Wigilijne Dzieło Pomocy Dzieciom 2018 - bp Atanazy

Turnusy rehabilitacyjne Caritas 2017 w Drzewocinach

turnus_seniorzy_2013_1Caritas Archidiecezji Łódzkiej zaprasza na tegoroczne turnusy rehabilitacyjne w Ośrodku Rehabilitacyjno-Wypoczynkowym w Drzewocinach k/Dłutowa. Nasz ośrodek usytuowany jest w lesie sosnowo-liściastym, w dolinie rzeki Grabi. Okolica ma swoisty mikroklimat i czyste powietrze, zapewniając uczestnikom zdrowy, regenerujący siły wypoczynek. Na terenie ośrodka znajdują się: parking, alejki spacerowe, plac zabaw, boisko do piłki siatkowej, nożnej i koszykówki, kaplica i budynek rehabilitacyjny. Zapraszamy na aktywny wypoczynek dorosłych i dzieci.

Rodzina Caritas Rodzinie syryjskiej

rodzina_rodzinie_240_2Wspólnota łódzkiej Caritas - pracownicy i wolontariusze - podjęli wyzwanie pomocy rodzinom syryjskim. W ramach programu Rodzina Rodzinie objęliśmy patronatem rodzinę Abdulnour Shafik Jayoghly. Przez kolejnych 6 miesięcy będziemy wspierać finansowo tę rodzinę kwotą 510 złotych. Abdulnour  Shafik  Jayoghly mieszka w Aleppo ze swoją żoną Josephine Hanną Madie. Oboje są w dramatycznej sytuacji. Są bardzo ubodzy, a wskutek zaostrzonych walk w Aleppo ich problemy się pogłębiają. Wzrost cen żywności sprawia, że realnie grozi im głód. Potrzebują wsparcia finansowego, aby móc kupić jedzenie, opłacić koszty związane z wynajmem mieszkania czy dostępem do prądu z prywatnych generatorów.

Caritas poszukuje szkoleniowca: "Tanie danie"

W związku z realizacją Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020” współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego, a także Ministerstwa Pracy i Polityki Społecznej Caritas Archidiecezji Łódzkiej poszukuje osoby do przeprowadzenia minimum 2 godzinnego warsztatu „TANIE DANIE”.

Warsztaty z zakresu przeciwdziałania marnotrawienia żywności

Fead_warsztaty_2W dniu 28 stycznia 2017 odbyły się kolejne warsztaty będące wsparciem towarzyszącym dla osób korzystających z Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020, współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym (FEAD).

Zostań wolontariuszem hospicyjnym - XXI edycja kursu

wolontariat hospicyjny 2017Hospicjum domowe Caritas Archidiecezji Łódzkiej informuje, że w styczniu rozpoczyna się kolejny kurs dla kandydatów na wolontariuszy hospicyjnych. Kolejne spotkania z możliwością zapisów we wtorki: 10, 17 i 24 stycznia 2017 roku, o godzinie 18.00, w siedzibie Caritas w Łodzi, przy ul. Gdańskiej 111. Zapraszamy wszystkich chętnych, którzy mają ukończone 18 lat.