Kromka chleba dla sąsiada 2019

Kolejna dziewczynka w Oknie Życia w Łodzi

Okno Życia 18052016W czwartek, 19 maja 2016 roku, o godz. 14:13, w domu Sióstr Urszulanek w Łodzi, przy ul. Obywatelskiej 60, odezwał się alarm informujący, że otwarte zostało Okno Życia. Siostry natychmiast przybiegły do Okna i znalazły w nim nowo narodzoną dziewczynkę. Dziecko wyglądało na zdrowe - oceniła s. Anna, pielęgniarka w domu Sióstr Urszulanek. Siostry ochrzciły dziewczynkę "z wody" nadając jej imiona Wiktoria Maria. - Wiktoria, bo to prawdziwe zwycięstwo życia, prawdziwa Boża Wiktoria - tłumaczy s. Anna. To już drugie dziecko w Oknie Życia przy ul. Obywatelskiej. 22 kwietnia trafiła tu także dziewczynka.

370 tysięcy dla Wojtusia Wojtasika

wojtus_wojtasik_dziekuje_1Po pięciu miesiącach zamykamy i podsumowujemy zbiórkę na leczenie Wojtusia Wojtasika, który zmaga się z chorobą Epidermolysis Bullosa (EB), czyli pęcherzowym oddzielaniem naskórka. Dzięki zaangażowaniu tysięcy internautów, w prowadzonej na Facebookowym profilu Caritas kampanii, udało się zebrać kwotę 370.936,24 złotych. Rodzice Wojtusia sukcesywnie przeznaczają te pieniądze na jego leczenie. Dzięki wpłatom Wojtuś może korzystać z profesjonalnych opatrunków i maści, konsultacji z najlepszymi specjalistami w Polsce oraz specjalistycznych badań.

VII Pieszy Rajd dla Wolontariuszy

Rajd dla wolontariuszy maj 2015Zapraszamy wolontariuszy i sympatyków wolontariatu do udziału  w VII Pieszym Rajdzie dla Wolontariuszy, który  odbędzie się w ramach projektu „Promocja i organizacja wolontariatu w Mieście Łodzi”, współfinansowanego ze środków Miasta Łodzi. Impreza odbędzie się w sobotę, 4 czerwca 2016 roku. Ruszamy z Łęgu Ręczyńskiego do Przedborza (całość trasy to około 18 kilometrów). Na Wasze zgłoszenia czekamy do 19 maja.

Senioralia 2016 z łódzką Caritas

senioralia_2016_240W dniach 7-21 maja 2016 odbywają się "III Łódzkie Senioralia" - majowe Dni Seniorów w Łodzi. Głównym celem wydarzeń, jest zachęcenie osób 60+ do aktywnego stylu życia, poszerzania wiedzy, rozwijania pasji, a także wskazanie miejsc, w których mogą rozwijać swój potencjał przez cały rok. W organizację wydarzenia co roku włączają się organizacje pozarządowe, instytucje i podmioty działające na rzecz osób starszych oraz partnerzy Miejskiej Karty Seniora. Od początku partnerem inicjatywy jest Caritas Archidiecezji Łódzkiej.

Caritas poszukuje opiekunów osób zależnych (dzieci do lat 7)

W związku z realizacją projektu "Pomysł na siebie", współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej, w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego, Caritas Archidiecezji Łódzkiej zaprasza do złożenia oferty. Przedmiotem zamówienia jest sprawowanie opieki nad osobami zależnymi (dziećmi do lat 7) w trakcie trwania zajęć.