Kromka chleba dla sąsiada 2019

Pielgrzymi w krakowskich Łagiewnikach

Łagiewniki_2016_240W dniu 9 kwietnia 2016 roku pod hasłem "Słudzy miłosierdzia" odbyła się XIII Pielgrzymka Pracowników i Wolontariuszy Caritas do Sanktuarium Bożego Miłosierdzia w Krakowie Łagiewnikach. Spotkali się na niej przedstawiciele 26 diecezjalnych Caritas z całej Polski. Archidiecezja łódzka reprezentowana była przez liczną grupę prawie 300 pielgrzymów z Łodzi, Pabianic, Zgierza, Ksawerowa, Rzgowa, Dobronia i Kaszewic. Tworzyli ją członkowie Parafialnych Zespołów Caritas, dzieci i młodzież ze Szkolnych Kół Caritas, wolontariusze indywidualni działający we współpracy z Biurem Wolontariatu oraz osoby znajdujące się pod opieką Zespołu Domowej Opieki Hospicyjnej Caritas. Pielgrzymom towarzyszyli księża dyrektorzy, kapłani współdziałający w parafiach z grupami Caritas i pracownicy Biura Wolontariatu.

72. Tydzień Miłosierdzia

TM_2016W dniach 3-10 kwietnia 2016 roku Kościół w Polsce przeżywa 72. Tydzień Miłosierdzia. Tym razem przebiega on pod hasłem, które wynika z Roku Miłosierdzia ogłoszonego przez papieża Franciszka: „Miłosierni jak Ojciec”. II Niedziela Okresu Wielkanocnego rozpoczyna w Polsce Tydzień Miłosierdzia. W Roku Miłosierdzia, który przeżywamy, chcemy jeszcze bardziej być „misjonarzami miłosierdzia”. Pragniemy doświadczać, wysławiać Boże miłosierdzie, a następnie okazywać je wszystkim znajdującym się w potrzebie.

Nie masz pomysłu na siebie?

Caritas Archidiecezji Łódzkiej działając na wielu polach i pomagając wszystkim potrzebującym podjęła się realizacji kolejnego wyzwania jakim jest aktywizacja zawodowa. Od 1 marca, wspólnie  z Urzędem Miasta Łodzi, rozpoczęliśmy projekt o nazwie „Pomysł na siebie”, który jest współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego. Jest to działanie skierowane do 72 osób w wieku 18-67 lat, mieszkańców miasta Łodzi, potrzebujących wsparcia w zakresie aktywizacji zawodowej i społecznej. W ramach projektu założyliśmy trening  personalny, kurs komputerowy, zajęcia o charakterze edukacyjnym podnoszące wiedzę z zakresu zarządzania budżetem domowym, różnych form zatrudnienia i samozatrudnienia. Ponadto uczestnicy będą objęci indywidualnym wsparciem specjalistów, którzy pomogą w rozwiązaniu różnego rodzaju spraw prywatnych: radca prawny, kurator.

Życzenia Wielkanocne 2016

wielkanoc_2016_200

Miłosierdzie jest kluczowym słowem na określenie postępowania Boga w stosunku do nas. On nie ogranicza się do deklarowania swojej miłości, ale wyraża ją w sposób widoczny i namacalny. Miłość zresztą nie może być nigdy abstrakcyjnym słowem. Z samej swej natury jest konkretnym życiem: intencjami, zachowaniami, postawami, wyrażanymi w codzienności.
Bulla papieża Franciszka „Misericordiae Vultus”

Chrystus, w widoczny i namacalny sposób: poprzez mękę i śmierć na krzyżu, wyraził swoją miłość do nas. Zmartwychwstały – ukazał nam swoje otwarte miłosierne serce. Czyż możemy przejść obojętnie wobec tak wielkiej miłości? Jak ją odwzajemnić? A może właśnie konkretnym życiem: miłosiernymi zachowaniami i postawami wyrażanymi wobec bliźnich?

Niech ta myśl towarzyszy wielkanocnej radości, stanie się świątecznymi życzeniami, a Boże Miłosierdzie przemienia naszą codzienność.

Z wdzięcznością za codzienną życzliwość i wsparcie
Dyrekcja i pracownicy Caritas Archidiecezji Łódzkiej