Kromka chleba dla sąsiada 2019

Caritas poszukuje osoby do prowadzenia warsztatów literackich

lit_pepCaritas Archidiecezji Łódzkiej/Specjalistyczna Świetlica Środowiskowa, realizator projektu „Pepiniera” skierowanego do dzieci i młodzieży w wieku 6 – 16 lat, współfinansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Łódzkiego na lata 2014 – 2020 poszukuje kandydatki/kandydata do prowadzenia warsztatów literackich.

Caritas poszukuje szkoleniowca do prowadzenia warsztatów informatycznych

komp_pepCaritas Archidiecezji Łódzkiej/Specjalistyczna Świetlica Środowiskowa, realizator projektu „Pepiniera” skierowanego do dzieci i młodzieży w wieku 6 – 16 lat, współfinansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Łódzkiego na lata 2014 – 2020 poszukuje kandydatki/kandydata na stanowisko szkoleniowca do prowadzenia warsztatów informatycznych.

Szkolne Koła Caritas na Dzień Papieski 2017

kremówki 2017W niedzielę, 8 października 2017 roku, z okazji XVII Dnia Papieskiego, wolontariusze z 48 Szkolnych Kół Caritas zapraszają na papieskie kremówki. Złożone przy tej okazji ofiary przeznaczone zostaną na działalność Szkolnych Kół Caritas i formację wolontariuszy Caritas. Niech te słodkości, wraz z popołudniową kawą lub herbatą, tak ulubione przez św. Jana Pawła II, będą okazją do rodzinnych rozmów i rozważań nauki i myśli naszego umiłowanego Ojca Świętego. Kremówki papieskie będą dostępne w 50 parafiach w Łodzi i okolicznych miejscowościach. Kremówki to wypiek Cukierni Dybalski. W niedzielę rozprowadzimy 18,5 tysiąca ciastek.

Kromka chleba dla sąsiada 2017

kromka chleba 2017Wystartowała ogólnopolska kampania Caritas Polska - „Kromka Chleba Caritas”, w tym roku pod hasłem „Kromka chleba dla sąsiada”, której celem jest uwrażliwienie społeczeństwa na potrzebę dzielenia się, a także zwrócenie uwagi na potrzeby seniorów. 19 września w prawie 800 sklepach sieci Biedronka, która jest głównym partnerem akcji, wolontariusze Caritas z 29 diecezji będą zbierali podstawowe artykuły spożywcze, które trafią do potrzebujących wsparcia seniorów. W Łodzi wolontariusze Parafialnych Zespołów i Szkolnych Kół Caritas będą zbierać żywność w 18 sklepach sieci Biedronka. Zapraszamy na zakupy w godz. 15:00 - 20:00.

Zmarł o. Piotr Soból CP - kapelan hospicjum domowego Caritas

Piotr SobólZ głębokim smutkiem zawiadamiamy, że w poniedziałek, 11 września 2017 roku, o godz. 22:00, w wieku 47 lat, zmarł o. Piotr Soból CP, kapelan hospicjum domowego Caritas.  Trumna z ciałem o. Piotra wystawiona zostanie w kościele Matki Boskiej Bolesnej, przy al. Pasjonistów 23 w Łodzi, w piątek, 15 września br., o godz. 9:00. O godz. 12:00 odprawiona zostanie Msza święta pogrzebowa, a następnie ciało zmarłego zostanie złożone na cmentarzu rzymskokatolickim Matki Boskiej Nieustającej Pomocy, przy ul. Szczecińskiej w Łodzi.