Uczynki Caritas- Nagich przyodziać

Łódzka Caritas partnerem projektu "Pudełko życia"

pudełko życia 2015W poniedziałek, 16 listopada 2015 roku w siedzibie Caritas odbyła się konferencja prasowa nt. udziału Caritas w projekcie "Pudełko życia". W spotkaniu uczestniczyli przedstawiciele Miasta Łódź oraz pensjonariusze Domu Dziennego Pobytu Caritas, przy ul. Gdańskiej. Krzysztof Piątkowski, Wiceprezydent Miasta Łodzi, opowiedział o projekcie, a ks. Andrzej Partyka, Dyrektor Caritas, zadeklarował pomoc w dotarciu do osób starszych i samotnych. Następnie, obecni na spotkaniu seniorzy, otrzymali "puedłka życia". Pudełka trafią do wszystkich pensjonariuszy Domów Dziennego Pobytu Caritas, podopiecznych Punktu Pomocy Charytatywnej oraz Biura Wolontariatu. Za pośrednictwem wolontariuszy Parfialnych Zespołów Caritas z Łodzi "pudełka życia" otrzymają również seniorzy w łódzkich parafiach.

Kolejne sceny filmu "Nie wymiękaj"

nie wymiękaj_kadrZa nami kolejne – piąte spotkanie związane z realizacją filmu edukacyjnego „Nie wymiękaj” wpisanego w działania w ramach projektu "Promowanie zdrowego stylu życia w trzeźwości i abstynencji wśród dzieci i młodzieży z rodzin alkoholowych - Nie wymiękaj”. Tym razem wychowankowie świetlicy przy ul. Piotrkowskiej 85 aktywnie zabrali się do pracy nad filmem.

Listopadowa msza w intencji osób w żałobie, osieroconych oraz ich bliskich zmarłych

msza za zmarłychTradycyjnie już w pierwszej połowie listopada Caritas Archidiecezji Łódzkiej organizuje spotkanie modlitewne dla wszystkich osób, które doświadczyły utraty bliskiej osoby. W sobotę, 14 listopada 2015 roku, o godz. 18:00, w Archikatedrze Łódzkiej odprawiona została koncelebrowana Msza Święta, sprawowana w intencji osób w żałobie oraz ich bliskich zmarłych. Eucharystii przewodniczył Ksiądz Biskup Marek Marczak.

Pierwsze ujęcia filmu "Nie wymiękaj"

Nie wymiękaj_główneW dniu 5 listopada odbyło się kolejne spotkanie związane z realizacją filmu edukacyjnego „Nie wymiękaj” wpisanego w działania w ramach projektu "Promowanie zdrowego stylu życia w trzeźwości i abstynencji wśród dzieci i młodzieży z rodzin alkoholowych - Nie wymiękaj”. Były to już nasze czwarte zajęcia. Tym razem uwaga wychowanków skupiona została wokół zadania, jakim był podział ról dla poszczególnych aktorów oraz przydzielenie funkcji dzieciom, które przed samą kamerą wystąpić się wstydziły.

Nominacja dla Zakładu Aktywności Zawodowej

zazZakład Aktywności Zawodowej Caritas Archidiecezji Łódzkiej został nominowany w V edycji konkursu na Najlepsze Przedsiębiorstwo Społeczne Roku im. Jacka Kuronia organizowanego przez Fundację Inicjatyw Społeczno - Ekonomicznych jako jedna z 3 organizacji z województwa łódzkiego. Główną nagrodę przyznaje Kapituła Konkursu. Nasz ZAZ ma szansę dodatkowo otrzymać nagrodę publiczności. Głosować można do 16 listopada 2015 poprzez stronę internetową.