnięcia w działalności naukowej, artystycznej lub społecznej. Oprócz prestiżu, nagroda ma również wymiar finansowy. Laureaci otrzymują 25 tysięcy złotych.

XIV Pielgrzymka do Krakowa - Łagiewnik

pielgrzymka_caritas_2017W sobotę, 29 kwietnia 2017 roku, odbyła się XIV Pielgrzymka Pracowników i Wolontariuszy Caritas do Sanktuarium Bożego Miłosierdzia w Krakowie – Łagiewnikach. Z archidiecezji łódzkiej autokarami wyruszyło ok. 200 pielgrzymów. Pielgrzymka odbyła się pod hasłem „Czy jesteście zdolni do marzeń?”.

Zakończenie przyjmowania PITów

Pit-koniec

W piątek, 21 kwietna 2017, zakończyliśmy przyjmowanie PITów. Wszystkim Państwu, którzy nam zaufali zarówno przekazując dokumenty do rozliczenia, jak równie przekazując swój 1% serdecznie dziękujemy. W tym roku z pomocy Caritas w rozliczeniu PIT skorzystało prawie 1700 podatników. Podobnie jak w ubiegłym roku było uruchomionych 7 punktów na terenie Łodzi, gdzie można było zgłosić się z dokumentami.