Dom w Tuszynie Lesie - mamy strop!

Drzewko Serc w Centrum Handlowym Guliwer

Guliwer_2015_1W dniach 16 - 18 grudnia 2016 roku Caritas Archidiecezji Łódzkiej i Centrum Handlowe Guliwer organizują akcję charytatywną "Drzewko serc". Celem akcji jest zebranie zabawek i pieniędzy na przygotowanie prezentów świątecznych dla dzieci, będących pod opieką łódzkiej Caritas. Każdy, kto w dniach 16 - 18 grudnia przyjdzie na zakupy do hipermarketu Carrefour, przy ul. Kolumny, w Łodzi, może włączyć się w akcję i zostać Świętym Mikołajem. Jak to zrobić?

Serce na gwiazdkę 2016

SNG2016_240_1Caritas Archidiecezji Łódzkiej po raz 14.  organizuje świąteczną akcję charytatywną „Serce na gwiazdkę”. Codziennie, w grudniowe popołudnie, wolontariusze Caritas odwiedzają dzieci w ich domach i przynoszą gwiazdkowe prezenty. Goście to szczególni, bo przebrani za postacie Świętego Mikołaja i Anioła. Każda para odwiedza kilka rodzin jednego wieczoru. Najmłodsi wyczekują gości z Nieba, bo wcześniej Święty Mikołaj wysłał do nich kartkę pocztową ze swoim wizerunkiem i informacją o terminie wizyty. Co cieszy, do spotkania szykuje się cały dom. Rodzice sprzątają mieszkanie i zakładają odświętne ubranie, a dzieci przygotowują laurki i uczą się wierszy, a często śpiewają kolędy.

XI Zbiórka żywności Caritas - przyłącz się!

zbiórka żywności 2013 - 1W piątek i sobotę, 9 i 10 grudnia 2016 roku, Caritas Archidiecezji Łódzkiej organizuje kolejną, jedenastą, zbiórkę żywności w ramach Zbiórki Żywności Caritas w Polsce. Na terenie naszej archidiecezji zbiórka zostanie przeprowadzona w 93 sklepach sieci m.in. Biedronka, Kaufland, Carrefour, Tesco oraz Polomarket w Łodzi, Pabianicach, Tomaszowie Mazowieckim,  Łasku,  Konstantynowie, Bełchatowie, Ksawerowie, Zgierzu,  Strykowie, Poddębicach, Piotrkowie Trybunalskim, Tuszynie, Moszczenicy, Koluszkach, Dobroniu, Brzezinach, Zelowie i Rzgowie. Serdecznie prosimy o włączenie się w zbiórkę i hojne wsparcie!

Wigilijne Dzieło Pomocy Dzieciom 2016

WDPD_2016_1W I Niedzielę Adwentu, 27 listopada 2016 roku, po raz dwudziesty trzeci rozpocznie się Wigilijne Dzieło Pomocy Dzieciom, które w tym roku jest realizowane pod hasłem „Płomień Miłosierdzia”. Tradycyjnie symbolem akcji jest świeca, która znajdzie swoje miejsce na wigilijnym stole. Jej płomień jest znakiem solidarności z najbardziej potrzebującymi w Polsce i na świecie. Pozyskane z WDPD środki przeznaczone są na całoroczne dożywianie dzieci w szkołach i świetlicach, a także leczenie i rehabilitację, pomoc edukacyjną oraz letni wypoczynek. Łódzka Caritas przygotowała 90 tysięcy świec, które dostępne są w parafiach naszej archidiecezji.

Uczynki Caritas - cykl filmów o uczynkach miłosierdzia

Uczynki Caritas - zapowiedźNa zakończenie Roku Miłosierdzia Caritas Archidiecezji Łódzkiej i Biuro Prasowe Archidiecezji Łódzkiej przygotowali cykl filmów o uczynkach Caritas, czyli uczynkach Miłosierdzia. W jedenastu odcinkach prezentujemy codzienną działalność charytatywną Caritas i innych instytucji charytatywnych łódzkiego Kościoła. Komentarze do uczynków przygotował o. Egidiusz WłodarczykOFM, Misjonarz Miłosierdzia. Zapowiedź cyklu i kolejne odcinki codziennie na Facebookowym profilu łódzkiej Caritas. Zapraszamy!