Dom w Tuszynie Lesie - mamy strop!

Łódzka Caritas rozliczy Twój PIT

bezpłatnie PIT 1Od 15 lutego 2016 roku, każdy, kto chce rozliczyć swój podatek za 2015 rok może zgłosić się do jednej z placówek Caritas Archidiecezji Łódzkiej w Łodzi. W tym roku, oprócz rozliczenia podatku i przekazania 1%, Caritas może również przesłać rozliczoną deklarację do urzędu skarbowego drogą elektroniczną. W zeszłym roku z pomocy Caritas w rozliczeniu PIT skorzystało ponad 1200 podatników. W tym roku, dla ułatwienia, uruchomiliśmy 7 punktów na terenie Łodzi, gdzie można zgłosić się z dokumentami.

Bez Reszty 2016

Bez Reszty 2016Jak realizować charytatywną misją Kościoła we własnej parafii? Czy pomoganie dziedziczy się w genach? Czy uczynki miłosierdzia są dla herosów? - to tylko niektóre pytania, na które odpowiemy w szóstym numerze pisma "Bez Reszty". Jego wydawcą jest Caritas Archidiecezji Łódzkiej. W gazecie czytelnicy znajdą również m.in. relację z budowy Domu Seniora "Pomocna Dłoń" w Kaszewicach, czy zaprosznie do ośrodka Caritas w Drzewocinach. Są też stałe rubryki - najnowsze wieści z Caritas, przepisy kulinarne i krzyżówka. "Bez Reszty" ukaże się 16 marca 2016 roku. Pismo będzie rozdawane na kilkudziesięciu najbardziej ruchliwych skrzyżowaniach Łodzi oraz okolicznych miast, a także w parafiach archidiecezji łódzkiej. Jego nakład wynosi 50 tysięcy egzemplarzy.

Kurs "Opiekun osób starszych"

kurs_opiekunSzkoła Wyższa Ekonomii i Zarządzania w Łodzi oraz Caritas Archidiecezji Łódzkiej organizują kurs: Opiekun osób starszych. Zajęcia z elementami psychologii, anatomii, żywienia osób starszych, opieki nad osobą starszą oraz teologii duchowości będą prowadzone przez wykwalifikowaną kadrę dydaktyczną, w tym praktyków. Kurs odbędzie się w następujących terminach: 7-8, 14-15, 21-22 i 29-29 kwietnia oraz 2-3 czerwca 2016 roku.

X Zbiórka Żywności Caritas

zbiórka żywności 2013 - 1W piątek i sobotę, 4 i 5 marca 2016 roku, Caritas Archidiecezji Łódzkiej organizuje kolejną, dziesiątą, zbiórkę żywności w ramach Zbiórki Żywności Caritas w Polsce. Na terenie naszej archidiecezji zbiórka zostanie przeprowadzona w 80 sklepach sieci m.in. Biedronka, Kaufland, Carrefour, Piotr i Paweł, Mila oraz Polomarket w Łodzi, Pabianicach, Tomaszowie Mazowieckim,  Łasku,  Konstantynowie, Bełchatowie, Ksawerowie, Zgierzu,  Strykowie, Poddębicach, Piotrkowie Trybunalskim, Tuszynie, Moszczenicy, Koluszkach, Dobroniu, Brzezinach i Rzgowie. Serdecznie prosimy o włączenie się w zbiórkę i hojne wsparcie!

Jałmużna Wielkopostna na leczenie chorych dzieci i osób starszych

JW2016_skarbonka30 tysięcy tekturowych skarbonek przygotowała Caritas Archidiecezji Łódzkiej. Przez cały okres Wielkiego Postu wierni wrzucać będą do nich datki na rzecz potrzebujących. W tym roku wszystkie zebrane pieniądze będą przeznaczone na pomoc w leczeniu dzieci i osób starszych. Jałmużna Wielkopostna organizowana jest w naszej diecezji po raz 10. A u progu Wielkiego Postu, w Środę Popielcową, we wszystkich kościołach archidiecezji łódzkiej przeprowadzona zostanie zbiórka do puszek na charytatywną działalność Caritas. Prosimy o hojne wsparcie!