Uczynki Caritas - Wątpiącym dobrze radzić / Strapionych pocieszać

Co miesiąc modlimy się za darczyńców Caritas

msza za darczyńców 1Każdego miesiąca w kaplicy Caritas Archidiecezji Łódzkiej, przy ul. Gdańskiej 111 w Łodzi, odprawiana jest msza święta w intencji darczyńców Caritas. To dar, który składamy we wspólnocie łódzkiej Caritas za wszystkich, którzy wspierają naszą charytatywną działalność przekazując pieniądze, dary rzeczowe, ale - co równie cenne - ofiarę swojej modlitwy czy cierpienia. Najbliższa msza święta w tej intencji w poniedziałek, 8 lutego 2016 roku, o godz. 8:00. Serdecznie zapraszamy!

Dziękujemy!

jabłkaSerdecznie dziękujemy hipermarketowi Carrefour przy ul. Przybyszewskiego 176/178 w Łodzi za nieodpłatne przekazanie suszonych jabłek. Ofiarowany susz  zostanie przeznaczony na potrzeby podopiecznych, którzy na co dzień korzystają z posiłków w Kuchni Społecznej Caritas, w tym m.in.: pensjonariuszy Domów Dziennego Pobytu oraz podopiecznych naszego Punktu Pomocy Charytatywnej.

Spotkanie opłatkowe wolontariuszy Caritas 2016

opłatek_wolontariuszy_2016W sobotę, 9 stycznia 2016 roku, w gmachu Wyższego Seminarium Duchownego w Łodzi, odbyło się spotkanie opłatkowe dla wolontariuszy, którzy na co dzień podejmują posługę w Caritas. Wśród zaproszonych gości obecni byli przedstawiciele Parafialnych Zespołów Caritas, opiekunowie Szkolnych Kół Caritas, wolontariusze posługujący podczas turnusów rehabilitacyjnych, kolonii dla dzieci, osoby pomagające w różnych działach Caritas, udzielające korepetycji, czy też włączające się w akcje Caritas. W świątecznym spotkaniu uczestniczyło 150 osób.

Kurs dla kandydatów na wolontariuszy hospicyjnych

kurs_hospi_2016_15 stycznia 2016 roku, o godzinie 18.00 rusza kolejna, 20. już edycja kursu dla kandydatów na wolontariuszy hospicyjnych. Kurs jest organizowany przez Zespół Domowej Opieki Hospicyjnej Caritas Archidiecezji Łódzkiej dla osób chcących pomagać nieuleczalnie chorym. Szkolenie będzie odbywało się w siedzibie Caritas, przy ul. Gdańskiej 111 we wtorki w godz. 18.00 - 20.00 oraz w trzech blokach sobotnich w godz. 8.30 - 16.00. Zajęcia szkoleniowe potrwają od stycznia do czerwca, a po nich nastąpi staż, na którym kandydaci będą mogli sprawdzić swoje nowo nabyte umiejętności w praktyce. Program kursu obejmuje wykłady, warsztaty i ćwiczenia praktyczne z podstaw pielęgnacji i opieki nad chorym, także w wymiarze psychologicznym, duchowym i socjalnym. W 19. poprzednich edycjach kursu przeszkoliliśmy już ponad 1000 osób.

Boże Narodzenie 2015

BN_2015_zyczeniaW «pełni czasów» (por. Ga 4,4), gdy wszystko było gotowe według Jego planu zbawienia, zesłał Bóg swojego Syna, narodzonego z Maryi Dziewicy, aby objawić nam w sposób ostateczny swoją miłość. Kto widzi Syna, widzi też i Ojca (por. J 14, 9). Jezus z Nazaretu swoimi słowami, gestami i całą swoją osobą objawia miłosierdzie Boga. (Bulla papieża Franciszka „Misericordiae vultus”)

Świętując Boże Narodzenie, u progu Nadzwyczajnego Jubileuszu Miłosierdzia, pozwólmy, by Chrystus znalazł swoje miejsce w naszych sercach i przemienił je – na wzór swojego miłosiernego serca – w gotowe pełnić uczynki Caritas wobec tych, których spotykamy na naszej drodze.

Dyrekcja i pracownicy