Uczynki Caritas - Wątpiącym dobrze radzić / Strapionych pocieszać

Uroczystości odpustowe w kaplicy Caritas

odpust 2.12.2015W dniu liturgicznego wspomnienia bł. Rafała Chylińskiego w kaplicy Caritas Archidiecezji Łódzkiej przy ul. Gdańskiej 111 w Łodzi odprawiona została uroczysta msza święta koncelebrowana. Liturgii przewodniczył ks. prałat Zbigniew Tracz, Kanclerz Kurii Metropolitalnej Łódzkiej. Uroczystość ku czci patrona łódzkiej Caritas zgromadziła pracowników, wolontariuszy i podopiecznych Caritas.

Serce na gwiazdkę 2015

serce_2014_1Caritas Archidiecezji Łódzkiej organizuje 13. edycję  akcji charytatywnej dla dzieci "Serce na gwiazdkę". W dniach od 1 do 19 grudnia 2015 roku, za pośrednictwem Świętego Mikołaja i pomagających mu Aniołów, dostarczymy prezenty bezpośrednio do domów 1200 dzieci z rodzin wielodzietnych i ubogich w Łodzi, Tomaszowie Mazowieckim, Piotrkowie Trybunalskim, Zgierzu, Łasku, Pabianicach, Aleksandrowie Łódzkim i Zelowie. Codziennie, w grudniowe popołudnie, wolontariusze Caritas odwiedzą dzieci w ich domach i przyniosą gwiazdkowe prezenty.

Podopieczni Świetlicy z wizytą w Ośrodku Kuratorskim

nie wymiękaj_2W dniu 27 listopada wychowankowie naszej świetlicy przy ul. Piotrkowskiej 85 udali się na spotkanie do Ośrodka Kuratorskiego nr 1 przy ul. Ogrodowej 22 w Łodzi. Spotkanie zorganizowano w ramach projektu „Promowanie zdrowego stylu życia w trzeźwości i abstynencji wśród dzieci i młodzieży z rodzin alkoholowych - Nie wymiękaj”. Celem spotkania było przybliżenie wychowankom konsekwencji wczesnego sięgania po substancje psychoaktywne takich jak m. in. konflikt z prawem.

Wystawa fotograficzna już wkrótce!

nie wymiękaj_4Dzieciaki z naszej świetlicy przy ul. Piotrkowskiej 85 tym razem swoją aktywność skupiły wokół przygotowań do wystawy fotograficznej „Ślady alkoholu”  wpisanej w działania w ramach projektu „Promowanie zdrowego stylu życia w trzeźwości i abstynencji wśród dzieci i młodzieży z rodzin alkoholowych - Nie wymiękaj”. Nasi podopieczni wzięli udział w warsztatach związanych z przygotowaniem zdjęć do planowanej wystawy.

Uroczystości odpustowe w Drzewocinach

odpust w Drzewocinach 2015W poniedziałkowy wieczór, 16 listopada 2015 roku, w Ośrodku Rehabilitacyjno-Wypoczynkowym Caritas Archidiecezji Łódzkiej w Drzewocinach, odbyły się uroczystości odpustowe ku czci Najświętszej Maryi Panny Matki Miłosierdzia. W kaplicy ośrodka odprawiona została Msza Święta koncelebrowana, której przewodniczył ks. Zdzisław Kuropatwa, zastępca dyrektora Caritas. W uroczystości udział wzięli przedstawiciele instytucji wspierających działalność Caritas, pracownicy i wolontariusze, podopieczni a także przyjaciele i sympatycy ośrodka w Drzewocinach. Na zakończenie liturgii odmówiony został akt zawierzenia Matce Miłosierdzia.