Dom w Tuszynie Lesie - mamy strop!

Chłopiec w piotrkowskim Oknie Życia

okno życia 23102016W niedzielę, 23 października 2016 roku, o godz. 14:15, w domu Sióstr Salezjanek w Piotrkowie Trybunalskim rozległ się alarm. W Oknie Życia siostry znalazły chłopca. - Wyglądał na urodzonego przed kilku dniami. Był czysty, zadbany i porządnie ubrany. Miał ze sobą pakiet niemowlaka, taki, jak dostają noworodki przy wyjściu ze szpitala - opowiada s. Maria. Dziecko trafiło już do szpitala. To już trzeci chłopiec w piotrkowskim oknie życia. Poprzedni dwaj trafili tu w lutym i w marcu 2010 roku, kilka miesięcy po otwarciu okna.

Kościół w służbie ubogim 2016

Kościół w służbie ubogim 2016W poniedziałek, 17 października 2016 roku, łódzkie organizacje kościelne zajmujące się ubogimi – Caritas Archidiecezji Łódzkiej, Centrum Służby Rodzinie, Stacja Opieki Środowiskowej Konwentu Bonifratrów w Łodzi i Zgromadzenie Sióstr Misjonarek Miłości w Łodzi – po raz piąty zorganizowały łódzkie obchody Dnia Walki z Ubóstwem pod hasłem „Kościół w służbie ubogim”. Co roku do organizacji dnia włączają się również klerycy z Wyższe Seminarium Duchowne w Łodzi, a w tym roku do organizatorów dołączyło łódzkie koło Towarzystwa Pomocy im. św. Brata Alberta.

Skupienie Parafialnych Zespołów Caritas w Porszewicach

PZC_Porszewice_2016W dniach 8 – 9 października 2016 roku pięćdziesięciu wolontariuszy z dwudziestu Parafialnych Zespołów Caritas spotkało się na skupieniu w Ośrodku Konferencyjno - Rekolekcyjnym Archidiecezji Łódzkiej w Porszewicach. Spotkanie miało charakter formacyjno – szkoleniowy. Wykład na temat skutecznej komunikacji w zespole oraz warsztaty omawiające sposoby pozyskiwania funduszy i diagnozowanie potrzeb podopiecznych poprowadzili pp. Joanna Rusek - Stasiulewicz i Sebastian Stasiulewicz, a prelekcję dotyczącą prawnych aspektów działania PZC przygotowała p. Emilia Krasoń. Opieką duszpasterską otoczył zebranych ks. Sebastian Krawczyk.

Szkolne Koła Caritas na Dzień Papieski 2016

kremówki_2015_1W niedzielę, 9 października 2016 roku, z okazji XVI Dnia Papieskiego, wolontariusze z ponad 50 Szkolnych Kół Caritas zapraszają na papieskie kremówki. Złożone przy tej okazji ofiary przeznaczone zostaną na działalność Szkolnych Kół Caritas i formację wolontariuszy Caritas. Niech te słodkości, wraz z popołudniową kawą lub herbatą, tak ulubione przez św. Jana Pawła II, będą okazją do rodzinnych rozmów i rozważań nauki i myśli naszego umiłowanego Ojca Świętego. Kremówki papieskie będą dostępne w 47 parafiach w Łodzi i okolicznych miejscowościach. Kremówki to wypiek Cukierni Dybalski. W niedzielę rozprowadzimy 18 tysięcy ciastek.

Pomóżmy razem rodzinie p. Wojciecha

wojciech_kabza_1Caritas Archidiecezji Łódzkiej organizuje zbiórkę środków na poprawienie warunków lokalowych i wsparcie socjalne pana Wojciecha z Łodzi, który wychowuje samotnie sześcioro dzieci. W opiece pomaga mu babcia. Młodsze dzieci chodzą do przedszkola, starsze do szkoły. Pan Wojciech pracuje na dwóch etatach, bierze także dyżury nocne. Rodzinie potrzebne jest jednak regularne wsparcie socjalne.