Uczynki Caritas - Wątpiącym dobrze radzić / Strapionych pocieszać

Caritas poszukuje wizażystki / wizażysty

Caritas Archidiecezji Łódzkiej, w związku z realizacją projektu „Pomysł na siebie” współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego, poszukuje kandydata/kandydatki na stanowisko wizażysta/wizażystka. Do osoby zatrudnionej na tym stanowisku należeć będzie przygotowanie konspektu, przeprowadzenie zajęć grupowych dla kobiet (2 grupy x 10 h szkoleniowych) i mężczyzn (1 grupa x 5 h szkoleniowych).

Wigila Caritas dla 500 osób

wigilia_2016_1500 osób zasiadło przy wigilijnym stole przygotowanym przez Caritas Archidiecezji Łódzkiej w sobotę, 17 grudnia 2016 roku, w sali gimnastycznej Wyższego Seminarium Duchownego w Łodzi, przy ul. św. Stanisława 14. Spotkanie wigilijne zorganizowane zostało dla podopiecznych 3 świetlic środowiskowych, 2 Domów Dziennego Pobytu, Ośrodka Aktywizacji Zawodowej i Społecznej, Zakładu Aktywności Zawodowej i Punktu Pomocy Charytatywnej. Posługę sprawowali pracownicy wszystkich jednostek Caritas. Zanim zaproszeni zasiedli do stołu wigilijnego, spotkali się na mszy świętej w łódzkiej archikatedrze. Uroczystej liturgii o godz. 12.00 przewodniczył Ksiądz Arcybiskup Marek Jędraszewski Metropolita Łódzki.

Drzewko Serc w Centrum Handlowym Guliwer

Guliwer_2015_1W dniach 16 - 18 grudnia 2016 roku Caritas Archidiecezji Łódzkiej i Centrum Handlowe Guliwer organizują akcję charytatywną "Drzewko serc". Celem akcji jest zebranie zabawek i pieniędzy na przygotowanie prezentów świątecznych dla dzieci, będących pod opieką łódzkiej Caritas. Każdy, kto w dniach 16 - 18 grudnia przyjdzie na zakupy do hipermarketu Carrefour, przy ul. Kolumny, w Łodzi, może włączyć się w akcję i zostać Świętym Mikołajem. Jak to zrobić?

Serce na gwiazdkę 2016

SNG2016_240_1Caritas Archidiecezji Łódzkiej po raz 14.  organizuje świąteczną akcję charytatywną „Serce na gwiazdkę”. Codziennie, w grudniowe popołudnie, wolontariusze Caritas odwiedzają dzieci w ich domach i przynoszą gwiazdkowe prezenty. Goście to szczególni, bo przebrani za postacie Świętego Mikołaja i Anioła. Każda para odwiedza kilka rodzin jednego wieczoru. Najmłodsi wyczekują gości z Nieba, bo wcześniej Święty Mikołaj wysłał do nich kartkę pocztową ze swoim wizerunkiem i informacją o terminie wizyty. Co cieszy, do spotkania szykuje się cały dom. Rodzice sprzątają mieszkanie i zakładają odświętne ubranie, a dzieci przygotowują laurki i uczą się wierszy, a często śpiewają kolędy.

XI Zbiórka żywności Caritas - przyłącz się!

zbiórka żywności 2013 - 1W piątek i sobotę, 9 i 10 grudnia 2016 roku, Caritas Archidiecezji Łódzkiej organizuje kolejną, jedenastą, zbiórkę żywności w ramach Zbiórki Żywności Caritas w Polsce. Na terenie naszej archidiecezji zbiórka zostanie przeprowadzona w 93 sklepach sieci m.in. Biedronka, Kaufland, Carrefour, Tesco oraz Polomarket w Łodzi, Pabianicach, Tomaszowie Mazowieckim,  Łasku,  Konstantynowie, Bełchatowie, Ksawerowie, Zgierzu,  Strykowie, Poddębicach, Piotrkowie Trybunalskim, Tuszynie, Moszczenicy, Koluszkach, Dobroniu, Brzezinach, Zelowie i Rzgowie. Serdecznie prosimy o włączenie się w zbiórkę i hojne wsparcie!