Kromka chleba dla sąsiada 2019

Wielkanocne Dzieło Caritas 2016

WDC_2016_2405800 Chlebków Miłości, 6100 wielkanocnych baranków z białej czekolady oraz 8000 wielkanocnych świec – paschalików i woskowych pisanek – przygotowała Caritas Archidiecezji Łódzkiej w ramach Wielkanocnego Dzieła Caritas 2016. Chlebki, baranki i świece dostępne są w parafiach archidiecezji łódzkiej oraz szkołach, w których działają Szkolne Koła Caritas. Pieniądze pozyskane z akcji podzielone zostaną pomiędzy parafie, szkoły i Caritas, by wspomóc na święta najbardziej potrzebujących. Niektóre parafie naszej archidiecezji organizują również zbiórkę żywności na śniadanie wielkanocne dla najuboższych parafian.

Łódzka Caritas rozliczy Twój PIT

bezpłatnie PIT 1Od 15 lutego 2016 roku, każdy, kto chce rozliczyć swój podatek za 2015 rok może zgłosić się do jednej z placówek Caritas Archidiecezji Łódzkiej w Łodzi. W tym roku, oprócz rozliczenia podatku i przekazania 1%, Caritas może również przesłać rozliczoną deklarację do urzędu skarbowego drogą elektroniczną. W zeszłym roku z pomocy Caritas w rozliczeniu PIT skorzystało ponad 1200 podatników. W tym roku, dla ułatwienia, uruchomiliśmy 7 punktów na terenie Łodzi, gdzie można zgłosić się z dokumentami.

Bez Reszty 2016

Bez Reszty 2016Jak realizować charytatywną misją Kościoła we własnej parafii? Czy pomoganie dziedziczy się w genach? Czy uczynki miłosierdzia są dla herosów? - to tylko niektóre pytania, na które odpowiemy w szóstym numerze pisma "Bez Reszty". Jego wydawcą jest Caritas Archidiecezji Łódzkiej. W gazecie czytelnicy znajdą również m.in. relację z budowy Domu Seniora "Pomocna Dłoń" w Kaszewicach, czy zaprosznie do ośrodka Caritas w Drzewocinach. Są też stałe rubryki - najnowsze wieści z Caritas, przepisy kulinarne i krzyżówka. "Bez Reszty" ukaże się 16 marca 2016 roku. Pismo będzie rozdawane na kilkudziesięciu najbardziej ruchliwych skrzyżowaniach Łodzi oraz okolicznych miast, a także w parafiach archidiecezji łódzkiej. Jego nakład wynosi 50 tysięcy egzemplarzy.

Kurs "Opiekun osób starszych"

kurs_opiekunSzkoła Wyższa Ekonomii i Zarządzania w Łodzi oraz Caritas Archidiecezji Łódzkiej organizują kurs: Opiekun osób starszych. Zajęcia z elementami psychologii, anatomii, żywienia osób starszych, opieki nad osobą starszą oraz teologii duchowości będą prowadzone przez wykwalifikowaną kadrę dydaktyczną, w tym praktyków. Kurs odbędzie się w następujących terminach: 7-8, 14-15, 21-22 i 29-29 kwietnia oraz 2-3 czerwca 2016 roku.

X Zbiórka Żywności Caritas

zbiórka żywności 2013 - 1W piątek i sobotę, 4 i 5 marca 2016 roku, Caritas Archidiecezji Łódzkiej organizuje kolejną, dziesiątą, zbiórkę żywności w ramach Zbiórki Żywności Caritas w Polsce. Na terenie naszej archidiecezji zbiórka zostanie przeprowadzona w 80 sklepach sieci m.in. Biedronka, Kaufland, Carrefour, Piotr i Paweł, Mila oraz Polomarket w Łodzi, Pabianicach, Tomaszowie Mazowieckim,  Łasku,  Konstantynowie, Bełchatowie, Ksawerowie, Zgierzu,  Strykowie, Poddębicach, Piotrkowie Trybunalskim, Tuszynie, Moszczenicy, Koluszkach, Dobroniu, Brzezinach i Rzgowie. Serdecznie prosimy o włączenie się w zbiórkę i hojne wsparcie!