Czas na młodzież

Organizacja pracy Caritas - komunikat z 11.05.2020

W związku z trwającym stanem epidemii Caritas Archidiecezji Łódzkiej informuje o bieżącej organizacji pracy. Nadal zamknięte pozostają placówki opiekuńcze Caritas: Domy Dziennego Pobytu i świetlice środowiskowe  przy ul. Gdańskiej 111 i Odolanowskiej 46 w Łodzi. Siedziba główna Caritas przy ul. Gdańskiej 111 jest otwarta w godz. 8:30 – 16:00, z tym, że interesanci obsługiwani są pojedynczo. Nadal zachęcamy do załatwiania spraw telefonicznie lub korespondencyjnie (mailowo). Zapraszamy po odbiór rozliczonych PITów. W związku z przedłużeniem okresu rozliczenia podatku za 2019 rok do 30 maja br., można jeszcze złożyć dokumenty do rozliczenia PIT.

#WSPIERAJMYSIĘ w Święta - akcja PORT Łódź, IKEA i Caritas

Port Łódź paczki 1W trudnych momentach najważniejsze jest wzajemne wsparcie – w rodzinach, wśród bliskich, w lokalnej społeczności. Z myślą o osobach starszych, osamotnionych, ubogich, PORT ŁÓDŹ, wraz z centrami handlowymi należącymi do Ingka Centres, przekazał do ich domów świąteczne koszyki i życzenia. Wielkanocne paczki, przygotowane w ramach inicjatywy #WSPIERAJMYSIĘ w Święta, trafiły do potrzebujących dzięki partnerstwu z Caritas oraz wsparciu rzeczowemu IKEA. Pracownicy i wolontariusze łódzkiej Caritas dostarczyli 200 paczek do domów seniorów i rodzin podopiecznych świetlic Caritas oraz łodzian przebywających w kwarantannie.

Caritas rusza na pomoc szpitalom

wdzieczni_medykomRespiratory, termometry bezdotykowe oraz środki ochrony osobistej – tego najbardziej brakuje dziś medykom walczącym z epidemią koronawirusa. Największa organizacja pomocowa w Polsce wychodzi naprzeciw tym potrzebom i ogłasza akcję #WdzieczniMedykom. Budżet projektu wstępnie oszacowano na 12 milionów zł. Środki pochodzić będą głównie od firm. Jako pierwsza akcję wsparła Fundacja Carrefour przekazując ponad 1,3 mln zł na zakup respiratorów i środków ochrony osobistej dla personelu medycznego.

Sieć wolontariatu kryzysowego

Biuro Wolontariatu Caritas w Łodzi buduje sieć wolontariatu kryzysowego, w związku ze stanem zagrożenia epidemicznego dla ludzi starszych i chorych, będących w grupie ryzyka zakażenia. Zachęcamy osoby dorosłe, zdrowe, które dysponują czasem i mogłyby się włączyć w pomoc osobom potrzebującym, robiąc dla nich podstawowe zakupy żywności czy leków. Zgłoszenia przyjmowane są pod numerem telefonu: 42 632 24 20, od poniedziałku do środy, w godz. 13:00 – 17:00, w czwartek i piątek, w godz. 9:00 – 13:00, bądź mailowo: biurowolontariatu@toya.net.pl

Domy Dziennego Pobytu i Świetlice nadal zamknięte

Zgodnie z poleceniem Wojewody Łódzkiego, z dnia 24 marca 2020 roku, wydanym na podstawie art. 11 ust. 1 ustawy z dnia 2 marca 2020 r. o szczególnych rozwiązaniach związanych z zapobieganiem, przeciwdziałaniem i zwalczaniem COVID-19, innych chorób zakaźnych oraz wywołanych nimi sytuacji kryzysowych (Dz. U. z 2020 r. poz. 374) w celu  zapobiegania rozprzestrzenianiu się choroby zakaźnej COVID-19 wywołanej wirusem  SARS-CoV-2, Dom Dziennego Pobytu i Specjalistyczna Świetlica Środowiskowa Caritas Archidiecezji Łódzkiej, przy ul. Gdańskiej 111 w Łodzi oraz Odolanowskiej 46 w Łodzi pozostają zamknięte, w dniach od 26 marca do 10 kwietnia 2020 roku. Apelujemy, aby seniorzy i podopieczni świetlicy nadal pozostawali w swoich domach. W razie pytań istnieje możliwość kontaktu telefonicznego  pod numerem: 605 630 693.