Kromka chleba dla sąsiada - pieczemy chleb :)

Łóżka pielęgnacyjne od Wspólnoty Freiburg

wspólnota freiburg 2W czwartek, 4 kwietnia 2019 roku, przedstawiciele niemieckiej Wspólnoty Freiburg przekazali darowiznę dla Caritas Archidiecezji Łódzkiej, w postaci dwóch łóżek pielęgnacyjnych. To już kolejna darowizna specjalistycznych łóżek, które przekazują nasi Przyjaciele z Freiburga. Łóżka dla chorych będzie można wypożyczać z magazynu łódzkiej Caritas. W imieniu chorych i ich rodzin serdecznie dziękujemy za wsparcie i zapewniamy naszych Darczyńców o pamięci w modlitwie.

Miłość i Miłosierdzie - pokaz filmu z udziałem twórców

Miłość_i_Miłosierdzie_1Caritas Archidiecezji Łódzkiej i Kino Charlie organizują specjalny pokaz premierowy filmu "Miłość i Miłosierdzie", ze specjalnym udziałem twórców: Michała Kondrata - reżysera i Kamili Kamińskiej - aktorki, która wcieliła się w  rolę św. Faustyny Kowalskiej. Pokaz odbędzie się w najbliższą środę, 3 kwietnia 2019 roku, w kinie Charlie w Łodzi. Słowo wstępne przed pokazem filmu wygłosi Ksiądz Arcybiskup Grzegorz Ryś Metropolita Łódzki, zaś po seansie odbędzie się spotkanie z twórcami. Film wchodzi do kin w całej Polsce, w piątek, 29 marca.

XVI Zbiórka Żywności Caritas

zbiórka_grudzień_2017_240W piątek i sobotę, 29 i 30 marca 2019 roku, Caritas Archidiecezji Łódzkiej organizuje kolejną, szesnastą, zbiórkę żywności  w ramach Zbiórki Żywności Caritas w Polsce. Na terenie naszej archidiecezji zbiórka zostanie przeprowadzona w 92 sklepach sieci m.in. Biedronka, Lidl, Carrefour, Tesco,  POLOmarket czy Kaufland, ale również mniejszych sieci handlowych i lokalnych placówkach w Łodzi i wielu miejscowości na terenie archidiecezji łódzkiej. Serdecznie prosimy o hojne wsparcie.

Bez Reszty 2019

BR2019_1Czy sztafeta pokoleń to wyścig o pierszeństwo? Czy możliwa jest przyjaźń mimo różnic międzypokoleniowych? Czy istniej recepta na starość? To tylko niektóre z tematów poruszanych w kolejnym, dziewiątym wydaniu gazety Bez Reszty. Wydawcą czasopisma jest Caritas Archidiecezji Łódzkiej. W gazecie znajdziemy również m.in. najnowsze wieści z Caritas oraz zaproszenie na turnusy rehabilitacyjne w Drzewocinach. Są też stałe rubryki - przepisy kulinarne i krzyżówka. "Bez Reszty" dostępna jest od 27 marca 2019 roku. Pismo rozdawane jest na kilkudziesięciu najbardziej ruchliwych skrzyżowaniach Łodzi, a także w parafiach archidiecezji łódzkiej. Jego nakład wynosi 50 tysięcy egzemplarzy.

Łódzka Caritas na Wielki Post 2019

skarbonka201930 tysięcy tekturowych skarbonek Jałmużny Wielkopostnej przygotowała Caritas Archidiecezji Łódzkiej. Przez cały okres Wielkiego Postu wierni wrzucać będą do nich datki na rzecz potrzebujących. W tym roku zebrane pieniądze  przeznaczone będą na pomoc osobom starszym. Jałmużna Wielkopostna organizowana jest w archidiecezji łódzkiej po raz 13. A u progu Wielkiego Postu, w Środę Popielcową, 6 marca 2019 roku, we wszystkich kościołach archidiecezji łódzkiej przeprowadzona zostanie zbiórka do puszek na charytatywną działalność Caritas.