Uczynki Caritas- Głodnych nakarmić / Spragnionych napoić

Caritas poszukuje osoby do opieki nad uczestniczkami i uczestnikami projektu

Caritas Archidiecezji Łódzkiej/Specjalistyczna Świetlica Środowiskowa, realizator projektu „Pepiniera” skierowanego do dzieci i młodzieży w wieku 6 – 16 lat, współfinansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Łódzkiego na lata 2014 – 2020 poszukuje osoby do opieki nad uczesnitczkami iuczestnikami projektu

Wigilijne Dzieło Pomocy Dzieciom 2017

wdpd_ekum_2017_1W I Niedzielę Adwentu, 3 grudnia 2017 roku, po raz dwudziesty czwarty rozpocznie się Wigilijne Dzieło Pomocy Dzieciom, które w tym roku jest realizowane pod hasłem „Miłosierdzie jest jedno”. Tradycyjnie symbolem akcji jest świeca, która znajdzie swoje miejsce na wigilijnym stole. Jej płomień jest znakiem solidarności z najbardziej potrzebującymi w Polsce i na świecie. Dochód ze sprzedaży przeznaczony jest na całoroczne dożywianie dzieci w szkołach i świetlicach, a także leczenie i rehabilitację, pomoc edukacyjną oraz letni wypoczynek. Łódzka Caritas przygotowała 100 tysięcy świec, które dostępne są w parafiach naszej archidiecezji.

Caritas poszukuje osoby do prowadzenia warsztatów umiejętności społecznych

Caritas Archidiecezji Łódzkiej/Specjalistyczna Świetlica Środowiskowa, realizator projektu „Pepiniera” skierowanego do dzieci i młodzieży w wieku 9 – 16 lat, współfinansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Łódzkiego na lata 2014 – 2020 poszukuje osoby do prowadzenia warsztatów.

Święty Mikołaj od Szkolnych Kół Caritas 2017

mikolaj_SKC_20176 grudnia przypada wspomnienie Świętego Mikołaja Biskupa. Wolontariusze z ponad 50 Szkolnych Kół Caritas rozprowadzać będą czekoladę z wizerunkiem Świętego Mikołaja Biskupa. Słodkości dostępne będą w szkołach oraz parafiach w Łodzi i okolicznych miastach. Złożone przy tej okazji ofiary przeznaczone zostaną na działalność Szkolnych Kół Caritas i formację wolontariuszy Caritas. Ponad 7 tysięcy czekoladowych tabliczek przygotowała Cukiernia Dybalski.