Uczynki Caritas - Nieumiejętnych pouczać

Wigilia Caritas 2015

wigilia_2015_1500 osób zasiadło przy wigilijnym stole przygotowanym przez Caritas Archidiecezji Łódzkiej w sobotę, 19 grudnia 2015 roku, w sali gimnastycznej Wyższe Seminarium Duchowne w Łodzi, przy ul. św. Stanisława 14. Spotkanie wigilijne zorganizowane zostało dla podopiecznych 4 świetlic środowiskowych, 2 Domów Dziennego Pobytu, Ośrodka Aktywizacji Zawodowej i Społecznej, Zakładu Aktywności Zawodowej i Punktu Pomocy Charytatywnej. Posługę sprawowali pracownicy wszystkich jednostek Caritas. Zanim zaproszeni zasiedli do stołu wigilijnego, spotkali się na mszy świętej w łódzkiej archikatedrze. Uroczystej liturgii o godz. 12.00 przewodniczył Ksiądz Arcybiskup Marek Jędraszewski Metropolita Łódzki.

Finał projektu "Nie wymiękaj"

nie wymiękaj_podsumowanieWielki finał projektu „Promowanie zdrowego stylu życia w trzeźwości i abstynencji wśród dzieci i młodzieży z rodzin alkoholowych - Nie wymiękaj” już za nami. Duma rozpiera nasze serca. W dniu 16 grudnia o godzinie 17.00 w siedzibie Caritas przy ul. Gdańskiej 111 zgromadzili się wychowankowie wszystkich placówek opiekuńczo - wychowawczych prowadzonych przez łódzką Caritas, rodzice i opiekunowie dzieci, rodziny podopiecznych oraz kadra pedagogiczna poszczególnych świetlic.

Pomoc dla Wojtusia Wojtasika

wojtus_wojtasik_1Caritas Archidiecezji Łódzkiej prowadzi subkonto dla Wojtusia Wojtasika, chłopca, który urodzi się w lipcu 2015 roku. Dziecko choruje na rzadką chorobę genetyczną - pęcherzykowe oddzielanie naskórka. Póki co, jedynym zabezpieczeniem naskórka są specjalne opatrunki, preparaty, jałowe gaziki, bandaże, igły i kosmetyki do higieny skóry. Miesięcznie rodzice Wojtusia wydają na nie około 3 tysięcy złotych. Prosimy o pomoc finansową i wsparcie duchowe dla rodziny.

Podopieczni Świetlicy z wizytą w Punkcie Informacyjno Konsultacyjnym

nie wymiękaj_PIKW dniu 11 grudnia wychowankowie Specjalistycznej Świetlicy Środowiskowej Caritas Archidiecezji Łódzkiej przy ul. Piotrkowskiej 85 wzięli udział w  kolejnych, czwartych, zajęciach terenowych realizowanych w ramach projektu Promowanie zdrowego stylu życia w trzeźwości i abstynencji wśród dzieci i młodzieży z rodzin alkoholowych „Nie wymiękaj”. Tym razem uczestnicy projektu udali się do Punktu Informacyjnego Konsultacyjnego przy ul. Więckowskiego 13a w Łodzi.

Przygotowania do finału projektu "Nie wymiękaj"

nie wymiękaj_zaproszeniaDziałania realizowane w ramach projektu Promowanie zdrowego stylu życia w trzeźwości i abstynencji wśród dzieci i młodzieży z rodzin alkoholowych „Nie wymiękaj” -wypełniają czas podopiecznych Specjalistycznej Świetlicy Środowiskowej przy ul. Piotrkowskiej 85. W dniu 10 grudnia (czwartek) w placówce odbyły się drugie zajęcia związane z przygotowaniem wystawy fotograficznej „Ślady alkoholu”.