Uczynki Caritas- Nagich przyodziać

Szkolne Koła Caritas na Dzień Papieski 2016

kremówki_2015_1W niedzielę, 9 października 2016 roku, z okazji XVI Dnia Papieskiego, wolontariusze z ponad 50 Szkolnych Kół Caritas zapraszają na papieskie kremówki. Złożone przy tej okazji ofiary przeznaczone zostaną na działalność Szkolnych Kół Caritas i formację wolontariuszy Caritas. Niech te słodkości, wraz z popołudniową kawą lub herbatą, tak ulubione przez św. Jana Pawła II, będą okazją do rodzinnych rozmów i rozważań nauki i myśli naszego umiłowanego Ojca Świętego. Kremówki papieskie będą dostępne w 47 parafiach w Łodzi i okolicznych miejscowościach. Kremówki to wypiek Cukierni Dybalski. W niedzielę rozprowadzimy 18 tysięcy ciastek.

Pomóżmy razem rodzinie p. Wojciecha

wojciech_kabza_1Caritas Archidiecezji Łódzkiej organizuje zbiórkę środków na poprawienie warunków lokalowych i wsparcie socjalne pana Wojciecha z Łodzi, który wychowuje samotnie sześcioro dzieci. W opiece pomaga mu babcia. Młodsze dzieci chodzą do przedszkola, starsze do szkoły. Pan Wojciech pracuje na dwóch etatach, bierze także dyżury nocne. Rodzinie potrzebne jest jednak regularne wsparcie socjalne.

Pracownicy NGO z Ukrainy w Biurze Wolontariatu Caritas

Ukraina_09_2016W dniu 21 września w Biurze Wolontariatu Caritas odbyło się spotkanie z przedstawicielami organizacji pozarządowych i jednostek samorządu terytorialnego z Winnicy (Ukraina), którzy przebywają w Łodzi w ramach wizyty studyjnej. Pracownicy Biura Wolontariatu zaznajomili gości z działalnością Caritas w Polsce, szczególna uwagę poświęcono działaniom łódzkiej Caritas. Zaprezentowano również organizację wolontariatu, zasady współpracy z wolontariuszami i ich zakres działań. Goście z Ukrainy okazali się bardzo zainteresowani podejmowanymi tematami, wywiązała się żywa dyskusja.

Poradnictwo psychologiczne dla osób i rodzin osób dotkniętych chorobą nowotworową

12 września 2016 Caritas Archidiecezji Łodzkiej rozpoczyna realizację projektu „Udzielanie wsparcia psychologicznego dla pacjentów onkologicznych i dla ich rodzin”.  Zapraszamy osoby, które straciły kogoś bliskiego w wyniku choroby nowotworowej, rodziny osób chorych na nowotwór, a także pacjentów onkologicznych do skorzystania z bezpłatnego wsparcia psychologicznego. Wsparcie będzie miało charakter indywidualny i grupowy.

Caritas poszukuje osoby do prowadzenia warsztatów z zakresu przedsiębiorczości

Caritas Archidiecezji Łódzkiej/Specjalistyczna Świetlica Środowiskowa, realizator projektu „Pepiniera” skierowanego do dzieci i młodzieży w wieku 6 – 16 lat, współfinansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Łódzkiego na lata 2014 – 2020 poszukuje kandydatki/kandydata do poprowadzenia warsztatów z zakresu przedsiębiorczości.