Wielkanoc 2019

Łódzka Caritas na Wielki Post 2019

skarbonka201930 tysięcy tekturowych skarbonek Jałmużny Wielkopostnej przygotowała Caritas Archidiecezji Łódzkiej. Przez cały okres Wielkiego Postu wierni wrzucać będą do nich datki na rzecz potrzebujących. W tym roku zebrane pieniądze  przeznaczone będą na pomoc osobom starszym. Jałmużna Wielkopostna organizowana jest w archidiecezji łódzkiej po raz 13. A u progu Wielkiego Postu, w Środę Popielcową, 6 marca 2019 roku, we wszystkich kościołach archidiecezji łódzkiej przeprowadzona zostanie zbiórka do puszek na charytatywną działalność Caritas.

Łódzka Caritas rozliczy Twój PIT

Pit-koniecKażdy, kto chce rozliczyć swój podatek za 2018 rok może zgłosić się do jednej z placówek Caritas Archidiecezji Łódzkiej w Łodzi. Oprócz rozliczenia podatku i przekazania 1%, Caritas może również przesłać rozliczoną deklarację do urzędu skarbowego drogą elektroniczną. W zeszłym roku z pomocy Caritas w rozliczeniu PIT skorzystało ponad 2200 podatników. Podobnie jak w ubiegłym roku, uruchomiliśmy 7 punktów na terenie Łodzi, gdzie można zgłosić się z dokumentami. Emeryci i renciści, którzy nie korzystają z żadnych odliczeń podatkowych mogą na miejscu wypełnić krótki druk PIT-OP, w którym wpisany zostanie nr KRS naszej Caritas. PIT-OP  można w dowolny sposób dostarczyć do Urzędu Skarbowego podatnika. Będzie to można również uczynić za naszym pośrednictwem.

I Bal Charytatywny Caritas

BCh_logoJuż w sobotę, 2 marca 2019, odbędzie się I Bal Charytatywny Caritas. Tańce do białego rana, świetna kuchnia, gościnne progi dawnej fabryki Ludwika Grohmana i aukcja charytatywna pełna niespodzianek. To wszystko w słusznym celu. Pozyskane w ten sposób pieniądze pozwolą zakupić wyposażenie do kuchni w budowanym przez Caritas Archidiecezji Łódzkiej Domu Seniora „Pomocna Dłoń”.

1 procent podatku dla Caritas

1_procent_serduszka_2015Trwa okres sprawozdawczy za 2018 rok. Każdy z nas, podatników, może przekazać 1% swojego podatku dochodowego nas rzecz charytatywnej działalności Caritas. Takie wsparcie nic nie kosztuje! Uprzejmie prosimy wszystkich naszych dobrodziejów i przyjaciół o przekazywanie 1% swojego podatku na rzecz Caritas Archidiecezji Łódzkiej Organizacji Pożytku Publicznego, która zarejestrowana jest w Krajowym Rejestrze Sądowym pod numerem: 0000274785. Podobnie, jak w poprzednich latach, pomożemy w rozliczeniu podatku i przekazaniu 1% dla Caritas.

Nasze dzieci korzystają z programu Żółty Talerz

ZT_2019_1Żółty Talerz to największy w Polsce, prywatny program wsparcia systemu żywienia dzieci realizowany przez Kulczyk Foundation. Z programu korzysta ponad 17 500 dzieci w całym kraju. W bieżącym roku szkolnym trafi do nich ponad 3 000 000 ciepłych i zdrowych posiłków w ponad 350 placówkach edukacyjnych. Również w świetlicach środowiskowych Caritas Archidiecezji Łódzkiej.