Kromka chleba dla sąsiada 2019

XII Ogólnopolskia Pielgrzymka Osób Bezdomnych na Jasną Górę

XII Pielgrzymka Osób Bezdomnych na Jasną Górę"Do Boga przychodzi się jedynie taką drogą, która zbacza w kierunku bliźniego". Te słowa ks. Alessandro Pronzato były hasłem XII Ogólnopolskiej Pielgrzymki Osób Bezdomnych na Jasną Górę, która odbyła się 11 listopada 2017 roku. Wśród pielgrzymów była również grupa podopiecznych Punktu Pomocy Charytatywnej Caritas Archidiecezji Łódzkiej, pod opieką ks. Sebastiana Krawczyka i pani Aleksandry Wysockiej.

Tytka charytatywna 2017

Tytka charytatywna 2017W niedzielę, 19 listopada 2017 roku, obchodzimy I Światowy Dzień Ubogich. Papież Franciszek ofiarował Kościołowi ten dzień, aby – jak pisze w swoim orędziu – wspólnoty chrześcijańskie na całym świecie stawały się coraz wyraźniejszym i konkretnym znakiem miłości Chrystusa do tych ostatnich i najbardziej potrzebujących. (…) Zapraszam cały Kościół, mężczyzn i kobiety dobrej woli – pisze Ojciec Święty – do spojrzenia w tym szczególnym dniu na tych wszystkich, którzy wyciągają ręce wołając o pomoc i przyzywając naszej solidarności. Łódzka Caritas przekazała do wszystkich parafii w archidiecezji łódzkiej „Tytkę charytatywną”, zapraszając do włączenia się w ogólnopolską akcję wsparcia najuboższych, w okresie poprzedzającym Światowy Dzień Ubogich. Tytka – to papierowa torba, która dostępna jest w parafii od 5 do 19 listopada. Co z nią zrobić?

Caritas poszukuje osoby do opieki nad uczestniczkami i uczestnikami projektu

Caritas Archidiecezji Łódzkiej/Specjalistyczna Świetlica Środowiskowa, realizator projektu „Pepiniera” skierowanego do dzieci i młodzieży w wieku 9 – 16 lat, współfinansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Łódzkiego na lata 2014 – 2020 poszukuje osoby do opieki nad uczestniczkami i uczestnikami projektu.

Pierwszy Wspólny Dar

PWD_2Kolejni nowożeńcy, Agnieszka i Tomasz Kornaccy, postanowili przekazać swój Pierwszy Wspólny Dar. Dzięki hojności gości udało się zebrać 780 zł. Datki postanowili przekazać na wsparcie edukacji dzieci i młodzieży. W imieniu naszych podopiecznych serdecznie dziękujemy, a Wam życzymy błogosławieństwa Bożego na nowej drodze życia.

Listopadowa msza za zmarłych

Tradycyjnie już, w listopadzie, z myślą o osobach w żałobie i osieroconych, Caritas Archidiecezji Łódzkiej organizuje spotkanie modlitewne dla wszystkich, którzy doświadczyli utraty bliskich. Podobnie, jak w latach minionych, w Łódzkiej Archikatedrze odprawiona zostanie koncelebrowana Msza Święta, sprawowana w intencji osób w żałobie oraz ich bliskich zmarłych. Eucharystia, której przewodniczył będzie Ksiądz Biskup Adam Lepa,  rozpocznie się 3 listopada 2017 roku (w piątek), o godzinie 18:00. Spotkania, które mają na celu wsparcie wszystkich osób zmagających się z problemami żałoby i osierocenia, organizowane są już od 11 lat, z inicjatywy hospicjum domowego, działającego przy Caritas Archidiecezji Łódzkiej.