Pierwszy krok | ks. Przemysław Szewczyk i ks. Andrzej Partyka

Kościół w służbie ubogim 2016

Kościół w służbie ubogim 2016W poniedziałek, 17 października 2016 roku, łódzkie organizacje kościelne zajmujące się ubogimi – Caritas Archidiecezji Łódzkiej, Centrum Służby Rodzinie, Stacja Opieki Środowiskowej Konwentu Bonifratrów w Łodzi i Zgromadzenie Sióstr Misjonarek Miłości w Łodzi – po raz piąty zorganizowały łódzkie obchody Dnia Walki z Ubóstwem pod hasłem „Kościół w służbie ubogim”. Co roku do organizacji dnia włączają się również klerycy z Wyższe Seminarium Duchowne w Łodzi, a w tym roku do organizatorów dołączyło łódzkie koło Towarzystwa Pomocy im. św. Brata Alberta.

Skupienie Parafialnych Zespołów Caritas w Porszewicach

PZC_Porszewice_2016W dniach 8 – 9 października 2016 roku pięćdziesięciu wolontariuszy z dwudziestu Parafialnych Zespołów Caritas spotkało się na skupieniu w Ośrodku Konferencyjno - Rekolekcyjnym Archidiecezji Łódzkiej w Porszewicach. Spotkanie miało charakter formacyjno – szkoleniowy. Wykład na temat skutecznej komunikacji w zespole oraz warsztaty omawiające sposoby pozyskiwania funduszy i diagnozowanie potrzeb podopiecznych poprowadzili pp. Joanna Rusek - Stasiulewicz i Sebastian Stasiulewicz, a prelekcję dotyczącą prawnych aspektów działania PZC przygotowała p. Emilia Krasoń. Opieką duszpasterską otoczył zebranych ks. Sebastian Krawczyk.

Szkolne Koła Caritas na Dzień Papieski 2016

kremówki_2015_1W niedzielę, 9 października 2016 roku, z okazji XVI Dnia Papieskiego, wolontariusze z ponad 50 Szkolnych Kół Caritas zapraszają na papieskie kremówki. Złożone przy tej okazji ofiary przeznaczone zostaną na działalność Szkolnych Kół Caritas i formację wolontariuszy Caritas. Niech te słodkości, wraz z popołudniową kawą lub herbatą, tak ulubione przez św. Jana Pawła II, będą okazją do rodzinnych rozmów i rozważań nauki i myśli naszego umiłowanego Ojca Świętego. Kremówki papieskie będą dostępne w 47 parafiach w Łodzi i okolicznych miejscowościach. Kremówki to wypiek Cukierni Dybalski. W niedzielę rozprowadzimy 18 tysięcy ciastek.

Pomóżmy razem rodzinie p. Wojciecha

wojciech_kabza_1Caritas Archidiecezji Łódzkiej organizuje zbiórkę środków na poprawienie warunków lokalowych i wsparcie socjalne pana Wojciecha z Łodzi, który wychowuje samotnie sześcioro dzieci. W opiece pomaga mu babcia. Młodsze dzieci chodzą do przedszkola, starsze do szkoły. Pan Wojciech pracuje na dwóch etatach, bierze także dyżury nocne. Rodzinie potrzebne jest jednak regularne wsparcie socjalne.

Pracownicy NGO z Ukrainy w Biurze Wolontariatu Caritas

Ukraina_09_2016W dniu 21 września w Biurze Wolontariatu Caritas odbyło się spotkanie z przedstawicielami organizacji pozarządowych i jednostek samorządu terytorialnego z Winnicy (Ukraina), którzy przebywają w Łodzi w ramach wizyty studyjnej. Pracownicy Biura Wolontariatu zaznajomili gości z działalnością Caritas w Polsce, szczególna uwagę poświęcono działaniom łódzkiej Caritas. Zaprezentowano również organizację wolontariatu, zasady współpracy z wolontariuszami i ich zakres działań. Goście z Ukrainy okazali się bardzo zainteresowani podejmowanymi tematami, wywiązała się żywa dyskusja.