Dom w Tuszynie Lesie - mamy strop!

Dziewczynka w Oknie Życia w Pabianicach

okno życia 23102016W piątek, 6 lipca 2018 roku, w Oknie Życia w Pabianickim Centrum Medycznym, pojawiła się dziewczynka. Dziecko, według oceny personelu medycznego szpitala, urodziło się tydzień wcześniej. Dziewczynka była zadbana, ubrana, miała klamerkę na pępku i ślady po badaniach laboratoryjnych, jakie wykonuje się po urodzeniu dziecka. Zgodnie z procedurą, personel PCM poinformował o znalezionym w Oknie Życia dziecku sąd rodzinny i ośrodek pomocy rodzinie. Dziewczynka trafi do adopcji, jeśli rodzice dziecka w ciągu sześciu tygodni nie ujawnią się i nie zmienią decyzji.

Festyn dla dzieci "Bądźmy razem" 2018

logoBądźmyrazemWe wtorek, 5 czerwca 2018 roku, w godzinach 10:00 – 14:00, w Parku im. Józefa Piłsudskiego na Zdrowiu, na terenie przylegającym do muszli koncertowej łódzka Caritas zorganizuje festyn dla dzieci „Bądźmy razem”. Podczas imprezy wolontariusze Szkolnych Kół Caritas pobiegną w VII Biegu Charytatywnym „Biegnijmy z pomocą”. Uzyskane w ramach biegu pieniądze w całości zostaną przeznaczone na leczenie i rehabilitację 6-letniej Zosi z Łodzi, która urodziła się z dziecięcym porażeniem mózgowym.

Pomóż odbudować dom w Tuszynie

dom w tuszynie 1W nocy z 13 na 14 kwietnia w domu pana Tomka z Tuszyna rozległ się huk. Wyrwany ze snu, zobaczył sypiący się tynk oraz usłyszał płacz żony i dziecka. Czym prędzej wyprowadził ich z domu. Na zewnątrz byli już sąsiedzi, straż pożarna, pogotowie i policja. Z jednym ze strażaków, pan Tomek wrócił po 90-lenią babcię. W wyniku wybuchu butli z gazem dom został poważnie zniszczony, na tyle poważnie, że inspektorzy nadzoru budowlanego zdecydowali o jego rozbiórce. Rodzina pana Tomka w jednej chwili straciła dorobek całego życia, no i dach nad głową. Pan Tomek z żoną Joanną wychowują 2,5-letniego syna i spodziewają się kolejnego dziecka. W swoim domu w Tuszynie k/Łodzi mieszkali razem z babcią.

Nagrody w krzyżówce "BEZ RESZTY" 2018

losowanie_krzyzowki_BR2018W dniu 23 kwietnia 2018 roku komisja redakcyjna gazety "BEZ RESZTY" rozlosowała nagrody za prawidłowe rozwiązanie krzyżówki w ósmym numerze naszej gazety. Do przewidzianego regulaminem krzyżówki terminu nadsyłania odgadniętego hasła, nadesłano 33 poprawne odpowiedzi. Przypominamy, że z prawidłowo rozwiązanej krzyżówki należało ułożyć hasło: PODZIEL SIĘ MIŁOŚCIĄ. Poniżej prezentujemy wyniki losowania. Gratulujemy nagrodzonym!

300 placówek Żółtego Talerza

logo ZT12 tysięcy dzieci w prawie 300 placówkach w całym kraju korzysta z programu, który zapewnia posiłki najbiedniejszym dzieciom. Kulczyk Foundation od września 2016 roku przeznaczył na ten cel już ponad 16 milionów złotych. Programem Żółty Talerz objętych zostało 65 podopiecznych świetlic Caritas Archidiecezji Łódzkiej.