Pomóż odbudować dom w Tuszynie

Kolonie letnie Caritas 2018

kolonie2012Caritas Archidiecezji Łódzkiej zaprasza dzieci na kolonie letnie pod hasłem „Polskie Drogi”Organizując kolonie letnie pod tym hasłem chcemy zaprosić dzieci i młodzież do wędrówki po śladach odzyskanej Niepodległości, a także przejść szlakiem piękna Ojczyzny. Chcemy rozbudzić u uczestników patriotyzm i poczucie przynależności do kraju, w którym się urodzili, w którym mieszkają. Posłuży nam w tym celu historia wydarzeń minionych i niewątpliwy urok miejsc do odkrycia. Łódzka Caritas jest organizatorem wypoczynku letniego od 28 lat.

Turnusy rehabilitacyjne Caritas 2018 w Drzewocinach

turnus_seniorzy_2013_1Caritas Archidiecezji Łódzkiej zaprasza na tegoroczne turnusy rehabilitacyjne w Ośrodku Rehabilitacyjno-Wypoczynkowym w Drzewocinach k/Dłutowa. Nasz ośrodek usytuowany jest w lesie sosnowo-liściastym, w dolinie rzeki Grabi. Okolica ma swoisty mikroklimat i czyste powietrze, zapewniając uczestnikom zdrowy, regenerujący siły wypoczynek. Na terenie ośrodka znajdują się: parking, alejki spacerowe, plac zabaw, boisko do piłki siatkowej, nożnej i koszykówki, kaplica i budynek rehabilitacyjny. Zapraszamy na aktywny wypoczynek dorosłych i dzieci.

BEZ RESZTY 2018

bez_reszty_2018_foto_2Dlaczego powinniśmy być blisko z potrzebującymi – wyjaśnia abp Grzegorz Ryś. Czy młody człowiek to dobry materiał na wolontariusza? Kim są wolontariusze Caritas? Czy praca to atrakcyjna oferta na życie? To tylko niektóre z tematów poruszanych w tegorocznym wydaniu gazety Bez Reszty. Wydawcą czasopisma jest Caritas Archidiecezji Łódzkiej. W gazecie znajdziemy również m.in. najnowsze wieści z Caritas oraz zaproszenie na turnusy rehabilitacyjne w Drzewocinach. Są też stałe rubryki - przepisy kulinarne i krzyżówka. "Bez Reszty" dostępne jest od 22 marca 2018 roku. Pismo rozdawane jest na kilkudziesięciu najbardziej ruchliwych skrzyżowaniach Łodzi, a także w parafiach archidiecezji łódzkiej. Jego nakład wynosi 50 tysięcy egzemplarzy.

Życzenia wielkanocne 2018

Patrz! Oto jest Serce, które tak bardzo ukochało ludzi,
że poświęciło się do samego końca,
aż do całkowitego wyczerpania i udręczenia,
aby dać im świadectwo swojej miłości.
- Jezus do św. Małgorzaty Marii Alacoque
ukazując swe Boskie Serce (1675)

Męka, śmierć i zmartwychwstanie Chrystusa
to świadectwo bezgranicznej miłości Boga do człowieka.
To miłość, która nigdy nie gaśnie.
To miłość, która nieustannie płonie płomieniem Miłosierdzia.

Niech ten wielkanocny czas na nowo roznieca w nas
ogień miłości. Niech nasze serca – na wzór Jezusowego
– na nowo zapłoną wiarą, miłością i nadzieją.

Z wdzięcznością za codzienną życzliwość i wsparcie
Dyrekcja i pracownicy
Caritas Archidiecezji Łódzkiej

Caritas poszukuje osoby do prowadzenia szkolenia "Organizacja pracy z klientem"

W związku z realizacją projektu  „Akademia Zawodowców” współfinansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Łódzkiego na lata 2014-2020 Caritas Archidiecezji Łódzkiej zaprasza do złożenia oferty na realizację zamówienia polegającego na przeprowadzeniu szkolenia „Organizacja pracy z klientem” dla 11 uczestniczek/ uczestników projektu.