Dom w Tuszynie Lesie - mamy strop!

Warsztaty kulinarne w ramach PO PŻ – rozeznanie rynku

Fead_warsztaty_2W związku z realizacją Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020” współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego, a także Ministerstwa Pracy i Polityki Społecznej Caritas Archidiecezji Łódzkiej poszukuje osoby do przeprowadzenia minimum 2 godzinnego warsztatu kulinarnego pokazującego różne możliwości przygotowania potraw i wykorzystania artykułów spożywczych.

Podsumowanie Programu FEAD - podprogram 2014

Za pośrednictwem Caritas w Polsce podczas pierwszego etapu pomocy żywnościowej w ramach „Podprogramu 2014”, który obejmował okres grudzień 2014 r. - styczeń 2015 r.,  dystrybuowane były artykuły spożywcze takie jak: mleko, cukier, olej, makaron świderki, mielonka wieprzowa.  Pomocą objęto ponad 311 tys. osób, przekazano 683 400  paczek i blisko 5000 ton żywności.

Opiekunowie Szkolnych Kół w Poznaniu

wizyta studyjna w Poznaniu 2016W dniu 26 października grupa opiekunów Szkolnych Kół Caritas z diecezji łódzkiej uczestniczyła w studyjnym wyjeździe do Caritas poznańskiej. Wizyta przebiegała w bardzo miłej atmosferze, gospodarze zgotowali nam wspaniałe przyjęcie, mieliśmy także możliwość spotkania się z opiekunami oraz wolontariuszami Kół działających w diecezji  poznańskiej. Wymiana doświadczeń i żywe świadectwa młodzieży okazały się świetnym studium szkoleniowym. A bogactwa wrażeń dopełnił urokliwy wspólny spacer po zabytkowym centrum Poznania i pyszny obiad złożony z typowych regionalnych dań. Z żalem opuszczaliśmy piękną stolicę Wielkopolski. Dziękujemy za serdeczne przyjęcie i poświęcony nam czas.

27 października 2016
Caritas poszukuje szkoleniowca do przeprowadzenia kursu komputerowego

W związku z realizacją projektu  „Pomysł na siebie” współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego Caritas Archidiecezji Łódzkiej zaprasza do złożenia oferty osoby zainteresowane wykonaniem zadania: przeprowadzenie kursu komputerowego dla uczestniczek/ uczestników projektu „Pomysł na siebie” osób fizycznych bezpośrednio korzystających z interwencji EFS, zagrożonych ubóstwem lub wykluczeniem społecznym wymagających aktywizacji społecznej.

Rodzina Rodzinie - pomagamy rodzinom syryjskim

rodzina_rodzinie_240_1Caritas Polska zainicjowała program pomocy rodzinom syryjskim Rodzina Rodzinie. Celem programu jest wsparcie rodzin poszkodowanych w wyniku konfliktu zbrojnego w Syrii przez osoby, rodziny, wspólnoty, parafie, diecezje oraz zgromadzenia zakonne w Polsce. W nawiązaniu do tego, co mówił Papież Franciszek: „Uchodźcy to nie liczby, tylko osoby, które mają twarze, imiona i historie życia i odpowiednio do tego należy ich traktować” - chcemy, aby pomoc docierała do konkretnych rodzin. Za pośrednictwem Caritas w Syrii i w Libanie nasza pomoc obejmie potrzebujących Syryjczyków w Aleppo w Syrii, uchodźców z Syrii w Libanie i ubogich Libańczyków dotkniętych kryzysem uchodźczym.