Dom w Tuszynie Lesie - mamy strop!

Anioł Miłości Bliźniego 2016

AMB_2016_1W środę, 16 listopada 2016 roku, podczas uroczystości ku czci Najświętszej Maryi Panny Ostrobramskiej, Matki Miłosierdzia, w kaplicy ośrodka Caritas w Drzewocinach, wolontariuszka łódzkiej Caritas – p. Małgorzata Sabela - uhonorowana została nagrodą Anioł Miłości Bliźniego. Ta coroczna indywidualna nagroda, przyznawana przez Caritas Archidiecezji Łódzkiej od 2005 roku, ma na celu wyróżnienie osoby fizycznej lub instytucji, która promuje postawę miłości bliźniego. Gratulujemy!

Msza święta w intencji osób w żałobie oraz ich bliskich zmarłych

msza listopadowa 2016 - zapowiedźTradycyjnie już, w listopadzie, z myślą o osobach w żałobie i osieroconych, Caritas Archidiecezji Łódzkiej organizuje spotkanie modlitewne dla wszystkich, którzy doświadczyli utraty bliskich. Podobnie, jak w latach minionych, w Archikatedrze Łódzkiej odprawiona zostanie koncelebrowana Msza święta sprawowana w intencji osób w żałobie oraz ich bliskich zmarłych. Eucharystia rozpocznie się w sobotę, 19 listopada 2016 roku, o godz. 18:00.

Harmonogram zajęć w II edycji projektu "Pomysł na siebie"

Z dniem 27 października 2016 roku rozpoczęliśmy II edycję projektu „Pomysł na siebie”, którego celem jest aktywizacja społeczna i zawodowa osób w wielu 18-67 lat, mieszkańców miasta Łodzi.

XI Ogólnopolska Pielgrzymka Bezdomnych na Jasną Górę

pielgrzymka bezdomnych 2016"Kto rusza w drogę by czynić dobro już zbliża sie do Boga i jest wspierany jego pomocą." Te słowa Papieża Franciszka były hasłem XI Ogólnopolskiej Pielgrzymki Bezdomnych na Jasną Górę, która odbyła sie 12 listopada2016 roku. Wsród pielgrzymów była również grupa podopiecznych Punktu Pomocy Charytatywnej Caritas Archidiecezji Łódzkiej, pod opieką ks. Sebastiana Krawczyka.

Wydawanie żywności w ramach PO PŻ

FEAD_2014_2020_500Punkt Pomocy Charytatywnej Caritas Archidiecezji Łódzkiej  realizuje Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014-2020, współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym. Wsparcie mogą uzyskać podopieczni Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej w Łodzi na podstawie skierowania.