Dom w Tuszynie Lesie - mamy strop!

Pracownicy NGO z Ukrainy w Biurze Wolontariatu Caritas

Ukraina_09_2016W dniu 21 września w Biurze Wolontariatu Caritas odbyło się spotkanie z przedstawicielami organizacji pozarządowych i jednostek samorządu terytorialnego z Winnicy (Ukraina), którzy przebywają w Łodzi w ramach wizyty studyjnej. Pracownicy Biura Wolontariatu zaznajomili gości z działalnością Caritas w Polsce, szczególna uwagę poświęcono działaniom łódzkiej Caritas. Zaprezentowano również organizację wolontariatu, zasady współpracy z wolontariuszami i ich zakres działań. Goście z Ukrainy okazali się bardzo zainteresowani podejmowanymi tematami, wywiązała się żywa dyskusja.

Poradnictwo psychologiczne dla osób i rodzin osób dotkniętych chorobą nowotworową

12 września 2016 Caritas Archidiecezji Łodzkiej rozpoczyna realizację projektu „Udzielanie wsparcia psychologicznego dla pacjentów onkologicznych i dla ich rodzin”.  Zapraszamy osoby, które straciły kogoś bliskiego w wyniku choroby nowotworowej, rodziny osób chorych na nowotwór, a także pacjentów onkologicznych do skorzystania z bezpłatnego wsparcia psychologicznego. Wsparcie będzie miało charakter indywidualny i grupowy.

Caritas poszukuje osoby do prowadzenia warsztatów z zakresu przedsiębiorczości

Caritas Archidiecezji Łódzkiej/Specjalistyczna Świetlica Środowiskowa, realizator projektu „Pepiniera” skierowanego do dzieci i młodzieży w wieku 6 – 16 lat, współfinansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Łódzkiego na lata 2014 – 2020 poszukuje kandydatki/kandydata do poprowadzenia warsztatów z zakresu przedsiębiorczości.

VII Rajd Szkolnych Kół Caritas

rajd pabianice 2016_2We wtorek, 20 września 2016 roku, Caritas Archidiecezji Łódzkiej zorganizowała VII Rajd Szkolnych Kół Caritas dla wszystkich wolontariuszy ze szkół, wraz z opiekunami. Rajd pod hasłem: „Uczynki miłosierdzia śladami świętych”, odbył się w Pabianicach i przyjął formę gry miejskiej. W trakcie zabawy wolontariusze Szkolnych Kół Caritas przygldali się uczynkom miłosierdzia, podążając śladami świętych: św. Maksymiliana Kolbe, patrona Pabianic, św. Brata Alberta Chmielowskiego, św. Wincentego a Paulo, wykonując w "punktach kontrolnych" zadania związane z rajdem.

Tornister Pełen Uśmiechów 2016 - podsumowanie

TPU_2016_11500 szkolnych wyprawek skompletowali wierni archidiecezji łódzkiej w ramach kampanii charytatywnej Caritas Archidiecezji Łódzkiej, pod hasłem „Tornister pełen uśmiechów”. Akcja przeprowadzona została we współpracy z 42 parafiami. Tornistry i plecaki zakupiliśmy ze środków pozyskanych z 1% podatku. Serdecznie dziękujemy wszystkim, którzy wrzucili w tym roku swój uśmiech do szkolnych tornistrów.