Dom w Tuszynie Lesie - mamy strop!

Ostatkowy Bal Szkolnych Kół 2016

bal_SKC_2016_grupowePonad 200 uczniów z 30 szkół z terenu archidiecezji łódzkiej wzięło udział w karnawałowej zabawie, która odbyła się w ostatki w gościnnych salach Muzeum Miasta Łodzi, przy ul. Ogrodowej 15. Na balu, już po raz 10, bawili się wolontariusze Szkolnych Kół Caritas. Tematem przewodnim przygotowywanych przez uczestników balu strojów byli bohaterowie ulubionych filmów i bajek.

Światowy Dzień Chorego 2016

dzień chorego 2016W czwartek, 11 lutego 2016 roku, obchodzimy XXIV Światowy Dzień Chorego. Tegoroczne święto ma szczególny charakter ze względu na ogłoszony 8 grudnia 2015 roku Nadzwyczajny Jubileusz Miłosierdzia. To również szczególna okazja dla całej rodziny Caritas, zaangażowanej w pomoc chorym i cierpiącym. Łódzka Caritas przygtowała na Dzień Chorego obrazki z uczynkami Miłosierdzia, które przekazane zostanym chorym - podopiecznym placówek Caritas oraz chorym w łódzkich szpitalach i hospicjach. O godz. 12.00 w łódzkiej archikatedrze odprawiona zostanie Msza święta z sakramentem namszaczenia chorych. Liturgii przewodniczył będzie Ksiądz Arcybiskup Marek Jędraszewski Metropolita Łódzki.

Kupmy podnośnik Marcinowi

Marcin Zalewski 2Marcin Zalewski ma 35 lat i choruje na dystrofię mięśniową typu Duchenne’a. Mimo swej niepełnosprawności jest pełen pogody i zdeterminowany do walki z codziennymi trudami. Zdolny, pracowity, a do tego poeta. Aby normalnie funkcjonować potrzebuje podnośnika samochodowego, który kosztuje 7 tysięcy złotych. Dzięki niemu będzie mógł wyjść z domu i normalnie się przemieszczać.

Co miesiąc modlimy się za darczyńców Caritas

msza za darczyńców 1Każdego miesiąca w kaplicy Caritas Archidiecezji Łódzkiej, przy ul. Gdańskiej 111 w Łodzi, odprawiana jest msza święta w intencji darczyńców Caritas. To dar, który składamy we wspólnocie łódzkiej Caritas za wszystkich, którzy wspierają naszą charytatywną działalność przekazując pieniądze, dary rzeczowe, ale - co równie cenne - ofiarę swojej modlitwy czy cierpienia. Najbliższa msza święta w tej intencji w poniedziałek, 8 lutego 2016 roku, o godz. 8:00. Serdecznie zapraszamy!

Dziękujemy!

jabłkaSerdecznie dziękujemy hipermarketowi Carrefour przy ul. Przybyszewskiego 176/178 w Łodzi za nieodpłatne przekazanie suszonych jabłek. Ofiarowany susz  zostanie przeznaczony na potrzeby podopiecznych, którzy na co dzień korzystają z posiłków w Kuchni Społecznej Caritas, w tym m.in.: pensjonariuszy Domów Dziennego Pobytu oraz podopiecznych naszego Punktu Pomocy Charytatywnej.