Uczynki Caritas- Nagich przyodziać

Caritas poszukuje wychowawcy do pracy na świetlicy

Caritas Archidiecezji Łódzkiej poszukuje wychowawcy w wymiarze pełnego etatu do pracy w  Specjalistycznej Świetlicy Środowiskowej. Wymagane wykształcenie wyższe na kierunku pedagogika, pedagogika specjalna, praca socjalna, nauki o rodzinie lub na innym kierunku, którego program obejmuje resocjalizację, pedagogikę opiekuńczo-wychowawczą. CV wraz z listem motywacyjnym należy przesyłać do 25 kwietnia 2016 roku na adres: k.sekieta@toya.net.pl.

Pielgrzymi w krakowskich Łagiewnikach

Łagiewniki_2016_240W dniu 9 kwietnia 2016 roku pod hasłem "Słudzy miłosierdzia" odbyła się XIII Pielgrzymka Pracowników i Wolontariuszy Caritas do Sanktuarium Bożego Miłosierdzia w Krakowie Łagiewnikach. Spotkali się na niej przedstawiciele 26 diecezjalnych Caritas z całej Polski. Archidiecezja łódzka reprezentowana była przez liczną grupę prawie 300 pielgrzymów z Łodzi, Pabianic, Zgierza, Ksawerowa, Rzgowa, Dobronia i Kaszewic. Tworzyli ją członkowie Parafialnych Zespołów Caritas, dzieci i młodzież ze Szkolnych Kół Caritas, wolontariusze indywidualni działający we współpracy z Biurem Wolontariatu oraz osoby znajdujące się pod opieką Zespołu Domowej Opieki Hospicyjnej Caritas. Pielgrzymom towarzyszyli księża dyrektorzy, kapłani współdziałający w parafiach z grupami Caritas i pracownicy Biura Wolontariatu.

72. Tydzień Miłosierdzia

TM_2016W dniach 3-10 kwietnia 2016 roku Kościół w Polsce przeżywa 72. Tydzień Miłosierdzia. Tym razem przebiega on pod hasłem, które wynika z Roku Miłosierdzia ogłoszonego przez papieża Franciszka: „Miłosierni jak Ojciec”. II Niedziela Okresu Wielkanocnego rozpoczyna w Polsce Tydzień Miłosierdzia. W Roku Miłosierdzia, który przeżywamy, chcemy jeszcze bardziej być „misjonarzami miłosierdzia”. Pragniemy doświadczać, wysławiać Boże miłosierdzie, a następnie okazywać je wszystkim znajdującym się w potrzebie.

Nie masz pomysłu na siebie?

Caritas Archidiecezji Łódzkiej działając na wielu polach i pomagając wszystkim potrzebującym podjęła się realizacji kolejnego wyzwania jakim jest aktywizacja zawodowa. Od 1 marca, wspólnie  z Urzędem Miasta Łodzi, rozpoczęliśmy projekt o nazwie „Pomysł na siebie”, który jest współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego. Jest to działanie skierowane do 72 osób w wieku 18-67 lat, mieszkańców miasta Łodzi, potrzebujących wsparcia w zakresie aktywizacji zawodowej i społecznej. W ramach projektu założyliśmy trening  personalny, kurs komputerowy, zajęcia o charakterze edukacyjnym podnoszące wiedzę z zakresu zarządzania budżetem domowym, różnych form zatrudnienia i samozatrudnienia. Ponadto uczestnicy będą objęci indywidualnym wsparciem specjalistów, którzy pomogą w rozwiązaniu różnego rodzaju spraw prywatnych: radca prawny, kurator.