Ks. Kutynia P. o Centrum Służby Rodzinie w Tygodniu Ubogich

Harmonogram zajęć w projekcie "Pomysł na siebie"

Rozpoczęliśmy zajęcia w ramach projektu “Pomysł na siebie”. Wszystkie warsztaty odbywają się w Biurze Projektu Caritas Archidiecezji Łódzkiej, ul. M.Gogola 12. Poniżej przedstawiamy szczegółowy harmonogram.

Piknik dla dzieci "Bądźmy razem" 2016

logoBądźmyrazemW czwartek, 2 czerwca 2016 roku, w godzinach 10:00 – 14:00, w Parku im. Józefa Piłsudskiego na Zdrowiu, na terenie przylegającym do muszli koncertowej łódzka Caritas zorganizuje piknik dla dzieci „Bądźmy razem”. Podczas imprezy wolontariusze Szkolnych Kół Caritas pobiegną w V Biegu Charytatywnym „Biegnijmy z pomocą”. Uzyskane z biegu pieniądze w połowie przeznaczone zostaną na wsparcie leczenia i rehabilitacji małej Laury, która urodziła się z zespołem Aperta. Pozostałą część Szkolne Koło Caritas przeznaczy na wyznaczony przez siebie cel charytatywny.

Caritas poszukuje chętnych do przeprowadzenia kursu komputerowego

W związku z realizacją projektu  „Pomysł na siebie”, współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej, w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego, Caritas Archidiecezji Łódzkiej zaprasza do złożenia oferty podmioty zainteresowane wykonaniem zadania: przeprowadzenie kursu komputerowego dla uczestniczek/ uczestników projektu „Pomysł na siebie” osób fizycznych bezpośrednio korzystających z interwencji EFS, zagrożonych ubóstwem lub wykluczeniem społecznym wymagających aktywizacji społecznej.

Kolejna dziewczynka w Oknie Życia w Łodzi

Okno Życia 18052016W czwartek, 19 maja 2016 roku, o godz. 14:13, w domu Sióstr Urszulanek w Łodzi, przy ul. Obywatelskiej 60, odezwał się alarm informujący, że otwarte zostało Okno Życia. Siostry natychmiast przybiegły do Okna i znalazły w nim nowo narodzoną dziewczynkę. Dziecko wyglądało na zdrowe - oceniła s. Anna, pielęgniarka w domu Sióstr Urszulanek. Siostry ochrzciły dziewczynkę "z wody" nadając jej imiona Wiktoria Maria. - Wiktoria, bo to prawdziwe zwycięstwo życia, prawdziwa Boża Wiktoria - tłumaczy s. Anna. To już drugie dziecko w Oknie Życia przy ul. Obywatelskiej. 22 kwietnia trafiła tu także dziewczynka.

370 tysięcy dla Wojtusia Wojtasika

wojtus_wojtasik_dziekuje_1Po pięciu miesiącach zamykamy i podsumowujemy zbiórkę na leczenie Wojtusia Wojtasika, który zmaga się z chorobą Epidermolysis Bullosa (EB), czyli pęcherzowym oddzielaniem naskórka. Dzięki zaangażowaniu tysięcy internautów, w prowadzonej na Facebookowym profilu Caritas kampanii, udało się zebrać kwotę 370.936,24 złotych. Rodzice Wojtusia sukcesywnie przeznaczają te pieniądze na jego leczenie. Dzięki wpłatom Wojtuś może korzystać z profesjonalnych opatrunków i maści, konsultacji z najlepszymi specjalistami w Polsce oraz specjalistycznych badań.