Dom w Tuszynie Lesie - mamy strop!

Pomoc dla Wojtusia Wojtasika

wojtus_wojtasik_1Caritas Archidiecezji Łódzkiej prowadzi subkonto dla Wojtusia Wojtasika, chłopca, który urodzi się w lipcu 2015 roku. Dziecko choruje na rzadką chorobę genetyczną - pęcherzykowe oddzielanie naskórka. Póki co, jedynym zabezpieczeniem naskórka są specjalne opatrunki, preparaty, jałowe gaziki, bandaże, igły i kosmetyki do higieny skóry. Miesięcznie rodzice Wojtusia wydają na nie około 3 tysięcy złotych. Prosimy o pomoc finansową i wsparcie duchowe dla rodziny.

Podopieczni Świetlicy z wizytą w Punkcie Informacyjno Konsultacyjnym

nie wymiękaj_PIKW dniu 11 grudnia wychowankowie Specjalistycznej Świetlicy Środowiskowej Caritas Archidiecezji Łódzkiej przy ul. Piotrkowskiej 85 wzięli udział w  kolejnych, czwartych, zajęciach terenowych realizowanych w ramach projektu Promowanie zdrowego stylu życia w trzeźwości i abstynencji wśród dzieci i młodzieży z rodzin alkoholowych „Nie wymiękaj”. Tym razem uczestnicy projektu udali się do Punktu Informacyjnego Konsultacyjnego przy ul. Więckowskiego 13a w Łodzi.

Przygotowania do finału projektu "Nie wymiękaj"

nie wymiękaj_zaproszeniaDziałania realizowane w ramach projektu Promowanie zdrowego stylu życia w trzeźwości i abstynencji wśród dzieci i młodzieży z rodzin alkoholowych „Nie wymiękaj” -wypełniają czas podopiecznych Specjalistycznej Świetlicy Środowiskowej przy ul. Piotrkowskiej 85. W dniu 10 grudnia (czwartek) w placówce odbyły się drugie zajęcia związane z przygotowaniem wystawy fotograficznej „Ślady alkoholu”.

Serce na gwiazdkę 2015 - podsumowanie

serce_2015_podsum_240Udało się przygotować paczki dla 1200 dzieci w 550 rodzinach. Były i wciąż są - bo akcja trwa do 19 grudnia - uśmiechy, łzy szczęścia i okrzyki radości na widok wymarzonych świątecznych prezentów. 10 grudnia 2015 roku, w swojej siedzibie, łódzka Caritas, w obecności przedstawicieli patronów honorowych, medialnych, darczyńców, sponsorów i wolontariuszy, podsumowała 13. edycję akcji „Serce na gwiazdkę”.

Wigilijne Dzieło Pomocy Dzieciom 2015

wdpd2015_1W I Niedzielę Adwentu, 29 listopada 2015 roku, po raz dwudziesty drugi rozpoczęło się Wigilijne Dzieło Pomocy Dzieciom, które w tym roku jest realizowane pod hasłem „Głodni Miłosierdzia”. Tradycyjnie symbolem akcji jest świeca, która znajdzie swoje miejsce na wigilijnym stole. Jej płomień jest znakiem solidarności z najbardziej potrzebującymi w Polsce i na świecie. Dochód ze sprzedaży przeznaczony jest na całoroczne dożywianie dzieci w szkołach i świetlicach, a także leczenie i rehabilitację, pomoc edukacyjną oraz letni wypoczynek. Łódzka Caritas przygotowała 65 tysięcy świec, które od niedzieli dostępne będą w parafiach naszej archidiecezji.